2,4K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ένα γιορτινό τιραμισού που θα διακοσμήσουμε με χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Το άρωμα του πικραμύγδαλου δένει τέλεια με τη γεύση του καφέ, του κακάο και των ζεστών μπαχαρικών.
Για τη βάση
- 2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ
- 250 ml καφές εσπρέσο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 σφηνάκι amaretto ή άλλο λικέρ πικραμύγδαλο
Για την κρέμα
- 750 γρ. τυρί mascarpone
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 3 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 σφηνάκι amaretto ή άλλο λικέρ πικραμύγδαλο
για τη διακόσμηση
- κακάο σκόνη
- χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τον καφέ, ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη και τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Για την κρέμα: Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, τη βρέχουμε με 4 κουτ. σούπας νερό κι αφήνουμε να πάρει βράση το σιρόπι, ανακατεύοντας ελαφρά στην αρχή για να λιώσει η ζάχαρη.
- Βάζουμε και τα αυγά να χτυπιούνται στην κουζινομηχανή και αφού πάρει το σιρόπι 1-2 βράσεις, το ρίχνουμε πάνω από τα αυγά όπως είναι καυτό, σε συνεχή ροή σαν κορδόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μείγμα των αυγών να γίνει άσπρο κι αφράτο.
- Προσθέτουμε το μασκαρπόνε συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Προς το τέλος προσθέτουμε το λικέρ και χτυπάμε λίγο ακόμη.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3 ωρίτσες τουλάχιστον να πήξει ελαφρά.
- Ανακατεύουμε στον καφέ το λικέρ και βουτάμε για ελάχιστο χρόνο τα μπισκότα. Τα τινάζουμε και κάνουμε με αυτά μια πρώτη στρώση σε μπολ σερβιρίσματος.
- Αδειάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα, κάνουμε μια δεύτερη στρώση με μουσκεμένα μπισκότα και τα σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνουμε το τιραμισού στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
- Πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο το οποίο ρίχνουμε σαν βροχή από σουρωτήρι. Διακοσμούμε με χριστουγεννιάτικα μπισκότα και σερβίρουμε αμέσως!
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, κουζινομηχανή.