|  | 

Κουζίνα

Γεμιστά του καλοκαιριού

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Στη συγκεκριμένη εκδοχή θα γεμίσουμε μόνο ντομάτες και πράσινες πιπεριές, μπορούμε όμως να γεμίσουμε και κολοκύθια, μελιτζάνες, χρωματιστές πιπεριές, κολοκυθολούλουδα ή αμπελόφυλλα.

 

 

Υλικά για 6 άτομα

  • 7 ντομάτες κόκκινες και σφιχτές, μεσαίο μεγέθους
  • 6 πιπεριές πράσινες μεσαίου μεγέθους για γεμιστά
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 1 ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη κορινθιακή (προαιρετικά)
  • 50γρ. κουκουναρόσπορους ελαφρά σοταρισμένους (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 πατάτες μεγάλες καθαρισμένες
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε λίγο νερό
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Λίγη ζάχαρη

 

Εκτέλεση

  1. Κρατάμε τη μια ντομάτα στην άκρη και την κόβουμε στα τέσσερα.
  2. Με ένα μαχαίρι κόβουμε από το πάνω μέρος των υπόλοιπων λαχανικών ένα καπάκι. Αδειάζουμε προσεκτικά τις πιπεριές από τα σπόρια και τα πετάμε.
  3. Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε μέσα σε μπολ τη σάρκα από τις ντομάτες, αφού πρώτα περάσουμε το μαχαίρι εσωτερικά.
  4. Τοποθετούμε τις πιπεριές και τις αδειασμένες ντομάτες σε ένα ταψί που θα τις χωράει ακριβώς, αφήνοντας μικρά κενά ανάμεσα τους. Τα αλατίζουμε εσωτερικά και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
  5. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα που αφαιρέσαμε από τις ντομάτες και την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μαζί με τα ζουμιά και την κομμένη στα τέσσερα ντομάτα.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και ξύνουμε το κολοκυθάκι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το καρότο στον τρίφτη.
  7. Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι με λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξυσμένα λαχανικά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε. Όταν γυαλίσει ρίχνουμε τη μισή πολτοποιημένη ντομάτα και το μισό πελτέ στο τηγάνι.
  8. Αλατοπιπερώνουμε και τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τους κουκουναρόσπορους και τις σταφίδες αν χρησιμοποιήσουμε και ανακατεύουμε καλά. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα λαχανικά κατά τα 2/3.
  9. Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια και τα αλατοπιπερώνουμε πριν τα τοποθετήσουμε στα κενά των λαχανικών στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε την υπόλοιπη πολτοποιημένη ντομάτα και ανακατεύουμε μέσα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πελτέ. Περιχύνουμε με το μείγμα τα γεμιστά κι όλο το περιεχόμενο του ταψιού και σκεπάζουμε τα λαχανικά με τα «καπάκια» τους.
  10. Βάζουμε το ταψί στον ζεστό φούρνο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα γεμιστά για 1 ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να καψαλιστούν ελαφρά οι άκρες των λαχανικών. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρουμε χλιαρά ή και κρύα.

 

 

Δείτε ακόμη