Η γλυκοπατάτα αποθεώνεται: 3 συνταγές για να τις ξανα-ερωτευτούμε

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Γλυκοπατάτες ψητές με κατσικίσιο τυρί

Φτιάχνονται πανεύκολα και μπορούν να συνοδεύσουν οποιοδήποτε ψητό κρέας με μεγάλη επιτυχία ή να φαγωθούν σαν νόστιμο χορτοφαγικό ορεκτικό.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 κόκκινες γλυκοπατάτες μεγάλου μεγέθους
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Ξερό θυμάρι
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. κατσικίσιο τυρί χοντροτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Πλένουμε τις γλυκοπατάτες βουρτσίζοντάς τες κάτω από τρεχούμενο νερό, τις στεγνώνουμε και τις τρυπάμε τριγύρω με ένα πιρούνι.
  2. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Τις ψήνουμε για 45′ περίπου ή μέχρι να μπορούν να τρυπιούνται με το πιρούνι και να καεί λίγο η φλούδα τους.
  3. Τις βγάλουμε από τον φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τις κόψουμε στη μέση, τις αλατοπιπερώσουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  4. Πασπαλίζουμε τις γλυκοπατάτες με θυμάρι, χοντροτριμμένο κατσικίσιο τυρί, μαϊντανό ψιλοκομμένο και τις σερβίρουμε σαν συνοδευτικό ή ορεκτικό.

 

 

Σούπα με γλυκοπατάτες και κάστανα

Μια απολαυστική σούπα που μπορεί να ανοίξει πανηγυρικά ένα φιλικό ή επίσημο δείπνο.

 

Υλικά για 6 άτομα

  • 750 γρ. γλυκοπατάτες καθαρισμένες, σε κομμάτια
  • 250 γρ. καρότα καθαρισμένα σε χοντρές φέτες
  • 1 πατάτα καθαρισμένη σε κύβους
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • 1 κρεμμύδι λευκό, μεγάλο και κομμένο στα 4
  • 1 πράσο (το λευκό μέρος σε φέτες)
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1200 ml νερό
  • 100 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού, καθαρισμένο από τη φλούδα και ξυσμένο στον τρίφτη
  • αλάτι, πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

  • κολοκυθόσπορους, σουσάμι, σπασμένο κόλιανδρο και ροζ πιπέρι, κρουτόν

 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύλο της κανέλας και τον αστεροειδή γλυκάνισο και σοτάρουμε για μισό λεπτό ακόμη.
  2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό καυτό από βραστήρα, αλατοπίπερο κι αφήνουμε τα λαχανικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  3. Τότε τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τον αστεροειδή και την κανέλα και πολτοποιούμε τη σούπα επί τόπου με ραβδομπλέντερ.
  4. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τα κάστανα σπασμένα σε κομμάτια και δίνουμε μια βράση ακόμα στη σούπα. Δοκιμάζουμε και αν είναι απαραίτητο, αλατοπιπερώνουμε.
  5. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα και της δίνουμε μια βράση ακόμα. Αν είναι αραιή την αφήνουμε να βράσει λίγο για να δέσει. Προσθέτουμε το ξυσμένο τζίντζερ στο τέλος για να κρατήσει τη σπιρτάδα του.
  6. Διατηρούμε και σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή φλιτζάνια. Πασπαλίζουμε με κολοκυθόσπορους, σπασμένο κόλιανδρο, σουσάμι και ροζ πιπέρια. Συνοδεύουμε με κρουτόν.

 

 

Τάρτα σπανάκι με βάση γλυκοπατάτας

Μια αλλιώτικη τάρτα, που αντί για ζύμη έχει στη βάση της λεπτοκομμένες φέτες γλυκοπατάτας.

Υλικά για μια ταρτιέρα 26-28εκ.

  • 3 γλυκοπατάτες μεγάλες
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2-3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα με το τρυφερό πράσινο μέρος
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο, τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας τραχανά γλυκό
  • 350 γρ. φέτα
  • 400 γρ. γάλα
  • 3 αυγά

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις περνάμε από μαντολίνο γιατί έτσι κόβονται καλύτερα και πιο γρήγορα. Τις τοποθετούμε σε λεκάνη, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με αλεύρι και τις ανακατεύουμε.
  2. Στρώνουμε με αυτές τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας για τάρτα σε 3-4 τουλάχιστον στρώσεις.
  3. Βάζουμε το πλυμένο σπανάκι σε λεκανίτσα και αρχίζουμε να πιέζουμε και να ανακατεύουμε με το χέρι, έτσι ώστε να μαραθεί και να βγάλει τα ζουμιά του. Το αφήνουμε σε σουρωτήρι και πιέζουμε να φύγουν τα νερά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με το γάλα, τη μισή φέτα και περιχύνουμε με το μισό περίπου μείγμα τις γλυκοπατάτες στο ταψί και τις βάζουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ επιστρέφουμε το στραγγισμένο σπανάκι σε λεκανίτσα, προσθέτουμε πιπέρι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον τραχανά, τον δυόσμο και ανακατεύουμε με πιρούνι.
  6. Βγάζουμε το ταψάκι με τις γλυκοπατάτες από τον φούρνο και γεμίζουμε την τάρτα με το μείγμα του σπανακιού. Πασπαλίζουμε από πάνω με την υπόλοιπη φέτα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα του γάλακτος και του αυγού.
  7. Ξαναβάζουμε την τάρτα στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμη ή μέχρι να ψηθεί καλά η τάρτα πάνω-κάτω.
  8. Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή, χλιαρή ή και κρύα, κόβοντας σε κομμάτια.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, ραβδομπλέντερ.

Μπορείς να δεις ακόμη