|  | 

Κουζίνα

Γύρω από ένα μπουκάλι κρασί…

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


…και δύο και τρία καμιά φορά, ανάλογα την παρέα και τα κέφια στήνονται τα καλύτερα πάρτι. Δεν χρειάζονται πολλά άτομα, δεν χρειάζονται πολλά μαγειρέματα, κόπος και άγχος. Μόνο καλή μουσική, καλή διάθεση και καλή παρέα.

 

 

Πλατό τυριών και αλλαντικών

Ο πιο εύκολος και ξεκούραστος τρόπος να περιποιηθούμε τους καλεσμένους μας είναι αυτός. Απλώς συνδυάζουμε τυριά και αλλαντικά της επιλογής μας πάνω σε ξύλινη επιφάνεια, προσθέτοντας φρούτα εποχής και ξηρούς καρπούς της επιλογής μας.

 

Προτεινόμενα

  • Γραβιέρα Κρήτης
  • Μετσοβόνε
  • Γραβιέρα Άρτας με πιπέρια
  • Σαν Μιχάλη Σύρου
  • Παρμεζάνα
  • Ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί
  • Bresaola
  • Παστράμι Δράμας σε φέτες
  • Σαλάμι Λευκάδας σε φετούλες
  • Προσούτο Ευρυτανίας σε λεπτές φέτες
  • Φρούτα εποχής (Σταφύλια λευκά και μαύρα, αχλάδι, σύκο, πεπόνι κλπ)
  • Σύκα ξερά, ξερά δαμάσκηνα, ξερά βερίκοκα
  • Καρύδια, φιστίκια κελυφωτά αλατισμένα

 

Εκτέλεση

Κόβουμε τα τυριά μας σε τρίγωνες ή τετράγωνες φετούλες – την παρμεζάνα τη σπάμε σε κομμάτια με το ειδικό μαχαίρι των τυριών - και τα τοποθετούμε σε ξύλινη επιφάνεια εναλλάξ με τα αλλαντικά μας. Ανάμεσά τους τοποθετούμε τσαμπάκια σταφυλιού ή άλλα φρούτα εποχής, ξερά φρούτα, καρύδια. Συνοδεύουμε με κριτσινάκια ή παξιμαδάκια ή κρακεράκια αν προτιμάτε.

 

 

Ελιές μαριναρισμένες με κόλιανδρο και λεμόνι

Αυτός ο απλός, απλούστατος μεζές θα κάνει τη διαφορά στο μικρό μπουφεδάκι που θα στήσετε για ένα κρασάκι με φίλους.

 

Υλικά

  • 300γρ. ελιές ανάμικτες πράσινες και μαύρες
  • 1 κουτ. γλυκού σποράκια κόλιανδρου
  • 1 λεμόνι
  • 2 πρέζες μπούκοβο καυτερό ή γλυκό αν προτιμάτε
  • Λίγο ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι παίρνουμε όσο πιο επιφανειακά μπορούμε την επιδερμίδα του λεμονιού και μετά στύβουμε τον χυμό του.
  2. Βάζουμε στο πολυμιξεράκι τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, το μπούκοβο και τον κόλιανδρο και χτυπάμε.
  3. Τοποθετούμε τις ελιές σε μπολ και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε τις ελιές σε γυάλα, προσθέτοντας λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.
  4. Τις αφήνουμε να μαριναριστούν μερικές ώρες πριν τις σερβίρουμε σε μπολάκι, παίρνοντας λίγες κάθε φορά από τη γυάλα.

 

 

Τρίγωνα τυροπιτάκια

Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτά τα τυροπιτάκια. Θα τα ψήσουμε στον φούρνο και θα τα σερβίρουμε ζεστά ζεστά σε μια ωραία πιατέλα.

 

Υλικά για 24 τριγωνάκια

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 350γρ. φέτα
  • 2-3 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Λίγο δυόσμο ξερό (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και στρώνουμε το ρηχό ταψί μας με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Λιώνουμε σε ένα μπολ τη φέτα με πιρούνι και την ανακατεύουμε με το γιαούρτι, το αυγό, το τριμμένο πιπέρι και τον ξερό δυόσμο, αν χρησιμοποιήσουμε.
  3. Τοποθετούμε μπροστά μας τα φύλλα κρούστας με τη μεγάλη τους πλευρά κάθετα μπροστά μας. Με κοφτερό μαχαίρι τα χωρίζουμε κάθετα στη μέση και μετά το κάθε μισό το κόβουμε στη μέση έτσι ώστε να έχουμε 4 σειρές με λωρίδες, δηλαδή 24 κομμάτια.
  4. Παίρνουμε μία μία τις λωρίδες και αφού τις λαδώσουμε ελαφρά με ένα πινέλο τοποθετούμε στο κάτω μέρος τους από μια κουταλιά γέμιση και τα τυλίγουμε σε τριγωνάκια.
  5. Τα τοποθετούμε στο ταψί που ετοιμάσαμε με την άκρη του φύλλου από κάτω και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για ένα μισάωρο περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά μόλις βγουν από τον φούρνο.

 

 

Μπρουσκετάκια με σκορδοβούτυρο ρόκα και προσούτο

 

Υλικά για 10 τεμ.

  • 1 μπαγκέτα κομμένη λοξά σε 20 φετούλες
  • 100γρ. βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού λάδι τρούφας (προαιρετικά)
  • 10 φέτες προσούτο κομμένες στη μέση
  • 1 ματσάκι ρόκα

 

Εκτέλεση

  1. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψάκι και αραδιάζουμε πάνω τις φετούλες του ψωμιού. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 10 λεπτά και τις βγάζουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε να γίνουν χλιαρές.
  2. Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μαλακωμένο βούτυρο με το λάδι τρούφας, το λιωμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και αλείφουμε τα ψωμάκια.
  3. Τοποθετούμε φυλλαράκια ρόκας και φετούλες προσούτο τυλιγμένες σε ρολό πάνω στο κάθε ψωμάκι και σερβίρουμε πάνω σε ξύλινη επιφάνεια κοπής ή ειδικό πλατό.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνοςταψί, πολυμίξερ.

Δείτε ακόμη