Μικρά δώρα από τα χέρια σου…

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά είναι ημέρες οικογενειακής θαλπωρής, χαράς, μοιράσματος και προσφοράς. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προβλέπεται να δώσουμε και να πάρουμε άπειρες ευχές, πολλές αγκαλιές, αλλά και κάμποσα δώρα. Κάποια μπορεί να είναι φτιαγμένα από τα χέρια μας. Τότε η χαρά της προσφοράς και του μοιράσματος γίνεται πιο μεγάλη.

Ακολουθούν μερικές εύκολες και νόστιμες από κάθε άποψη ιδέες μαζί με τις συνταγές τους. Μην ξεχάσετε το γιορτινό αμπαλάζ, θα χρειαστούμε χάρτινα ή μεταλλικά κουτιά, γυάλινα βάζα και κορδέλες.

 

 

 

Μαλακά σοκολατάκια με μπαχαρικά

Με ελάχιστα υλικά από το σούπερ μάρκετ και μερικά μελομακάρονα ή κουραμπιέδες που έχετε ήδη στο σπίτι τέτοιες μέρες, μπορείτε να φτιάξετε για να κεράσετε ή να χαρίσετε αυτά τα μικρά θαύματα!

 

Υλικά για 40 τεμ. περίπου

  • 250 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κομμάτι τζίντζερ φρέσκο σε φέτες
  • 200 γρ. κουραμπιέδες ή μελομακάρονα σε κομμάτια
  • 2 – 3 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι ή κονιάκ
  • Λίγο κακάο

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι μαζί με το ξύλο της κανέλας και το τζίντζερ να πάρει βράση. Τραβάμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να απορροφήσει τα αρώματα και να κρυώσει.
  2. Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ και στρώνουμε ένα ταψάκι διαστ. 20Χ20εκ. με ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος το οποίο έχουμε προηγουμένως τσαλακώσει με τα χέρια για να μαλακώσει.
  3. Ξαναβάζουμε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά να πάρει βράση και τη ρίχνουμε στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα περνώντας τη από σουρωτήρι για να συγκρατήσει τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα κι ολοκληρώνουμε την ομογενοποίηση με ραβδομπλέντερ.
  4. Βάζουμε στον πολυκόφτη τους κουραμπιέδες (αφού τινάξουμε την άχνη) ή τα μελομακάρονα και τα κάνουμε σκόνη. Τα ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα μαζί με το ρούμι και ανακατεύουμε καλά.
  5. Αδειάζουμε το τελικό μείγμα στο ταψάκι που ετοιμάσαμε. Το αφήνουμε να κρυώσει, σκεπάζουμε το ταψάκι με πλαστική μεμβράνη (για να μην τραβήξει μυρωδιές) και το αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένο μέχρι το επόμενο πρωί.
  6. Όταν σταθεροποιηθεί πλήρως το μείγμα, το βγάζουμε πάνω στον πάγκο μαζί με το χαρτί. Με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε κυβάκια και τα χωρίζουμε.
  7. Με ένα σουρωτήρι πασπαλίζουμε τα σοκολατάκια με λίγο κακάο και είναι έτοιμα για σερβίρισμα ή για πακετάρισμα.

 

 

Μαρμελάδα μήλο με μπαχαρικά

Το αγαπημένο φρούτο γίνεται βάση γι’ αυτή την υπέροχη μαρμελάδα που μπορείς να φτιάξεις και να μοιράσεις σε μερικούς καλούς φίλους. Η δόση είναι αρκετή για 3 βαζάκια. Μην ξεχάσεις να τα στολίσεις με αυτοκόλλητες ετικέτες και γιορτινές κορδέλες.

 

Υλικά

  • 1 κιλό μήλα καθαρισμένα (καθαρό βάρος)
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • ½ λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Αφού καθαρίσουμε τα μήλα κρατάμε τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε ένα μεταλλικό φίλτρο τσαγιού. Ύστερα τα κόβουμε σε κομματάκια και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα.
  2. Τα περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βρέχουμε με ένα φλιτζάνι νερό.
  3. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, βυθίζουμε μέσα της το μεταλλικό φίλτρο με τα κουκούτσια, την κανέλα, τον γλυκάνισο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα ξαφρίζοντας κατά διαστήματα με μια κουτάλα. Δεν ξεχνάμε να την ανακατεύουμε κρατώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια και κουνώντας την κυκλικά.
  4. Όταν τα μήλα γίνουν διάφανα και δέσει όμορφα το σιρόπι τους, αφαιρούμε το φίλτρο με τα κουκούτσια και τα μπαχαρικά, πιάνουμε την πρέσα που λιώνουμε τον πουρέ και πολτοποιούμε πρόχειρα τα μήλα. Αν θέλουμε τη μαρμελάδα μας εντελώς λεία την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
  5. Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας τη μοιράζουμε καυτή όπως είναι σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα. Αφού σκουπίσουμε πιθανά σιρόπια, βιδώνουμε τα καπάκια. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα στον πάγκο και αφήνουμε να κρυώσουν σε αυτή τη στάση πριν τα γυρίσουμε από την καλή.

 

 

Μπισκότα αμυγδάλου γεμιστά με μαρμελάδα

Αυτά τα υπέροχα μπισκότα μπορούν να γίνουν ένα υπέροχο και κομψό δωράκι που θα συσκευάσεις μέσα σε χάρτινα κουτιά ή σε ένα γιορτινό πιάτο που θα κλείσεις με διαφανές σελοφάν δένοντας το με χρωματιστές κορδέλες.

 

Υλικά για 45 κομμάτια περίπου

  • 300 γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ.ζάχαρη άχνη + λίγη επιπλέον για τη διακόσμηση
  • 2 βανιλίνες
  • 4 κρόκους αυγών
  • 3-4 κουτ. σούπας ρούμι
  • 300 γρ.αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα σε σκόνη
  • 300 γρ.αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 1 βαζάκιμαρμελάδα από κόκκινα φρούτα
  • Λίγο λικέρ

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στην κουζινομηχανή και αφρατεύουμε με το σύρμα το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τις βανιλίνες. Προσθέτουμε τους κρόκους και το ρούμι και ομογενοποιούμε.
  2. Σε ξεχωριστό μπολ αναμιγνύουμε το τριμμένο αμύγδαλο με το αλεύρι και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου. Ζυμώνουμε ελαφρά να γίνει ομοιογενής η ζύμη, την κάνουμε μπάλα και την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη. Την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC στον αέρα, χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα και την πλάθουμε σε μπάλες. Με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγουμε με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο φύλλα από χαρτί ψησίματος σε φύλλο πάχους 3-4 χιλ.
  4. Με κουπ πατ σε σχήμα δίσκου 5εκ. περίπου κόβουμε στρογγυλά μπισκότα. Με ένα μικρότερο κουπ πατ σε σχήμα έλατο, καρδιά ή αστέρι κόβουμε και αφαιρούμε από το κέντρο των μισών μπισκότων λίγη ζύμη αφήνοντας ένα κενό στο σχήμα που επιλέξαμε.
  5. Αραδιάζουμε τα μπισκότα σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Αν είναι πολύ σκληρή η μαρμελάδα, την αραιώνουμε με μια κουταλιά λικέρ να γίνει πιο εύκολα διαχειρίσιμη και την αλείφουμε στα μπισκότα που δεν έχουν τρύπα.
  7. Αυτά με την τρύπα τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και στη συνέχεια τα κολλάμε πάνω σε αυτά με τη μαρμελάδα.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, κουζινομηχανή, πολυκόφτης, ραβδομπλέντερ.

Μπορείς να δεις ακόμη