Χριστουγεννιάτικη τάρτα σοκολάτας

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η σοκολάτα φοράει τα γιορτινά της και ξαπλώνει πάνω σε μια αρωματική μπισκοτένια βάση που μοσχοβολά κανέλα, γαρίφαλο και χριστουγεννιάτικη θαλπωρή.

 

 

Για μια ταρτιέρα διαμ. 28εκ.

 

Για τη ζύμη

  • 350γρ. αλεύρι
  • 175γρ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • 100γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • λίγο αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

 

Για τη γέμιση

  • 500γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 500γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 βανιλίνη
  • 2 κουτ. σούπας μέλι

 

Για τη διακόσμηση:

  • κόκκινα φρούτα
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • Λίγη ζάχαρη καστανή
  • Μπισκότα αστέρια

 

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του πολυμίξερ και προσθέτουμε τα κυβάκια του βούτυρου, την άχνη, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Χτυπάμε να ενωθούν τα υλικά και όταν γίνουν μια ψιχουλιαστή ζύμη ρίχνουμε το αυγό.
  2. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθεί και να γίνει εύπλαστη η ζύμη μας. Αν είναι απαραίτητο της προσθέτουμε 1 κουταλιά παγωμένο νερό. Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο 10 λεπτά.
  3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βάζουμε σε κατσαρόλι την κρέμα γάλακτος με τη βανιλίνη να πάρει βράση και ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα μέσα σε μεγάλη κανάτα. Ρίχνουμε την καυτή κρέμα στη σοκολάτα σε 2 δόσεις και ανακατεύουμε με μαρίζ να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτουμε το μέλι και ομογενοποιούμε πλήρως με ραβδομπλέντερ. Αφήνουμε την γκανάζ να κρυώσει.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε μεταξύ δύο φύλλων λαδόκολλας σε λεπτό φύλλο. Καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας για τάρτες διαμ. 28εκ. Με την ανάποδη του μαχαιριού κόβουμε από τριγύρω όση ζύμη περισσεύει και την κρατάμε στην άκρη.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Τρυπάμε παντού με πιρούνι τη ζύμη και αφήνουμε στην κατάψυξη.
  6. Όταν πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος βγάζουμε την τάρτα από την κατάψυξη και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
  7. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και στο μεταξύ ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη που μας περίσσεψε σε χοντρό φύλλο και κόβουμε με κουπ πατ μπισκότα σε σχήμα αστεριού τα οποία ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
  8. Αφού κρυώσει η τάρτα που ψήσαμε, τη γεμίζουμε με την γκανάζ της σοκολάτας και αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει. Όταν πήξει καλά η σοκολάτα, διακοσμούμε την τάρτα μας με τα μπισκότα που φτιάξαμε, λίγη καστανή ζάχαρη, κόκκινα φρούτα και φουντίτσες από δεντρολίβανο. Σερβίρουμε αμέσως ή διατηρούμε στο ψυγείο!

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, κατσαρολάκι, πολυμίξερ, ραβδομπλέντερ.

Μπορείς να δεις ακόμη