Σούπα με γλυκοπατάτες και κάστανα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Μια σούπα που θα ανοίξει θριαμβευτικά τα γιορτινά τραπέζια σας με υπέροχα χρώματα κι αρώματα!

 

 

Υλικά για 6 άτομα:

  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 600γρ. πορτοκαλί γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • 2 καρότα καθαρισμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στα 4
  • 1 πράσο (το λευκό μέρος)
  • 1 κοτσάνι σέλερι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 2 λίτρα νερό
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ όσο ένα καρύδι καθαρισμένο από τη φλούδα και ξυσμένο στον τρίφτη
  • αλάτι, πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

  • 250γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα και καθαρισμένα
  • 1 παντζάρι βρασμένο και πολτοποιημένο

 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύλο της κανέλας και τον αστεροειδή γλυκάνισο και σοτάρουμε για μισό λεπτό ακόμη.
  2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό, αλατοπίπερο κι αφήνουμε τα λαχανικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και οι γλυκοπατάτες.
  3. Τότε τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τον αστεροειδή και την κανέλα και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ.
  4. Δοκιμάζουμε και αν είναι απαραίτητο, αλατοπιπερώνουμε. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό και της δίνουμε μια βράση ακόμα. Αν είναι αραιή την αφήνουμε να βράσει λίγο για να δέσει.
  5. Προσθέτουμε στο τέλος το ξυσμένο τζίντζερ για να κρατήσει τη σπιρτάδα του και βάζουμε τον πουρέ παντζαριού σε κορνέ με λεπτή μύτη.
  6. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε πιάτα. Προσθέτουμε στο κέντρο του καθενός μερικά κάστανα και διακοσμούμε κυκλικά με τελίτσες από πουρέ παντζαριού.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, ραβδομπλέντερ.

Μπορείς να δεις ακόμη