1,3K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η παραδοσιακή πίτα του βοσκού φιλοξενεί στη βάση της μαγειρεμένο κιμά και ψήνεται στον φούρνο με μια γενναία στρώση από πουρέ πατάτας. Εδώ η βάση είναι χορτοφαγική και ο πουρές από γλυκοπατάτα.
Υλικά για 6 άτομα
- 100 γρ. φακές χοντρές
- 1 δαφνόφυλλο
- 500 γρ. μανιτάρια σε φέτες
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά κόκκινη ή πορτοκαλί
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κιλό γλυκοπατάτες
- 75 γρ. βούτυρο
- 75 γρ. πεκορίνο τριμμένο ή παρμεζάνα
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις φακές σε κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό και το δαφνόφυλλο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζουμε και πετάμε το δαφνόφυλλο.
- Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζουμε τις γλυκοπατάτες μέσα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται εύκολα με το πιρούνι.
- Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τις ξεφλουδίσουμε, τις κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια και τις λιώσουμε με την πρέσα του πουρέ. Όσο ο πουρές είναι ζεστός ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο και το περισσότερο τριμμένο τυρί.
- Ζεσταίνουμε στη φωτιά ένα ευρύχωρο τηγάνι και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, τα πράσα, το κρεμμύδι, την πιπεριά και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις φακές και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν τα μανιτάρια.
- Προς το τέλος προσθέτουμε το θυμάρι και όταν τραβήξουμε το τηγάνι από τη φωτιά ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C κι απλώνουμε το μείγμα των λαχανικών σε πυρίμαχο σκεύος ή το μοιράζουμε σε περισσότερα σκεύη αν θέλουμε να ψήσουμε το φαγητό σε ατομικές μερίδες.
- Σκεπάζουμε τα λαχανικά από πάνω με τον πουρέ της γλυκοπατάτας και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί που κρατήσαμε.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά μέχρι να αρχίσει να κάνει κρούστα το φαγητό και να παίρνει λίγο χρώμα.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος.