2,5K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Το απολαμβάνουμε παρέα με ψημένες πίτες είτε σαν ένα υγιεινό όσο και εντυπωσιακό σνακ ή ορεκτικό.
Υλικά
- 250 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο (προαιρετικά)
- ¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 5 κουτ. σούπας ταχίνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο κοπανισμένο
- 1 βολβό παντζαριού βρασμένο και καθαρισμένο
- 100 γρ. σπανάκι
Για το σερβίρισμα
- Λίγο έξτρα ελαιόλαδο
- αραβικές πίτες
- φυλλαράκια μαϊντανού ή κόλιανδρου
Εκτέλεση
- Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα βράζουμε με φρέσκο νερό σε μια κατσαρόλα. Στο δεκάλεπτο, τα στραγγίζουμε και τους αλλάζουμε νερό. Εξακολουθούμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τα στραγγίζουμε κρατώντας λίγο από τον ζωμό τους.
- Στο μεταξύ βράζουμε το παντζάρι και μπλανσάρουμε το σπανάκι σε λίγο αλατισμένο νερό. Στραγγίζουμε.
- Βάζουμε με δόσεις τα ρεβίθια στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε με λίγο από τον ζωμό τους (αν είναι απαραίτητο) για να διευκολυνθεί η διαδικασία.
- Μεταφέρουμε τον πουρέ σε μπολ και προσθέτουμε αλάτι, το λεμόνι, το σκόρδο, το κύμινο και το ταχίνι. Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη πάστα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι, αλλά κι επιπλέον λεμόνι ή ταχίνι αν το θεωρούμε απαραίτητο.
- Για το κόκκινο χούμους: Κόβουμε το βρασμένο παντζάρι σε κομμάτια και το ρίχνουμε στο μπλέντερ. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το 1/3 του χούμους που ετοιμάσαμε και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ομοιογενές μείγμα.
- Για το πράσινο χούμους: Καθαρίζουμε το μπλέντερ και ρίχνουμε μέσα το μπλανσαρισμένο σπανάκι και 1/3 από το έτοιμο χούμους. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ομοιογενές μείγμα.
- Για το σερβίρισμα: μεταφέρουμε τα χούμους σε 3 διαφορετικά μπολ και προσθέτετε από πάνω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με ψημένες πιτούλες κομμένες σε τρίγωνα κομμάτια.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, μπλέντερ, ραβδομπλέντερ.