Hummus

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το χούμους είναι το δημοφιλέστερο ντιπ της Μέσης Ανατολής που μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα και στο δικό μας τραπέζι είτε πρόκειται για το κολατσιό είτε για το κυρίως γεύμα μας, είτε νηστεύουμε είτε όχι…

 

 

Υλικά

  • 250 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο (προαιρετικά)
  • ¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 5 κουτ. σούπας ταχίνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο κοπανισμένο

 

για το σερβίρισμα

  • αραβικές πίτες
  • λίγο καβουρντισμένο κουκουνάρι (προαιρετικά)
  • πάπρικα γλυκιά ή καυτερή (προαιρετικά)
  • σουμάκ (προαιρετικά)
  • φυλλαράκια μαϊντανού

 

Εκτέλεση

  1. Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα βράζουμε με φρέσκο νερό σε μια κατσαρόλα. Στο δεκάλεπτο, τα στραγγίζουμε κι αλλάζουμε νερό. Εξακολουθούμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τα στραγγίζουμε κρατώντας λίγο από τον ζωμό τους.
  2. Βάζουμε σε δόσεις τα ρεβίθια στο μπλέντερ ή στην κουζινομηχανή και τα πολτοποιούμε με λίγο από τον ζωμό τους (αν είναι απαραίτητο) για να διευκολυνθεί η διαδικασία.
  3. Μεταφέρουμε τον πουρέ σε μπολ και προσθέτουμε αλάτι, το λεμόνι, το σκόρδο, το κύμινο και το ταχίνι. Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη πάστα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι, αλλά κι επιπλέον λεμόνι ή ταχίνι αν είναι απαραίτητο.
  4. Για το σερβίρισμα: μεταφέρουμε το χούμους σε μπολ και προσθέτουμε από πάνω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πάπρικα ή σουμάκ και καβουρντισμένα κουκουνάρια, αν θέλουμε. Συνοδεύουμε με ψημένες πιτούλες κομμένες σε τρίγωνα κομμάτια.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, ραβδομπλέντερ, μπλέντερ, κουζινομηχανή.

Μπορείς να δεις ακόμη