Από την Ιωάννα Σταμούλου
Δεν υποτιμάμε αυτό το κάτι λίγο ή το λίγο περισσότερο που μένει από τα γιορτινά τραπέζια γιατί τις περισσότερες φορές είναι το μισομαγειρεμένο φαγητό ή γλυκό της επόμενης!
Λίγη γαλοπούλα από δω, μερικές φέτες ρολό κοτόπουλου και λίγο ψητό γουρουνόπουλο εκεί, μερικά κομμάτια από διάφορα τυριά και λίγες φέτες αλλαντικών στο πλατό που συνόδευε χτες το κρασί, μπόλικο ψωμί που κόπηκε σε φέτες και έμεινε άθικτο στην ψωμιέρα, λίγη βασιλόπιτα, μερικά λιωμένα μελομακάρονα και κάτι σπασμένοι κουραμπιέδες. Επειδή η θέση τους δεν είναι στον τενεκέ των αχρήστων, έλα να δούμε μερικές νόστιμες ιδέες αξιοποίησής τους:
Με το περίσσευμα της γαλοπούλας και κάθε είδους ψητού πουλερικού τα οποία αρχικά ξεψαχνίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια:
- μπορούμε να φτιάξουμε γέμιση για νόστιμα σάντουιτς με ψωμί, πίτα αραβική, πίτα για σουβλάκι κ.λπ
- να τα προσθέσουμε σε γέμιση για τάρτες, πίτες και πιτάκια
- να τα προσθέσουμε σε σάλτσα ντομάτας και να τη συνοδεύσουμε με ζυμαρικά και ρύζι
- να τα προσθέσουμε σε πράσινες σαλάτες και μακαρονοσαλάτες
Με το περίσσευμα από το ψητό γουρουνόπουλο, το οποίο θα κόψουμε σε όσο πιο λεπτές φέτες και θα το χρησιμοποιήσουμε κρύο ή ζεστό μπορούμε
- Να φτιάξουμε νόστιμα σάντουιτς και μπρουσκέτες
- Να το προσθέσουμε σε κρύες σαλάτες ζυμαρικών
- Να το προσθέσουμε σε μια πίτσα αντικαθιστώντας τα αλλαντικά
Με τα περισσεύματα τυριών και αλλαντικών μπορούμε:
- να φτιάξουμε σουφλέ ζυμαρικών ή λαχανικών
- να κάνουμε σάντουιτς και μπρουσκέτες
- να το προσθέσουμε σε γεμίσεις για πίτες και τάρτες
- να τα ψιλοκόψουμε μέσα σε σαλάτες πράσινες ή ζυμαρικών
Με το ψωμί που περίσσεψε μπορούμε να φτιάξουμε
- Φρυγανιές: κόβοντας φέτες και ψήνοντάς τες στον φούρνο
- Κρουτόν: κόβοντάς το σε κύβους, ραντίζοντας με ελαιόλαδο και ψήνοντας στον φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι
- Τρίμμα για πανέ: Να το αφήσουμε να ξεραθεί εντελώς και να το τρίψουμε στον πολυκόφτη για να το χρησιμοποιήσουμε στα πανέ και τα γρατέν μας
Με το περίσσευμα της βασιλόπιτας μπορούμε:
- Να φτιάξουμε γλυκά παξιμαδάκια κόβοντας σε λεπτές φέτες και ψήνοντας στον φούρνο
- Να ετοιμάσουμε πουτίγκες: θα την κόψουμε σε κύβους και θα τους ρίξουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ. Ύστερα θα τους περιχύσουμε με μείγμα από αυγά, γάλα, ζάχαρη, μπαχαρικά και λίγο λιωμένο βούτυρο και θα ψήσουμε μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η πουτίγκα.
Με το περίσσευμα μελομακάρονων και κουραμπιέδων μπορούμε:
- Να φτιάξουμε βάση για τσιζκέικ με μια αφράτη κρέμα τυριού από πάνω κι επικάλυψη φρούτων ή μιας μαρμελάδας
- Να φτιάξουμε τράιφλ μέσα σε ποτήρια με την προσθήκη μιας απλής κρέμας ή μους, κάποιας γλυκιάς σάλτσας, τριμμένων ξηρών καρπών και σοκολάτας