Γνώρισε το κρεμόριο: Ιδιότητες και χρήσεις

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Το συναντάμε στα υλικά των συνταγών ζαχαροπλαστικής. Ακριβώς δίπλα του, μέσα σε παρένθεση υπάρχει συνήθως η λέξη «προαιρετικά». Επομένως μπορούμε να το παραλείψουμε. Όμως γνωρίζουμε τι είναι τελικά το κρεμόριο;

Η επίσημη ονομασία του είναι τρυγικό οξύ. Ίσως το συναντήσουμε και σαν κρεμοτάρταρο ή crème de tartar, όπως αποκαλείται γαλλικά. Αυτό που αξίζει να γνωρίζουμε είναι πως το κρεμόριο είναι ένα φυσικό συστατικό σε μορφή άσπρων κρυστάλλων, υποπροϊόν του κρασιού που προέρχεται από το κατακάθι του.

 

Ιδιότητες

Το κρεμόριο σε μορφή λευκής σκόνης χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική και κάποιες φορές και στη μαγειρική. Είναι άριστο φυσικό συντηρητικό και συμμετέχει στις συνταγές σαν ρυθμιστής οξύτητας αλλά και σαν αρωματικό. Αποτελεί σταθεροποιητικό και λευκαντικό παράγοντα.

 

 

Χρήσεις και συνδυασμοί σε συνταγές

  • Μαρέγκα και γλάσο: Τη στιγμή που χτυπάμε τα ασπράδια, μπορούμε να προσθέσουμε μια πρέζα κρεμόριο κι αυτό θα βοηθήσει τη μαρέγκα να κρατήσει τον όγκο και το λευκό της χρώμα.
  • Σιρόπια: Μια μικρή ποσότητα στην κατσαρόλα που βράζει το σιρόπι θα το βοηθήσει να μη ζαχαρώσει.
  • Σαντιγί: Αν προσθέσουμε μία πρέζα κρεμόριο την ώρα που τη χτυπάμε θα την κρατήσει σφιχτή και κάτασπρη.
  • Στο παντεσπάνι, τους σπόγκους και τα κέικ: Μια πρέζα κρεμόριο την ώρα που χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, βοηθάει να γίνουν αέρινα και αφράτα.
  • Υποκατάστατο του μπέικιν πάουντερ: Αν αναμειχθεί το κρεμόριο με μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν διογκωτικό σε κέικ και άλλες παρασκευές. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ξεμείνουμε από μπέικιν πάουντερ κι έχουμε κρεμόριο και σόδα στο σπίτι, μπορούμε να τα συνδυάσουμε μεταξύ τους αντικαθιστώντας έτσι το μπέικιν πάουντερ που απαιτείται στη συνταγή.

 

 

Χρήσεις εκτός κουζίνας

Το κρεμόριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την καθαριότητα του σπιτιού. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν αναμειχθεί με ξίδι και χυμό λεμονιού, ενώ αν ανακατευτεί με οξυζενέ μπορεί να απομακρύνει και σκουριές.

 

 

 

Από που το προμηθευόμαστε

Το βρίσκουμε στα ράφια των περισσότερων σούπερ μάρκετ, συνήθως μαζί με τα μπαχαρικά και φυσικά σε όλα τα μπαχαροπωλεία.

 

Πως διατηρείται

Το κρεμόριο διατηρείται σε καλά κλεισμένο βαζάκι κι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής αν το κρατήσουμε σε ντουλάπι μακριά από ζέστη και υγρασία.

 

Με τι το αντικαθιστούμε

Στη μαρέγκα ½ κ.γ. κρεμόριο μπορεί να αντικατασταθεί με ½ κ.γ.  λευκό ξίδι ή χυμό από λεμόνι. Σε συνταγές που αναφέρονται κρεμόριο και σόδα (συνήθως σε μπισκότα) αντικαθιστούμε και τα δυο με μπέικιν πάουντερ (1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ αντικαθιστά ½ κ.γ. σόδα με 2/3 κ.γ. κρεμόριο).

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη