Προετοιμασία πασχαλινού τραπεζιού με τις κατάλληλες μικροσυσκευές
Με τις προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι να είναι πολύ απαιτητικές και να ξεκινούν αρκετές μέρες πριν, σίγουρα θα
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Το συναντάμε στα υλικά των συνταγών ζαχαροπλαστικής. Ακριβώς δίπλα του, μέσα σε παρένθεση υπάρχει συνήθως η λέξη «προαιρετικά». Επομένως μπορούμε να το παραλείψουμε. Όμως γνωρίζουμε τι είναι τελικά το κρεμόριο;
Η επίσημη ονομασία του είναι τρυγικό οξύ. Ίσως το συναντήσουμε και σαν κρεμοτάρταρο ή crème de tartar, όπως αποκαλείται γαλλικά. Αυτό που αξίζει να γνωρίζουμε είναι πως το κρεμόριο είναι ένα φυσικό συστατικό σε μορφή άσπρων κρυστάλλων, υποπροϊόν του κρασιού που προέρχεται από το κατακάθι του.
Το κρεμόριο σε μορφή λευκής σκόνης χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική και κάποιες φορές και στη μαγειρική. Είναι άριστο φυσικό συντηρητικό και συμμετέχει στις συνταγές σαν ρυθμιστής οξύτητας αλλά και σαν αρωματικό. Αποτελεί σταθεροποιητικό και λευκαντικό παράγοντα.
Το κρεμόριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την καθαριότητα του σπιτιού. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν αναμειχθεί με ξίδι και χυμό λεμονιού, ενώ αν ανακατευτεί με οξυζενέ μπορεί να απομακρύνει και σκουριές.
Το βρίσκουμε στα ράφια των περισσότερων σούπερ μάρκετ, συνήθως μαζί με τα μπαχαρικά και φυσικά σε όλα τα μπαχαροπωλεία.
Το κρεμόριο διατηρείται σε καλά κλεισμένο βαζάκι κι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής αν το κρατήσουμε σε ντουλάπι μακριά από ζέστη και υγρασία.
Στη μαρέγκα ½ κ.γ. κρεμόριο μπορεί να αντικατασταθεί με ½ κ.γ. λευκό ξίδι ή χυμό από λεμόνι. Σε συνταγές που αναφέρονται κρεμόριο και σόδα (συνήθως σε μπισκότα) αντικαθιστούμε και τα δυο με μπέικιν πάουντερ (1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ αντικαθιστά ½ κ.γ. σόδα με 2/3 κ.γ. κρεμόριο).