2,6K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
3 νόστιμες κι εύκολες συνταγές, μια για κάθε γούστο: με κακάο, με ξηρούς καρπούς, με σπορέλαιο και μπαχαρικά, με πορτοκάλι σε κάθε περίπτωση!
Βασιλόπιτα με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς
Ιδιαίτερα πλούσια και αρωματική με μείγμα ξηρών φρούτων και καρπών σε κάθε μπουκιά. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά για όσους δεν βρούμε μέσα του το πολυπόθητο φλουρί.
Υλικά για μια φόρμα διαμ. 26εκ.
- 335 γρ. ζάχαρη καστανή
- 335 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος
- 5 αυγά
- 100 ml χυμό πορτοκάλι
- 50 ml κονιάκ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ.)
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 75 γρ. αμυγδάλο τριμμένο
- 100 γρ. μείγμα ξηρών καρπών (καρύδια, κάσιους, φουντούκια κλπ)
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ
- Λίγο γαρίφαλο
- 80 γρ. σταφίδες
για τη διακόσμηση
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
- Χυμό από μισό πορτοκάλι
- Κλαδάκια από δεντρολίβανο
- διακοσμητικά διάφορα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και ανακατεύουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ, την πούδρα αμυγδάλου, την κανέλα, το τζίντζερ και το γαρίφαλο.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε τμηματικά τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε χαμηλότερη ταχύτητα κι εναλλάξ με το αλεύρι. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες, ανακατεύοντας με σπάτουλα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα διαμ. 26εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Για ακόμη πιο εύκολο ξεφορμάρισμα «ντύνουμε» τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού με κομμάτια χαρτιού ψησίματος κομμένα στις διαστάσεις του. Ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 40-45 λεπτά. Αφού ψηθεί, την ξεφορμάρουμε σε σχάρα κι αφήνουμε να κρυώσει.
- Ανακατεύουμε την άχνη με τον χυμό του πορτοκαλιού ρίχνοντάς το κουταλάκι κουταλάκι μέχρι να πάρουμε ένα παχύρρευστο γλάσο και περιχύνουμε την πίτα. Διακοσμούμε περιμετρικά με κλαδάκια δεντρολίβανου που πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη πριν τη σερβίρουμε.
Βασιλόπιτα σαν αφράτο κέικ με αρώματα πορτοκάλι-κανέλα-βανίλια
Αφράτη, αρωματική και με σίγουρο αποτέλεσμα. Με μια δυνατή κουζινομηχανή σύμμαχό σου, η εκτέλεση γίνεται παιχνιδάκι.
Υλικά για ένα ταψί διαμ. 28-30εκ.
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 γρ. ζάχαρη καστανή
- 6 αυγά μέτρια χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 1 ½ πορτοκάλι κομμένο στα 4
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 βανιλίνες
- 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 3 κουτ. σούπας μπράντι
- ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Βάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε τα ασπράδια με 5 κουταλιές από τη ζάχαρη σε πολύ σφιχτή μαρέγκα. Τη μεταφέρουμε σε ξεχωριστό μπολ.
- Αφαιρούμε από το πορτοκάλι τα κουκούτσια και τις ίνες και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC στις αντιστάσεις και κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τις βανιλίνες και την κανέλα.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη και μόλις αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και εξακολουθούμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε τον πολτό του πορτοκαλιού και όταν ενωθεί στο μείγμα χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και τελευταίο το μπράντι.
- Σταματάμε το χτύπημα και με πολλή υπομονή ξεκινάμε να ενσωματώσουμε τη μαρέγκα σε δύο δόσεις, παίρνοντας από το κέντρο του μείγματος με σπάτουλα σιλικόνης και διπλώνοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμ. 28εκ. και στρώνουμε τον πάτο με χαρτί ψησίματος. Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε τα πλαϊνά τοιχώματα κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Χτυπάμε το ταψί στον πάγκο να ισιώσει και ψήνουμε για 1 ώρα στον προθερμασμένο φούρνο.
- Αφού βγάλουμε από τον φούρνο την πίτα και περάσουν 15 λεπτά, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από την πίτα και την αναποδογυρίζουμε σε σύρμα. Ξεκολλάμε το χαρτί και τοποθετούμε από κάτω σε τυχαίο σημείο το νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
- Μεταφέρουμε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα και αφού τοποθετήσουμε στένσιλ με τη χρονολογία και μερικά αστέρια πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Βασιλόπιτα λαδιού με κακάο και πορτοκάλι
Το κακάο της δίνει πιο σκουρόχρωμη όψη, ενώ το τριμμένο αμύγδαλο και ο πολτός από πορτοκάλι υπέροχο άρωμα και ζουμερή υφή.
Υλικά για ταψάκι διαμ. 26εκ.
- 4 αυγά
- 400 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
- 1 πορτοκάλι γύρω στα 300 γρ.
- 75 γρ. αμύγδαλο ωμό
- 400 γρ. αλεύρι μαλακό
- 20 γρ. κακάο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
για τη διακόσμηση
- 1 ½ φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
- φραγκοστάφυλα ή άλλα κόκκινα φρούτα
Εκτέλεση
- Τρίβουμε καλά στον πολυκόφτη το αμύγδαλο με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη να γίνει σκόνη και το αφήνουμε στην άκρη.
- Πλένουμε το πορτοκάλι, με ένα μαχαίρι του αφαιρούμε την πάνω και κάτω άκρη, το κόβουμε στα τέσσερα κι αφού του αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, το πολτοποιούμε κι αυτό στον πολυκόφτη με 3 κουταλιές από τη ζάχαρη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και την κανέλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC και λαδώνουμε το ταψί ή την αντικολλητική φόρμα μας. Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας σε στρογγυλό σχήμα και στο μέγεθος ακριβώς του πάτου του ταψιού και το τοποθετούμε εκεί πάνω.
- Χτυπάμε τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη στην κουζινομηχανή με το σύρμα για 5 λεπτά να αφρατέψουν, να ασπρίσουν και να φουσκώσουν καλά.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής και προσθέτουμε το λάδι και μετά το λιωμένο πορτοκάλι. Όταν ενσωματωθούν σταματάτε την κουζινομηχανή και παίρνουμε μια σπάτουλα στο χέρι. Προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί που ετοιμάσαμε και αφού τυλίξουμε το νόμισμα σε λίγο αλουμινόχαρτο το βυθίζουμε σε τυχαίο σημείο της πίτας.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της πίτας, να φουσκώσει και να ψηθεί ως μέσα. Τσεκάρουμε μπήγοντας ένα καλαμάκι στο κέντρο της. Πρέπει να βγει στεγνό, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμη.
- Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από την εσωτερική περιφέρεια του ταψιού, ξεφορμάρουμε την πίτα πάνω σε σύρμα κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Μεταφέρουμε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα σερβιρίσματος. Ανακατεύουμε την άχνη με 1 κουταλιά νερό να πάρουμε ένα παχύρρευστο γλάσο και περιχύνουμε την πίτα. Διακοσμούμε με φραγκοστάφυλα ή άλλα κόκκινα φρούτα της επιλογής μας.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, μπλέντερ, κουζινομηχανή, πολυκόφτης.