Μελομακάρονα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Υπέροχη συνταγή για μελομακάρονα τριφτά και όσο πρέπει μελωμένα. Θα φτιάξουμε ένα βουνό και δεν θα μείνει ούτε ένα!

 

 

Υλικά για 100 κομμάτια περίπου:

  • 1.200γρ. αλεύρι μαλακό
  • 600γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 130γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 75ml μπράντι
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
  • 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

 

Για το σιρόπι και τη διακόσμηση

  • 400γρ. ζάχαρη
  • 400γρ. μέλι
  • 1/2 λίτρο νερό
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Καρύδια τριμμένα
  • Κανέλα

 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι μαζί με το ξύσμα των πορτοκαλιών και του λεμονιού χωρίς να το αφήσουμε να πάρει βράση. Το μεταφέρουμε σε λεκανίτσα και ξεκινάμε να χτυπάμε με μίξερ χειρός (με τα χτυπητήρια) να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπράντι, τον χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα διαλυμένη στον χυμό του λεμονιού.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα και ανακατεύουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ και κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα. Aλλάζουμε του μίξερ τα χτυπητήρια με τους γάντζους.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα με το ελαιόλαδο στη λεκανίτσα με το αλεύρι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τους γάντζους μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και στο τέλος κάνουμε ένα γρήγορο ζύμωμα στο χέρι, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Την αφήνουμε να κρυώσει για να πλάθεται πιο εύκολα.
  4. Στρώνουμε ένα ταψάκι με χαρτί ψησίματος και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης (30-35γρ.) και πλάθουμε μικρούς κυλίνδρους τους οποίους αραδιάζουμε στο ταψί, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  5. Παίρνουμε ένα πιρούνι και κεντάμε τα μελομακάρονα από πάνω πριν τα ψήσουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 -30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν απαλό καφετί χρώμα. Τα ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε σε ένα ευρύχωρο τηγάνι το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε αρχικά να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι και βράζουμε για 2 λεπτά.
  7. Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα βουτάμε λίγα-λίγα για 1-2 λεπτά στο ζεστό -όχι καυτό- σιρόπι (πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά) και στη συνέχεια τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
  8. Πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα και κανέλα και αφού κρυώσουν είναι έτοιμα για να τα σερβίρουμε.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, τηγάνι, μίξερ χειρός.

Μπορείς να δεις ακόμη