790
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η ιδανικότερη παρέα του μπακαλιάρου στο τραπέζι δεν είναι άλλη από τη σκορδαλιά κι η συγκεκριμένη είναι τόσο γευστική που θα γίνει η αγαπημένη του. Κι η δική σου φυσικά!
Υλικά
- 300γρ. ψίχα από μπαγιάτικο προζυμένιο ψωμί
- 175γρ. καρυδόψιχα
- 1-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο δυνατή θέλουμε τη σκορδαλιά)
- 2-3 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή μισό ηλιέλαιο και μισό ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Κόβουμε σε φέτες το ψωμί, αφαιρούμε την κόρα με μαχαίρι και το μουλιάζουμε σε κρύο νερό. Το στύβουμε καλά με τα χέρια και το αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε σε δυνατό μπλέντερ ή πολυκόφτη το σκόρδο μαζί με μερικά καρύδια και λίγο από το λάδι και τα λιώνουμε.
- Προσθέτουμε σταδιακά κι εναλλάξ όλα τα υπόλοιπα υλικά της σκορδαλιάς (ψωμί, καρύδια, λάδι, ξύδι, χυμός από λεμόνι) μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές πολτό. Δοκιμάζουμε τη γεύση μήπως χρειαζόμαστε περισσότερη οξύτητα ή λιπαρότητα.
- Αφήνουμε τη σκορδαλιά σε σκεύος με καπάκι στο ψυγείο. Να ξέρεις πως όσο μένει, το χρώμα της λόγω των καρυδιών σκουραίνει.
- Τη σερβίρουμε στο τραπέζι σε μπολ σαν συνοδεία του μπακαλιάρου.