Από την Ιωάννα Σταμούλου
Εύκολα και ευφάνταστα σνακ με βάση το ψωμί του τοστ που τρώγονται από το πρωί ως το βράδυ με την ίδια ευχαρίστηση.
Αλμυρό σουφλέ με μπέικον τυρί και σπανάκι
Ένα ιδιαίτερα νόστιμο σνακ που μαζί με μια πράσινη σαλάτα γίνεται το ιδανικό ζευγάρι στο τραπέζι του μεσημεριανού ή του βραδινού.
Υλικά για 4 άτομα
- 15 φέτες ψωμί του τοστ
- 75γρ. μπέικον σε κυβάκια
- Λίγο σκόρδο σε σκόνη
- 25γρ. βούτυρο
- 150γρ. μοτσαρέλα ή άλλο τυρί της επιλογής σας (που λιώνει εύκολα) σε μικρά κυβάκια ή χοντροτριμμένο, αν προτιμάτε
- 100γρ. σπανάκι baby
- 3 αυγά
- 300ml γάλα
- Λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα και βάζουμε μέσα ένα πυρίμαχο σκεύος διαμ. 24-26εκ. Στο μεταξύ κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια.
- Όταν λιώσει το βούτυρο και τσιτσιρίσει, βγάζουμε με προσοχή το σκεύος από τον φούρνο, ρίχνουμε μέσα τα κυβάκια του ψωμιού, ανακατεύουμε και το ξαναβάζουμε στον φούρνο να ψηθεί ελαφρά.
- Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τη σκόνη του σκόρδου και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας όπως περιγράφεται στα υλικά.
- Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, μοιράζουμε ομοιόμορφα το μπέικον, το τυρί και το σπανάκι, περιχύνουμε το σύνολο με το μείγμα γάλα-αυγό, πασπαλίζουμε με πιπέρι φρεσκοτριμμένο και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Ξαναβάζουμε το ταψάκι στον φούρνο και ψήνουμε μέχρι να σταθεροποιηθεί το σουφλέ και να λιώσει το τυρί.
- Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό από τον φούρνο με το σκεύος του.
Vegan ανοιχτά σάντουιτς με αβοκάντο, σπανάκι και αγγούρι
Ένα καταπράσινο ανοιχτό σάντουιτς για όσους επιλέγουν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.
Υλικά για 4 τεμ.
- 4 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης ή πολύσπορο
- 1 αβοκάντο μεγάλο και ώριμο
- 1 λάιμ ξύσμα και χυμό
- Λίγο σκόρδο σε σκόνη
- Σπανάκι baby
- 1 αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες
- Λίγο μπούκοβο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Φρυγανίζουμε τις φέτες του ψωμιού στη φρυγανιέρα.
- Στο μεταξύ κόβουμε το αβοκάντο κατά μήκος στη μέση. Το στρίβουμε να ανοίξει στη μέση και αφού απομακρύνουμε το κεντρικό κουκούτσι αφαιρούμε τη σάρκα με κουταλάκι και τη ρίχνουμε σε μπολ. Τη λιώνουμε με πιρούνι.
- Προσθέτουμε αλάτι, το ξύσμα και τον χυμό του λάιμ, τη σκόνη του σκόρδου και ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε φύλλα σπανακιού πάνω στις φέτες του φρυγανισμένου ψωμιού και από πάνω τους 1-2 κουταλιές πολτό αβοκάντο. Τελειώνουμε με φετούλες αγγουριού που αλατίζουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο.
Ατομικές «πίτσες» με ψωμί του τοστ, ζαμπόν, τυρί και ντομάτα
Πιτσάκια της ευκολίας που θα λατρέψουν μικροί, μεγάλοι στο σπίτι και θα φαγωθούν εν ρυπή οφθαλμού λίγα λεπτά αφού βγουν από τον φούρνο.
Υλικά για 8 τεμ.
- 8 φέτες ψωμί του τοστ
- Λίγο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 8 φέτες ζαμπόν
- 300γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 2 λουκάνικα Φρανκφούρτης
- 16 ντοματίνια
- 1 πιπεριά κέρατο σε φέτες
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC κι απλώνουμε τις φέτες του ψωμιού σε ταψί ρηχό.
- Τις αλείφουμε με βούτυρο και κολλάμε πάνω τους από μια φέτα ζαμπόν. Κόβουμε τα λουκάνικα σε λοξές φέτες και τα μοιράζουμε ομοιόμορφα. Μοιράζουμε από πάνω τους, μπόλικο τριμμένο τυρί και τελειώνουμε με ντοματίνια και φετούλες πιπεριάς.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει λίγο χρώμα.
- Σερβίρουμε τα «πιτσάκια» ζεστά, μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο.
Κρουτόν με σκόρδο και θυμάρι
Τα πιο νόστιμα κρουτόν για τις σαλάτες μας τα φτιάχνουμε μόνοι μας με λίγο ψωμί του τοστ.
Υλικά
- 10-12 φέτες ψωμί του τοστ που έχουμε αφήσει να ξεραθεί εκτός σακούλας και ψυγείου
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- Λίγο θυμάρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
- Κόβουμε το ψωμί του τοστ σε επιφάνεια κοπής σε όσο πιο όμοια κυβάκια μπορούμε.
- Τα απλώνουμε στο ταψί που ετοιμάσαμε, πασπαλίζουμε με σκόρδο και θυμάρι, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά όσο χρειαστεί να πάρουν λίγο χρώμα τα κρουτόν.
- Τα βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε σε γυάλινο βάζο.
Γλυκιά πουτίγκα με ψωμί του τοστ
Ένα νόστιμο γλυκάκι που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα με υλικά που έχουμε στο ντουλάπι. Μαζί με μια μπάλα παγωτό στο πλευρό του, γίνεται το τέλειο επιδόρπιο!
Υλικά για ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος
- 15 φέτες ψωμί του τοστ σε κυβάκια
- 2 μικρά μήλα καθαρισμένα σε κυβάκια ή λεπτές φέτες
- 80γρ. κορινθιακή σταφίδα
- 10 χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι ψιλοκομμένοι (ή δαμάσκηνα ή βερίκοκα ξερά)
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 4 αυγά
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 700ml γάλα
- 3 κουτ. σούπας αμύγδαλο φιλέ
- 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και αλείφουμε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε μέσα τα κυβάκια του ψωμιού, προσθέτετε τα μήλα, τη σταφίδα, τους χουρμάδες και ανακατεύουμε.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο από το γάλα. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με σύρμα και προσθέτουμε τις βανίλιες, το διαλυμένο κορν φλάουρ και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Περιχύνουμε με το μείγμα του γάλακτος το περιεχόμενο του πυρέξ, ανακατεύετε ώστε να βραχεί καλά το ψωμί.
- Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε την πουτίγκα στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να πήξει και να πάρει λίγο χρώμα η επιφάνειά της.
- Ξεφουρνίζουμε την πουτίγκα κι αφού κρυώσει λίγο με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε μεγάλες κουταλιές και τη σερβίρουμε σε πιάτα. Αν θέλουμε συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια που ταιριάζει πολύ.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, φρυγανιέρα.