Πρόσκληση σε χριστουγεννιάτικο τσάι

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τις μέρες της γιορτής ανοίγουμε τα σπίτια και τις καρδιές μας, μαγειρεύουμε με την ψυχή μας για τα οικογενειακά τραπεζώματα, μα το απογευματινό τσάι με φίλους είναι πάντα μια καλή ιδέα καλέσματος, ιδιαίτερα αν το σερβίρουμε με μερικά νόστιμα κι εύκολα συνοδευτικά, αλμυρά και γλυκά, εκτός από μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

 

 

Χριστουγεννιάτικο αρωματικό τσάι

 

Υλικά για 6 άτομα

  • 2-3 Φλούδες από ένα πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κομμάτι τζίντζερ σε φέτες
  • 5-6 γαρίφαλα
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1250 ml νερό
  • 5 φακελάκια τσάι
  • Μέλι ή ζάχαρη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό. Καρφώνουμε τα γαρίφαλλα στις πορτοκαλόφλουδες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το τζίντζερ και τη βάζουμε στη φωτιά να πάρει βράση. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε μερικά λεπτά να απορροφήσει το νερό τα αρώματα.
  2. Σουρώνουμε το νερό και το ζεσταίνουμε εκ νέου πριν το μεταφέρουμε σε τσαγιέρα. Προσθέτουμε τα φακελάκια και τα αφήνουμε μερικά λεπτά πριν τα αφαιρέσουμε από την τσαγιέρα.
  3. Σερβίρουμε το τσάι αμέσως.

 

 

Χριστουγεννιάτικο κέικ

Ένα μοσχοβολιστό κέικ πλούσιο σε ξηρούς καρπούς και φρούτα, ένα πραγματικό στολίδι στο τραπέζι της γιορτής.

 

Υλικά για φόρμα με τρύπα στη μέση

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 300 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 150 γρ. Αμύγδαλα και καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 75 γρ. σουλτανίνα ή κορινθιακή σταφίδα αν προτιμάτε
  • 75 γρ. Κράνμπερις
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μπράντι

 

 Για το γλάσο και τη διακόσμηση

  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • μερικά αμύγδαλα
  • μερικά κράνμπερις και σταφίδες

 

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα με τρύπα στη μέση. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Κρατάμε λίγο από το αλεύρι ξεχωριστά και το ανακατεύουμε με τα αμύγδαλα, το κράνμπερι και τη σουλτανίνα.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με λίγη από τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.
  4. Καθαρίζουμε τον κάδο και χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα.
  5. Προσθέτουμε τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάτε λίγο ακόμη να ενσωματωθούν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι εναλλάξ με το μείγμα των ξερών φρούτων και το μπράντι. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα να ενσωματωθεί στη ζύμη χωρίς να χάσει αέρα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που ετοιμάσαμε και ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα περίπου στον προθερμασμένο φούρνο. Όταν ψηθεί το ξεφορμάρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Για το γλάσο: Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να γίνει ένα πηχτό γλάσο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε μερικές σταγόνες νερό για να γίνει πιο διαχειρίσιμο, ίσως χρειαστεί λίγη ζάχαρη άχνη ακόμη.
  8. Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και το διακοσμούμε με ξηρούς καρπούς και φρούτα πριν στεγνώσει εντελώς το γλάσο.

 

 

Palmier με κανελλοζάχαρη

Αυτά τα εύκολα μπισκότα σφολιάτας γίνονται πάντα ανάρπαστα όπου κι αν εμφανιστούν.

 

Υλικά για 15-16 κομμάτια περίπου

  • 1 φύλλo σφολιάτας
  • 8 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή ή λευκή
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 αυγό

 

Εκτέλεση

  1. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένη σφολιάτα την αφήνουμε να ξεπαγώσει στη συντήρηση από την προηγούμενη. Αφήνουμε την ξεπαγωμένη ζύμη για 5 λεπτά εκτός ψυγείου.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC στον αέρα και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 1 ταψί ρηχό. Ανοίγουμε στον πάγκο το φύλλο της σφολιάτας έχοντας τη στενή πλευρά μπροστά μας, χωρίς να αφαιρέσουμε το προστατευτικό πλαστικό. Το ισιώνουμε με ένα πλάστη αν έχει κάνει ζάρες σε μερικά σημεία.
  3. Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της σφολιάτας. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίζουμε με το μείγμα τους όλη την επιφάνεια της σφολιάτας. Ανασηκώνουμε τη ζύμη και με τη βοήθεια του πλαστικού στην αρχή ξεκινάμε να τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό. Σταματάμε το τύλιγμα μόλις φτάσουμε στο κέντρο του φύλλου.
  4. Γυρίζουμε την πάνω πλευρά κάτω και ξεκινάμε ένα δεύτερο ρολό το οποίο θα συναντήσει το πρώτο κάπου στη μέση.
  5. Ενώνουμε τα δύο ρολά στο κέντρο και στη συνέχεια παίρνουμε κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε το διπλό ρολό σε 15-17 φέτες πάχους ενός δαχτύλου περίπου, τις οποίες τοποθετούμε στο ταψί που ετοιμάσαμε, τη μία δίπλα στην άλλη, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  6. Αλείφουμε τα palmier με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη ζάχαρη και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν θέλεις μπορείτε να προσθέσεις στο πασπάλισμα σταφίδες, κράνμπερις, με τριμμένους ξηρούς καρπούς ή ξυσμένο μήλο.

 

 

Στρούντελ με ζαμπόν και τυρί

Με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας και 4 επιπλέον υλικά θα ετοιμάσουμε ένα πεντανόστιμο αλμυρό στρούντελ. Μπορούμε να το έχουμε έτοιμο στο ψυγείο και να το ψήσουμε την τελευταία ώρα για να το σερβίρουμε ζεστό.

 

Υλικά για 1 ρολό

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 3 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού έτοιμο
  • 9 φέτες τυρί για τοστ της επιλογής σας
  • 9 φέτες ζαμπόν ή καπνιστή γαλοπούλα
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο με λίγο νερό
  • Λίγο σουσάμι

 

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε τη ζύμη της σφολιάτας για λίγο εκτός ψυγείου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί.
  2. Ανοίγουμε τη ζύμη της σφολιάτας στον πάγκο (χωρίς να αφαιρέσουμε το πλαστικό φύλλο της) έχοντας τη μικρή πλευρά μπροστά μας. Αν είναι απαραίτητο την ισιώνουμε με τον πλάστη και μετά την τρυπάμε παντού με πιρούνι.
  3. Την αλείφουμε με το πέστο και στρώνουμε από πάνω πρώτα τις φέτες του τυριού τη μία δίπλα στην άλλη και μετά το ζαμπόν.
  4. Με τη βοήθεια του πλαστικού φύλλου τυλίγουμε σε ρολό και το μεταφέρουμε στο ταψί που ετοιμάσαμε με τη ραφή από κάτω.
  5. Αλείφουμε παντού με το μείγμα του αυγού και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα. Τη σερβίρουμε χλιαρή ή ζεστή.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, μίξερ.

Μπορείς να δεις ακόμη