Χορτοφαγική πίτα του βοσκού με μανιτάρια, φακές και γλυκοπατάτες

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η παραδοσιακή πίτα του βοσκού φιλοξενεί στη βάση της μαγειρεμένο κιμά και ψήνεται στον φούρνο με μια γενναία στρώση από πουρέ πατάτας. Εδώ η βάση είναι χορτοφαγική και ο πουρές από γλυκοπατάτα.

 

Υλικά για 6 άτομα

  • 100 γρ. φακές χοντρές
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 500 γρ. μανιτάρια σε φέτες
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη ή πορτοκαλί
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • 75 γρ. βούτυρο
  • 75 γρ. πεκορίνο τριμμένο ή παρμεζάνα

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τις φακές σε κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό και το δαφνόφυλλο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζουμε και πετάμε το δαφνόφυλλο.
  2. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζουμε τις γλυκοπατάτες μέσα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται εύκολα με το πιρούνι.
  3. Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τις ξεφλουδίσουμε, τις κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια και τις λιώσουμε με την πρέσα του πουρέ. Όσο ο πουρές είναι ζεστός ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο και το περισσότερο τριμμένο τυρί.
  4. Ζεσταίνουμε στη φωτιά ένα ευρύχωρο τηγάνι και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, τα πράσα, το κρεμμύδι, την πιπεριά και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις φακές και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν τα μανιτάρια.
  6. Προς το τέλος προσθέτουμε το θυμάρι και όταν τραβήξουμε το τηγάνι από τη φωτιά ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C κι απλώνουμε το μείγμα των λαχανικών σε πυρίμαχο σκεύος ή το μοιράζουμε σε περισσότερα σκεύη αν θέλουμε να ψήσουμε το φαγητό σε ατομικές μερίδες.
  8. Σκεπάζουμε τα λαχανικά από πάνω με τον πουρέ της γλυκοπατάτας και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί που κρατήσαμε.
  9. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά μέχρι να αρχίσει να κάνει κρούστα το φαγητό και να παίρνει λίγο χρώμα.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος.

Μπορείς να δεις ακόμη