432
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τέσσερις συνταγές που θα φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα με υλικά που έχουμε ήδη στο ψυγείο και το ντουλάπι κι ανακυκλώνοντας μαγειρεμένο φαγητό που περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα.
Ομελέτα με μακαρόνια, ζαμπόν τυρί και λαχανικά
Με ένα πιάτο σκέτα μακαρόνια που έχουν περισσέψει δεν χορταίνει κανένας. Εκτός και αν τους προσθέσουμε μερικά ακόμη υλικά και τα φτιάξουμε ομελέτα για δύο!
Υλικά (για 2 άτομα)
- 1 πιάτο μαγειρεμένα ζυμαρικά
- 4 αυγά
- Λίγο ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά κόκκινη ή πράσινη σε κύβους
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
- Λίγο τριμμένο τυρί
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι τα ζυμαρικά και το ζαμπόν κι ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με λίγο νερό, το τριμμένο τυρί και ανάλογο αλατοπίπερο και περιχύνουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε την ομελέτα πρώτα από τη μια μέχρι να πάρει χρώμα και ύστερα τη γυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
- Τη σερβίρουμε ζεστή σε πιατέλα, συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής.
Πίτσα στιγμής με κιμά και τυρί
Αν περίσσεψε 1 φλιτζάνι κιμάς από τη χτεσινή μακαρονάδα φτιάχνουμε με αραβικές πίτες και τυρί μια πεντανόστιμη πίτσα.
Υλικά (για 2 κομμάτια)
- 2 μεγάλες αραβικές πίτες
- 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο κιμά
- 250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη ή άλλο τυρί που λιώνει
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
- Μοιράζουμε πρώτα το τυρί πάνω στις 2 πίτες και μετά τον κιμά.
- Ψήνουμε τις πίτες για 10-15 λεπτά να λιώσει το τυρί και σερβίρουμε αμέσως κόβοντας σε κομμάτια με το ροδάκι της πίτσας.
Μπιρόψωμο
Με ένα μπουκάλι μπίρα, μισό κιλό αλεύρι και λίγα ακόμη υλικά φτιάχνουμε απίθανο ψωμί. Χωρίς ζυμώματα, χωρίς φουσκώματα, χωρίς αναμονές.
Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα του κέικ
- 1 μπουκάλι μπίρα 500 ml
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. (κοφτή) αλάτι
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τα λάδωμα του ταψιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το θυμάρι. Προσθέτουμε την μπίρα, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να δημιουργήσουμε ένα σφιχτό χυλό.
- Λαδώνουμε τη φόρμα και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. Ψήνουμε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175οC και συνεχίζουμε να ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί σε βάθος.
- Το ξεφουρνίζουμε και αφού κρυώσει λίγο το ξεφορμάρουμε το μπιρόψωμο πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς και το σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.
Σούπα minestrone
Με ό,τι λαχανικά μας βρίσκονται στον πάγκο και το ψυγείο και μια χούφτα ζυμαρικά φτιάχνουμε μια χορταστική σούπα a la ιταλικά.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά κόκκινη σε καρεδάκια
- 1 πιπεριά πράσινη σε καρεδάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 -2 καρότα σε φέτες ή κυβάκια
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- Λαχανικά διάφορα (φινόκιο, πράσο, κολοκύθι, κολοκύθα, λάχανο, ντομάτα κλπ)
- 1 μικρή κονσέρβα μαύρα φασόλια ή καλαμπόκι
- Λίγο θυμάρι
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι κοντά ζυμαρικά της επιλογής μας
- Λίγο τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, τα καρότα και όσα ακόμη λαχανικά έχουμε στο ψυγείο και θέλουμε να προσθέσουμε στη σούπα.
- Όταν μαλακώσουν κάπως προσθέτουμε πρώτα τον πελτέ και μετά 2 λίτρα ζεστό νερό και ανάλογο αλατοπίπερο. Βράζουμε τη σούπα μέχρι να βράσουν καλά τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε 10 λεπτά ακόμη. Στο τέλος ανακατεύουμε μέσα στη σούπα τα φασόλια ή το καλαμπόκι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Σερβίρουμε σε πιάτα με έξτρα μαϊντανό ψιλοκομμένο και τριμμένο τυρί.