5,2K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Αλμυρές και γλυκές συνταγές πλούσιες σε γάλα και τυρί κάποιες φορές, πάντα σε νοστιμιά!
Αλμυρή γαλατόπιτα
Μια αλλιώτικη γαλατόπιτα αλμυρή, σαν ανοιχτή πίτα με πλούσια κρεμώδη γέμιση.
Υλικά για ένα μέτριο ταψί
- 9 φύλλα κρούστας
- 1 λίτρο γάλα κατσικίσιο ή αγελαδινό
- 4 αυγά
- 250 γρ. φέτα τρίμμα
- Αλάτι
- Λάδι για τα φύλλα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Λαδώνουμε τα 2 φύλλα και αφού τα διπλώσουμε τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέσα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με λίγο αλάτι, τα προσθέτουμε στο γάλα μαζί με τη φέτα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα, χωρίς να πάρει βράση.
- Μόλις ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα, τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα σπάμε σε κομμάτια και τα ανακατεύουμε στην κατσαρόλα με το μείγμα της γέμισης. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 25Χ35εκ και στρώνουμε μέσα ένα φύλλο καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο καθέτως στο πρώτο και το λαδώνουμε με πινέλο. Με τον ίδιο τρόπο στρώνουμε και τα υπόλοιπα 4 φύλλα, οριζοντίως και καθέτως λαδώνοντας κάθε φορά σχολαστικά. Το τελευταίο φύλλο το διπλώνουμε στη μέση και στρώνουμε με αυτό μόνο τον πάτο του ταψιού.
- Ρίχνουμε στο ταψί τη γέμιση και στη συνέχεια στρίβουμε τα φύλλα που περισσεύουν τριγύρω από το ταψί και τα τακτοποιούμε γύρω γύρω προσεκτικά. Λαδώνουμε καλά και ψήνουμε την πίτα για μια ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
- Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
Σημείωση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σπιτικά φύλλα. Σε αυτή την περίπτωση θα ανοίξετε 4 φύλλα, θα ψήσετε το πρώτο μόνο του και θα το χρησιμοποιήσετε στη γέμιση σπασμένο, ενώ τα 3 υπόλοιπα θα τα χρησιμοποιήσετε σαν βάση στην πίτα σας.
Mac n’ cheese με ελληνικά τυριά κι αλλαντικά
Ζουμερά μακαρόνια φούρνου με κρέμα φέτα και τραγανή κρούστα από κεφαλοτύρι.
Υλικά για ένα πυρίμαχο σκεύος μέτριου μεγέθους
- 300 γρ. ζυμαρικά κοντά της επιλογής μας
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ λίτρο γάλα φρέσκο
- 150 γρ. φέτα τριμμένη
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- ½ κουτ. σούπας μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 100 γρ. σαλάμι Λευκάδας σε κυβάκια
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά αλ ντέντε μέσα σε άφθονο αλατισμένο νερό και αφού τα στραγγίζουμε τα ανακατεύουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
- Όσο βράζουμε τα ζυμαρικά ετοιμάζουμε και μια μπεσαμέλ: Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο. Μόλις τσιτσιρίσει προσθέτουμεε το αλεύρι και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να φτιάξουμε μια κρέμα την οποία ψήνουμε λιγάκι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Αποσύρουμε την μπεσαμέλ από τη φωτιά και ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά, τα κυβάκια από το σαλάμι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε πυρίμαχο σκεύος, πασαπλίζουμε με το κεφαλοτύρι και βάζουμε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά να πάρει χρώμα το τυρί.
- Σερβίρουμε το φαγητό στο τραπέζι ζεστό λίγα λεπτά αφού το βγάλουμε από τον φούρνο.
Ρυζόγαλο φούρνου
Μια διαφορετική εκδοχή του ρυζόγαλου που αρχικά μαγειρεύεται στην κατσαρόλα και στη συνέχεια ψήνεται στον φούρνο σε μπεν μαρί.
Υλικά για 5 άτομα:
- 1 λίτρο γάλα
- 50 γρ. ρύζι γλασέ (μουλιασμένο για 10 λεπτά σε νερό)
- ½ ξυλάκι κανέλας
- 125 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. κορν-φλάουρ
- 1 κρόκο αυγού
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Τριμμένο αμύγδαλο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σουρώνουμε το ρύζι και βάζουμε τα 800 ml από γάλα σε μια κατσαρόλα. Τα υπόλοιπα 200 ml τα κρατάμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρύζι, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Πριν πάρει βράση το γάλα ξεκινάμε να ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μην μας φουσκώσει. Υπολογίζουμε πως θέλουμε γύρω στα 10 λεπτά μαγείρεμα, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
- Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τη βανιλίνη σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το γάλα που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτετε το μείγμα στο ζεστό γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Βάζουμε νερό στον βραστήρα να βράσει. Αφαιρούμε την κανέλλα και μοιράζουμε την κρέμα σε 5 πυρίμαχα μπολ. Ύστερα τα τοποθετούμε σε ταψί, προσθέτουμε καυτό νερό να φτάσει μέχρι τη μέση των μπολ και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 230οC για 10 λεπτά ή μέχρι να κάνει το ρυζόγαλο μια σκούρα κρούστα από πάνω.
- Αφήνουμε να κρυώσουν τα ρυζόγαλα πριν τα σερβίρουμε. Μπορούμε να τα σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή να τα βάλουμε πριν στο ψυγείο για μερικές ώρες ώστε να κρυώσουν καλά πριν τα σερβίρουμε.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, βραστήρας, ταψί, κατσαρόλα.