Συνταγές του γραφείου

by Ioanna Tsoutsia

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τις μαγειρεύουμε αποβραδίς και τις παίρνουμε την άλλη μέρα μαζί μας στη δουλειά σε ταπεράκι. Όλες οι προτάσεις μας αφορούν σε φαγητά που διατηρούνται στο ψυγείο και τρώγονται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου με μεγάλη ευχαρίστηση.

 

 

Ριζότο σαν γεμιστά

Περιέχει ό,τι και τα κλασσικά γεμιστά, μόνο που εδώ όλα τα υλικά μαγειρεύονται στην κατσαρόλα στο 1/5 περίπου του χρόνου που θα χρειαζόμασταν για να φτιάξουμε την original συνταγή.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωµένο
  • 1 µελιτζάνα µακρόστενη, σε κυβάκια
  • 1-2 κολοκύθια σε κυβάκια (ανάλογα το μέγεθος)
  • 1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
  • 300 γρ. ρύζι καρολίνα ξεπλυμένο και καλά στραγγισμένο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 ντομάτες μέτριες και ώριμες ξυσμένες στον τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
  • 3-4 κουτ. σούπας φύλλα από δυόσµο ψιλοκοµµένο
  • 3-4 κουτ. σούπας φύλλα από φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
  • 100 γρ. φέτα σπασμένη με πιρούνι (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα πλασωτέ και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, το κολοκύθι, τις πιπεριές και σοτάρουμε 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  2. Ρίχνουμε και το σκόρδο και αφού το γυρίσουμε 2-3 φορές μαζί με τα λαχανικά να μυρίσει προσθέτουμε το ρύζι και ξεκινάμε να το ανακατεύουμε με μια κουτάλα μαζί με τα λαχανικά για 1 περίπου λεπτό να γυαλίσει.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και 1 ποτήρι βραστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση το φαγητό πριν χαμηλώσουμε ελαφρώς τη φωτιά.
  4. Περιμένουμε μέχρι να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά της κατσαρόλας –ανακατεύοντας συχνά στο ενδιάμεσο- πριν ρίξουμε επιπλέον βραστό νερό, σε δυο δόσεις ακόμα μέχρι να ψηθεί εντελώς το φαγητό, να μαγειρευτεί σωστά το ρύζι και να μείνει ζουμερό.
  5. Στο τέλος ανακατεύουμε στο φαγητό τον µαϊντανό, τον βασιλικό και τον δυόσµο. Αν χρησιμοποιήσουμε φέτα την προσθέτουμε τελευταία.
  6. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πασπαλίζοντας αν θέλουμε με λίγο επιπλέον μαϊντανό ή φυλλαράκια από βασιλικό.

 

 

Σαλάτα χωριάτικη με ζυμαρικά

Ο καλύτερος σύντροφος της χωριάτικης σαλάτας στο τραπέζι είναι το καλό ψωμί. Σε αυτή την εκδοχή της το αντικαθιστούμε με ζυμαρικά και την παίρνουμε μαζί μας στο γραφείο…

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 250 γρ. Κοντό ζυμαρικό (βίδες, πένες, φιογκάκια κλπ) ολικής άλεσης ή λευκό
  • 30 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή στα 4
  • 1 μικρό αγγουράκι
  • 150 γρ. Φέτα σε κυβάκια ή πατημένη με πιρούνι
  • 15 ελιές
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη ή καπαρόφυλλα

 

Για τη σος:

  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα ώριμη ξυσμένη στον τρίφτη
  • 1/2 κρεμμύδι (μέτριου μεγέθους) ξυσμένο στον τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού ξύδι
  • τα φυλλαράκια από 1 κλαδάκι φρέσκιας ρίγανης
  • Αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Αποβραδίς βράζουμε τα ζυμαρικά μας αλ ντέντε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε μια σος αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μαζί.
  3. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά μας, τα στραγγίσουμε και ανακατεύουμε με τη σος που φτιάξαμε. Αφήνουμε τα ζυμαρικά να κρυώσουν πριν τα μεταφέρουμε στο ψυγείο κλεισμένα σε δοχείο αποθήκευσης.
  4. Την τελευταία στιγμή πλένουμε καλά την ντομάτα και το αγγούρι και τα στεγνώνουμε.
  5. Κόβουμε το αγγούρι κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε τα σποράκια πριν το κόψουμε σε φετούλες. Κόβουμε και τα ντοματίνια στη μέση ή στα τέσσερα.
  6. Ανακατεύουμε τα μαριναρισμένα ζυμαρικά με τα ντοματίνια, το αγγούρι, τις ελιές, την κάππαρη και τη φέτα και σερβίρουμε αμέσως!

 

 

Σαλάτα με βραστά λαχανικά και αυγά

Μια ανάλαφρη και χορταστική σαλάτα στην οποία μπορείτε εύκολα να προσθέτετε ή να αντικαταστήσετε υλικά δίνοντάς της νέα γεύση κάθε φορά.

 

Υλικά για 2 άτομα

  • 2 πατάτες μέτριες
  • 1 φλιτζάνι αρακά κατεψυγμένο
  • 1 φλιτζάνι φασολάκια κατεψυγμένα ή φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο
  • 4 αυγά βρασμένα
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Προαιρετικά υλικά

  • Κολοκυθάκια baby (βρασμένα)
  • Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια ή ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • Ελιές αποπυρηνωμένες
  • Τόνο κονσέρβας (στραγγισμένο)
  • Κοτόπουλο βραστό ή ψητό ψιλοκομμένο
  • Ραπανάκια σε λεπτά φετάκια

 

Για τη σος

  • 2 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού (έτοιμο ή σπιτικό)
  • 4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε σε ξεχωριστές κατσαρόλες τις πατάτες και τα πράσινα λαχανικά (φασολάκια και αρακά) μέσα σε αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Βράζουμε και τα αυγά για 6-7 λεπτά και τα καθαρίζουμε.
  3. Ετοιμάζουμε τη σος αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μαζί. Όταν κρυώσουν τα λαχανικά τα μαρινάρουμε με τη μισή σος.
  4. Σερβίρουμε τη σαλάτα μαζί με τα αυγά κομμένα στη μέση, πασπαλίζοντας με το κρεμμυδάκι, τον άνηθο. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την υπόλοιπη σος πριν σερβίρουμε.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: τηγάνι, κατσαρόλα.

Μπορείς να δεις ακόμη