Κουραμπιέδες έτσι κι αλλιώς: η κλασσική συνταγή κι άλλες 2 σε παραλλαγή

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το αντίπαλο δέος του μελομακάρονου στο χριστουγεννιάτικο ρεπερτόριο των γλυκών είναι ένα αφράτο και άκρως βουτυρένιο μπισκότο, εμπλουτισμένο με καβουρντισμένο αμύγδαλο, παρφουμαρισμένο με ανθόνερο και πασπαλισμένο με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Εδώ σας έχουμε την παραδοσιακή συνταγή, μια δεύτερη με κελυφωτό φιστίκι χωρίς άχνη ζάχαρη και μια λαχταριστή τάρτα σοκολάτα-αμύγδαλο με βάση από κουραμπιέ!

 

 

Κλασσικοί κουραμπιέδες

All time classic συνταγή που μας βγάζει απροπρόσωπους και μας κάνει πάντα υπερήφανους.

 

Για 50-60 κομμάτια

  • 750 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο λιωμένο
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 200 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα

 

Για την επικάλυψη

  • 50 ml ανθόνερο
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC και ψήνουμε τα αμύγδαλα για 10 λεπτά.
  2. Προσαρμόζουμε το σύρμα στην κουζινομηχανή και ξεκινάμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τη ζάχαρη με το βούτυρο για 15 λεπτά. Στο μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι και χοντροκόβουμε τα ψημένα αμύγδαλα πάνω σε επιφάνεια κοπής με το μαχαίρι του σεφ. Τα κρατάμε στην άκρη.
  3. Αφού χτυπήσουμε το βούτυρο προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, τη σόδα διαλυμένη στο ούζο και τις βανιλίνες.
  4. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε την κουζινομηχανή, προσαρμόζουμε τους γάντζους και ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά, ενώ δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα.
  5. Όταν πάρει η ζύμη όλο το αλεύρι, σταματάμε την κουζινομηχανή και προσθέτουμε και τα ψημένα αμύγδαλα. Κάνουμε το τελευταίο ανακάτεμα στο χέρι για να νιώσουμε τη ζύμη μας. Πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται εύκολα.
  6. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC.
  7.  Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης φροντίζοντας να περιλαμβάνονται 2-3 αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι και τις πλάθουμε σε μπαλάκια με μέγεθος καρυδιού. Τα αραδιάζουμε στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους πιέζοντας ελαφρά να πλατύνουν.
  8. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και όχι να ροδίσουν έντονα.
  9. Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες και αφήνουμε να κρυώσουν. Μην προσπαθήσεις να τους μετακινήσεις από το ταψί όσο είναι ζεστοί γιατί θα διαλυθούν. Βάζουμε το ανθόνερο σε βαποριζατέρ και ψεκάζουμε ελαφρά τους κουραμπιέδες.
  10. Κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ μπολ. Τυλίγουμε ένα ένα τους κουραμπιέδες στην άχνη δουλεύοντάς τους και με τα δυο χέρια ώστε να σκεπαστούν παντού και τους αραδιάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνοντας στρώσεις και πασπαλίζοντας πάλι με ζάχαρη άχνη ενδιάμεσα στις στρώσεις.

 

 

Κουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης χωρίς άχνη ζάχαρη

Η πράσινη φιστικένια εκδοχή του κουραμπιέ που εδώ δεν αχνίζουμε καν.

 

Υλικά για 60 κομμάτια περίπου

  • 700 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 300 γρ. φιστίκια κελυφωτά τριμμένα
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γρ. βούτυρο
  • 4 κρόκους αυγών
  • 60 γρ. μπράντι
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη

 

Εκτέλεση

  1. Προσαρμόζουμε το σύρμα στο μίξερ και χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο για 10 λεπτά να γίνουν κρέμα. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC και τρίβουμε τα φιστίκια στο μπλέντερ (όχι πολύ λεπτά).
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι, τα τριμμένα φιστίκια και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Αφού χτυπηθεί το βούτυρο, προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και το μπράντι με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
  4. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ και ξεκινάμε να ρίχνουμε το μίγμα με το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας στην αρχή με σπάτουλα.
  5. Στο τέλος κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται εύκολα. Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  6. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Κόβουμε μικρές ποσότητες ζύμης (35 γρ. περίπου) και πλάθουμε μπαλίτσες τις οποίες πιέζουμε ελαφρά και αραδιάζουμε στα ταψιά που ετοιμάσαμε, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν ελαφρά στο ψήσιμο.
  7. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.
  8. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τους μετακινήσουμε από το ταψί. Τους σερβίρουμε σε πιατέλα σε στρώσεις.

 

 

Τάρτα σοκολάτα-αμύγδαλο με βάση κουραμπιέ

Εδώ ο κουραμπιές γίνεται αέρινη βάση μιας άκρως σοκολατένιας γέμισης με μπόλικο καβουρντισμένο αμύγδαλο.

 

Υλικά

Για την τάρτα

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 170 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουτ. σούπας τσικουδιά
  • 1/3 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 70 γρ. αμύγδαλα τριμμένα

 

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 150 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα

 

Εκτέλεση

  1. Για τη ζύμη: Προσαρμόζουμε το σύρμα στο μίξερ και χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 10 λεπτά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και τη σόδα διαλυμένη στην τσικουδιά συνεχίζοντας το χτύπημα. Αφού ομογενοποιηθούν, σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ ανακατεύουμε πρώτα με σπάτουλα να ενωθεί με τα υγρά υλικά και μετά προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη σας πρέπει να είναι βελούδινη και να πλάθεται εύκολα.
  3. Ντύνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά μιας ταρτιέρας παίρνοντας μικρές ποσότητες ζύμης και πιέζοντας με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα λεπτό στρώμα. Τρυπάμε παντού τη ζύμη με πιρούνι και την αφήνουμε στην κατάψυξη για 20-30 λεπτά.
  4. Ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα χρυσαφί. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει λίγο πριν την ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  5. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και το ρίχνουμε στην ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ομογενοποιούμε με ραβδομπλέντερ προσθέτοντας και το μέλι.
  6. Σπάζουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα σε χοντρά κομμάτια και τα πασπαλίζουμε σε όλη την κοιλότητα της τάρτας. Τα περιχύνουμε με την γκανάζ της σοκολάτας και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει στο ψυγείο.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, μίξερ, κατσαρόλα, κουζινομηχανή, ραβδομπλέντερ, μπλέντερ.

Μπορείς να δεις ακόμη