Η κατσαρόλα της Μεγάλης Εβδομάδας

by Ioanna Tsoutsia

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Νηστίσιμες συνταγές μαγειρεμένες σε κατσαρόλες και τηγάνια που θα κάνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας νόστιμο και υγιεινό.

 

 

Φαβοκεφτέδες

Η φάβα γίνεται βάση για αυτά τα ζουμερά κι αρωματικά κεφτεδάκια που ταιριάζουν πολύ με χόρτα και βραστά λαχανικά, όσο και με πατάτες τηγανητές.

 

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 400 γρ. φάβα βρασμένη σε αλατισμένο νερό (όχι πολτοποιημένη) καλά στραγγισμένη και κρυωμένη
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 8 κλαδάκια άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ούζο
  • 1/3 φλιτζανιού φρυγανιά κοπανισμένη
  • αλεύρι για το πασπάλισμα
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Αποβραδίς ή νωρίς το πρωί ανακατεύουμε τη βρασμένη και κρύα φάβα με όλα τα υπόλοιπα υλικά να γίνουν σφιχτό μείγμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
  2. Παίρνουμε μεγάλες κουταλιές από το μείγμα της φάβας, πλάθουμε κεφτέδες που πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν και τους περνάμε από ένα ελαφρύ αλεύρωμα.
  3. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε σε δόσεις τους φαβοκεφτέδες και από τις δύο πλευρές γυρίζοντάς τους προσεκτικά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  4. Βγάζουμε τους φαβοκεφτέδες με τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
  5. Τους σερβίρουμε ζεστούς συνοδεύοντας με τη γαρνιτούρα της επιλογής μας.

 

 

Σκορδομακάρονα με ντοματίνια και βασιλικό

Μια σκορδάτη μακαρονάδα με ολόκληρα ντοματίνια αρωματισμένη με βασιλικό που θα φτιάχνετε και μετά τη νηστεία. Σε αυτή την περίπτωση θυμηθείτε να της προσθέσετε τρίμμα φέτας ή κεφαλογραβιέρα.

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδου
  • 250 γρ. ντοματίνια
  • 500 γρ. σπαγγέτι ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας
  • 1/3 κούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε 5 λίτρα αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και όταν πάρει βράση το αλατίζουμε καλά και βράζουμε τα ζυμαρικά μας αλ ντέντε.
  2. Στο μεταξύ σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και τα ντοματίνια μέχρι να μυρίσει όμορφα το σκόρδο και να ζαρώσουν τα ντοματίνια.
  3. Στραγγίζουμε το σπαγγέτι και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν. Ρίχνουμε το σπαγγέτι στο τηγάνι με τα ζυμαρικά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον βασιλικό, λίγο από το νερό που έβρασαν και δίνουμε μια τελευταία βράση στο φαγητό, ανακατεύοντας ώστε να ανακατευτούν τα υλικά και τα αρώματα.
  4. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό σε πιάτα. Όποιος επιθυμεί μπορεί να προσθέσει στο πιάτο του λίγο τριμμένο νηστίσιμο υποκατάστατο τυριού.

 

 

Σπανακόρυζο αρωματικό και λεμονάτο

Κλασσικό και αγαπημένο, χωρίς ντομάτα, με μπόλικο λεμόνι και φρέσκα αρωματικά.

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο σε φέτες
  • 1 φινόκιο σε φέτες
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι νυχάκι ή καρολίνα
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμό από 2 λεμόνια και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ρίχνουμε το πράσο με ελάχιστο νερό να αχνιστεί. Όταν πιει το νερό προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φινόκιο μαζί με το ξερό και με το φρέσκο κρεμμυδάκι μέχρι να γυαλίσουν.
  2. Ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να χάσει τον όγκο του. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Αλατοπιπερώνουμε.
  3. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Προσέχουμε να μην το παραβράσουμε.
  4. Τέλος, ρίχνουμε τον άνηθο, τα φυλλαράκια από το φινόκιο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε ιδανικά όταν το φαγητό θα γίνει χλιαρό.

 

 

Γίγαντες μελωμένοι στην κατσαρόλα

Καλός κι ο φούρνος αλλά στην κατσαρόλα οι γίγαντες γίνονται ακόμη πιο τρυφεροί και ο άνηθος τους πάει τόσο πολύ…

 

Υλικά για 4-5 άτομα:

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια αποφλοιωμένα ή 3 ντομάτες ώριμες
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Αποβραδίς μουλιάζουμε τους γίγαντες σε κρύο νερό, τουλάχιστον για 12 ώρες.
  2. Την άλλη μέρα τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε σε φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ενδιάμεσα θα χρειαστεί να τους αλλάξουμε ένα νερό. Τους αλατίζουμε τα τελευταία 10 λεπτά του βρασίματος και στο τέλος τους στραγγίζουμε.
  3. Περνάμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο από τον επεξεργαστή τροφίμων και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
  4. Προσθέτουμε τους βρασμένους γίγαντες και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Περνάμε και τις ντομάτες από τον επεξεργαστή και τις προσθέτουμε στο φαγητό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει η σάλτσα τα υγρά της και να δέσει. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
  6. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το μέλι και τον άνηθο, ανακατεύουμε και ελέγχουμε μήπως χρειάζεται έξτρα αλάτι και πιπέρι το φαγητό. Το σερβίρουμε όταν γίνει χλιαρό.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, τηγάνι.

Μπορείς να δεις ακόμη