2,8K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
3-4 συνταγές με βάση τα θαλασσινά για να δώσουμε στη νηστεία της Σαρακοστής έξτρα νοστιμιά και μεγαλοπρέπεια.
Σαλάτα με φακές γαρίδες και σος ταχίνι
Μια σαλάτα ιδιαίτερα νόστιμη και χορταστική που συνδυάζει τις φακές με γαρίδες και λεμονάτη σάλτσα με ταχίνι.
Υλικά για 4 άτομα:
- 200 γρ. φακές χοντρές
- 100 γρ. φασολάκια κατεψυγμένα
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε φετούλες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 300 γρ. γαρίδες μέτριες καθαρισμένες από κέλυφος και κεφάλι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για τη σος ταχίνι
- 2 κουτ. σούπας ταχίνι
- 1 λεμόνι χυμός
- 1/2 κουτ. γλυκού μέλι
- λίγο νερό χλιαρό
- 1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, προσέχοντας να μην σκάσει η φλούδα τους και τις στραγγίζουμε. Ενδιάμεσα καλό είναι να αλλάξουμε νερό και να αλατίσουμε προς το τέλος του βρασίματος.
- Σε ξεχωριστό κατσαρόλι βράζουμε μέσα σε αλατισμένο νερό τα φασολάκια και τα στραγγίζουμε.
- Μεταφέρουμε τις φακές και τα φασολάκια σε σαλατιέρα.
- Βάζουμε στη φωτιά ένα μέτριο τηγάνι να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τις γαρίδες και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε το μείγμα του τηγανιού πάνω από τις φακές κι ετοιμάζουμε τη σος.
- Διαλύουμε το ταχίνι και το μέλι με λίγο ζεστό νερό και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού ανακατεύοντας με πιρούνι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο συνεχίζοντας να ανακατεύουμε ζωηρά.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα με το μείγμα, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως!
Παέγια με μύδια και γαρίδες
Η αυθεντική παέγια φτιάχνεται με ρύζι bomba. Αν δεν βρούμε θα τη φτιάξουμε με καρολίνα και θα γίνει εξίσου νόστιμη!
Υλικά για 4 άτομα:
- 400 γρ. μέτριες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
- ½ κουτ. γλυκού κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι σε χοντρές φέτες
- 1 καρότο σε χοντρές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
- 400 γρ. ρύζι καρολίνα ή bomba
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 60 γρ. κρασί λευκό
- 200 γρ. μύδια με κέλυφος (κατεψυγμένα)
- 100 γρ. αρακά ξεσπυρισμένο
- 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες
- 10 ντοματίνια κομμένα σε κυβάκια
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι
- πιπέρι
- ξύσμα λεμονιού από 2 λεμόνια
- χυμό λεμονιού, από 1 1/2 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- μαϊντανό, λίγο
- φέτες λεμόνι
Εκτέλεση
- Ξεπαγώνουμε τα μύδια και τις γαρίδες αν είναι κατεψυγμένες και τις καθαρίζουμε από το κέλυφος αφήνοντας το κεφάλι. Αφαιρούμε και το εντεράκι της πλάτης.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα να ζεσταθούν 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κελύφη από τις γαρίδες, το κρεμμύδι και το καρότο. Σοτάρουμε και προσθέτουμε 1200 ml νερό και το σαφράν. Βράζουμε για 30 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό ζεστό.
- Βάζουμε σε δυνατή φωτιά το πιο μεγάλο μας τηγάνι να κάψει καλά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
- Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα για 2 λεπτά και προσθέτουμε την πάπρικα. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
- Όταν εξατμιστεί προσθέτουμε τον ζωμό από τις γαρίδες και αφού πάρει βράση η παέγια, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 15 λεπτά, με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά. Ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε περιστασιακά.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα μύδια, τον αρακά, τα ντοματίνια και πιέζουμε με ξύλινη κουτάλα να βυθιστούν στην παέγια. Κλείνουμε με το καπάκι και βράζουμε για 5 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε ξανά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε την παέγια στην άκρη. Ανοίγουμε το καπάκι από το τηγάνι και προσθέτουμε ψιλοκομμένα το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξύσμα του λεμονιού και τον μαϊντανό.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά πριν σερβίρουμε στο τραπέζι μαζί με το τηγάνι. Συνοδεύουμε με φέτες από λεμόνι.
Χταποδομακαρονάδα
Το χταπόδι όταν μαγειρεύεται χάνει σημαντικό μέρος του όγκου του και μένει ελάχιστο. Μαγειρεμένο μαζί με μακαρόνια, θα χορτάσει τουλάχιστον 5 άτομα.
Υλικά για 5 άτομα:
- 1 χταπόδι του κιλού
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 πακέτο σπαγγέτι ή άλλο μακρύ ζυμαρικό της επιλογής μας
- 1 κρεμμύδι σε φετούλες
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες
- 1 κολοκύθι σε λεπτές φέτες
- 250 γρ. ντοματίνια
- αλάτι, πιπέρι
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο να κάψει πολύ καλά και τοποθετούμε μέσα το χταπόδι. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά χωρίς να αλατίσουμε. Αφήνουμε το χταπόδι να σιγοβράσει στο ζουμί του για μια ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά και να στεγνώσει από τα υγρά του.
- Το βγάζουμε σε επιφάνεια κοπής να κρυώσει πριν το χωρίσουμε σε πλοκάμια και κεφάλι και το κόψουμε σε λεπτές φέτες.
- Στην ίδια κατσαρόλα που βράσαμε το χταπόδι προσθέτουμε άφθονο νερό και όταν πάρει βράση αλατίζουμε και βράζουμε τα ζυμαρικά μας αλ ντέντε.
- Σε ξεχωριστό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κολοκυθάκι για 2 λεπτά. Ύστερα προσθέτουμε το σκόρδο και τα ντοματίνια. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας συχνά.
- Τέλος προσθέτουμε στο τηγάνι το χταπόδι και το φέρνουμε μερικές βόλτες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά να ανακατευτούν τα αρώματα.
- Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε με το υπόλοιπο φαγητό, προσθέτοντας στο τέλος τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και έξτρα πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Σουπιές κρασάτες με πατάτες
Ένα φαγητό πραγματικό γλύκισμα, που θα σερβίρουμε με ελιές και καλό ζυμωτό ψωμί.
Υλικά για 4-5 άτομα
- 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
- 4 πατάτες καθαρισμένες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο στα 4
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι λευκό ή ροζέ κρασί
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις σουπιές σε χοντρά κομμάτια και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Κόβουμε και τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια.
- Περνάμε το κρεμμύδι από τον πολυκόφτη και βάζουμε μια πλατιά κατσαρόλα στη φωτιά να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τις σουπιές και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Ανακατεύουμε μέσα τον πελτέ να μυρίσει όμορφα και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα και τα περισσότερα υγρά του φαγητού, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον αστεροειδή γλυκάνισο, τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό.
- Σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά ακόμα μέχρι να μαγειρευτούν οι σουπιές και οι πατάτες και να μελώσει η σάλτσα του φαγητού. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: πολυκόφτης, τηγάνι, κατσαρόλα.