Από την Ιωάννα Σταμούλου
Φέτος τα Χριστούγεννα θα κάνουμε χώρο στο γιορτινό τραπέζι να έρθουν να καθίσουν πλάι στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες μας μερικά από τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ευρώπης.
Minced meat pies από τη Μ. Βρετανία
Ατομικές τάρτες με τραγανή ζύμη και μια πληθωρική γέμιση που οι Εγγλέζοι αποκαλούν mincemeat, που θα πει κιμάς, όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι μια πλούσια μαρμελάδα ξερών φρούτων που φτιάχνουν 5-6 μήνες πριν τη χρειαστούν για τις χριστουγεννιάτικες τάρτες τους. Τα ξερά φρούτα μαγειρεύονται με μαύρη ζάχαρη, γλίνα (εδώ με βούτυρο), φλούδες εσπεριδοειδών και μπαχαρικά. Στο τέλος της προσθέτουν κάποιο δυνατό αλκοόλ για μεγαλύτερη διατηρησιμότητα και την κλείνουν σε βάζα.
Υλικά για 12-16 ταρτάκια διαμ. 7-8 εκ.
Για τη γέμιση (mincemeat):
- 85 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα ή δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
- 85 γρ. μαύρη σταφίδα Κορινθιακή
- 85 γρ. ξανθή σταφίδα
- 85 γρ. ξερά κράνμπερις
- 50 γρ. κόντιτα (κυβάκια ζαχαρωμένης φλούδας εσπεριδοειδών)
- 1 μήλο καθαρισμένο σε κυβάκια
- 65 γρ. βούτυρο σε κύβους
- 50 γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο και ψιλοκομμένο
- 125 γρ. καστανή ζάχαρη
- ½ κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας μείγμα χριστουγεννιάτικων μπαχαρικών (γαφίφαλο, μπαχάρι, τζίντζερ, αστεροειδή γλυκάνισο)
- 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός
- 100 ml μπράντι ή άλλο ποτό (μαύρο ρούμι, κονιάκ, σέρι, κλπ)
Για τη ζύμη:
- 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 125 γρ. Ζάχαρη λευκή
- 1 αυγό + 1 επιπλέον για το τελείωμα
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζουμε το mincemeat τουλάχιστον 1 μέρα πριν το χρειαστούμε: Ζυγίζουμε όλα τα υλικά μας και τα προετοιμάζουμε όπως περιγράφεται στα υλικά.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το μπράντι και τα ζεσταίνουμε, αφήνοντας το βούτυρο να λιώσει. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο.
- Αφήνουμε το μείγμα εκτός φωτιάς να κρυώσει εντελώς πριν ανακατέψουμε μέσα το ποτό της επιλογής μας. Ύστερα το μοιράζουμε σε βάζα, ασφαλίζουμε κι αφήνουμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε όποτε το χρειαστούμε.
- Για τη ζύμη: Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το βούτυρο και προσαρμόζουμε τους γάντζους. Ξεκινάμε να δουλεύουμε τα υλικά στο μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και το αυγό. Όταν ενωθούν τα υλικά, βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, της κάνουμε ένα γρήγορα ζύμωμα στο χέρι και την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά ώστε να την ανοίξουμε πιο εύκολα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε στη μέση. Με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε ανάμεσα από δύο λαδόκολλες σε φύλλα πάχους 3 εκ.
- Με κουπ πατ διαμέτρου 10 εκ. κόβουμε δίσκους και ντύνουμε 16 φόρμες τάρτας διαμ. 7-8 εκ.
- Γεμίζουμε τις τάρτες με το mincemeat που φτιάξαμε και μετά παίρνουμε γιορτινά κουπατ, κόβουμε κομμάτια ζύμης και σκεπάζουμε τις τάρτες. Χτυπάμε το δεύτερο αυγό με ελάχιστο νερό και αλείφουμε τις τάρτες. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
- Ψήνουμε τις τάρτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Ξεφουρνίζουμε, μετά από λίγο ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε τις τάρτες να κρυώσουν εντελώς πριν τις σερβίρουμε πασπαλίζοντας την τελευταία στιγμή με λίγη έξτρα άχνη ζάχαρη.
Stollen από τη Γερμανία
Λίγο ως πολύ όλες οι κουζίνες της Ευρώπης για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά τους χρησιμοποιούν ξερά φρούτα και μπαχαρικά που κλείνουν μέσα σε πλούσιες ζύμες και τυλίγουν σε ζάχαρη άχνη. Στην ίδια λογική και το γερμανικά στόλεν είναι ένα ακόμη γλυκό κι αφράτο ψωμί με φρούτα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά που κλείνει μέσα του μάρτζιπαν και πασπαλίζεται με άφθονη ζάχαρη άχνη. Συνοδεύει τέλεια τον καφέ ή το τσάι σου πρωί και απόγευμα.
Υλικά για 3 μεγαλούτσικες φρατζόλες
- 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
- 2 φακελάκια μαγιά στιγμής
- 500 ml γάλα χλιαρό
- 125 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλα
- 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 2 αυγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
- 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
- 1/2 φλιτζάνι κράνμπερις
- 100 γρ. κόντιζα (ζαχαρωμένα κυβάκια φρούτων)
- 300 γρ. marzipan (αμυγδαλόπαστα), έτοιμη από το σούπερ μάρκετ
Για το φινίρισμα
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό, για το ψήσιμο
- λίγο βούτυρο
- άχνη Ζάχαρη
Εκτέλεση
- Βάζουμε στο μίξερ τους γάντζους και ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και συνεχίζουμε το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά.
- Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε σταδιακά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κράνμπερις και τη σοκολάτα. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν γίνει λεία και μαλακή και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40οC στις αντιστάσεις. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στον φούρνο να διαπλασιαστεί σε όγκο. Σε περίπου 40 λεπτά είναι έτοιμη.
- Πιέζουμε τη ζύμη να κάτσει και τη χωρίζουμε στα τρία. Αρχικά φτιάχνουμε 3 μπάλες και μετά τις ανοίγουμε πάνω στον πάγκο σε οβάλ σχήμα.
- Χωρίζουμε και το marzipan στα τρία και το πλάθουμε σε τρία κορδόνια, τα οποία τοποθετούμε στο κέντρο και κατά μήκος κάθε οβάλ κομματιού ζύμης.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε τρία ρολά και τα τοποθετούμε πάνω σε 2 ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Επίσης προσέχουμε η ένωση να πάει από κάτω γιατί θα σας ανοίξει στο ψήσιμο αν την αφήσετε από πάνω. Τα βάζουμε στο φούρνο να φουσκώσουν.
- Τα αλείφουμε τότε απαλά με αβγό και ανεβάζουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ψήνουμε τα Stollen (ένα ένα τα ταψιά) μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν γίνουν χλιαρά, με ένα πινέλο τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Joulutorttu από τη Φινλανδία
Αυτά τα ταρτάκια σε σχήμα ανεμόμυλου ή αστεριού μας έρχονται από τη χώρα του Άι Βασίλη. Joulutorttu στα φινλανδικά θα πει χριστουγεννιάτικα ταρτάκια και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων. Παραδοσιακά γεμίζονται με μαρμελάδα δαμάσκηνου και σερβίρονται πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη.
Υλικά για 18 κομμάτια:
- 2 φύλλα έτοιμη ζύμη σφολιάτας
- 18 κουτ. γλυκού κοφτές μαρμελάδα δαμάσκηνο ή άλλη της επιλογής μας (βερύκοκο, φρούτα του δάσους, κλπ)
- 1 αυγό μεσαίο, χτυπημένο
- λίγη ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και στρώνουμε 2 ταψιά με κομμάτια λαδόκολλας.
- Ανοίγουμε στον πάγκο τη ζύμη της σφολιάτας και με ένα μαχαίρι κάνουμε δύο κάθετες τομές στη μικρή πλευρά και τρεις στη μεγάλη, έτσι ώστε να τη χωρίσουμε σε 9 τετράγωνα κομμάτια το καθένα.
- Σε κάθε τετράγωνο χαράζουμε από 4 λοξές γραμμές ξεκινώντας από τις γωνίες με κατεύθυνση προς το κέντρο του τετραγώνου.
- Με ένα κουταλάκι τοποθετούμε στο κέντρο του κάθε τετραγώνου από λίγη μαρμελάδα.
- Μεταμορφώνουμε το κάθε κομμάτι ζύμη σε «ανεμόμυλο» φέρνοντας τις 4 από τις 8 άκρες προς το κέντρο. Πιέζουμε ελαφρά για να κολλήσουν, αφού βρέξουμε τη ζύμη ελαφρά στο σημείο της ένωσης.
- Τοποθετούμε τους ανεμόμυλους στα ταψιά και τους αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Αλείφουμε τους ανεμόμυλους με το αυγό και τους ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τους ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν πριν τους σερβίρουμε πασπαλισμένους με λίγη άχνη ζάχαρη.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, μίξερ, κατσαρόλα.