Ο ταραμάς σε απρόσμενες συνταγές

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ο ταραμάς δεν μπαίνει μόνο στην ταραμοσαλάτα, αλλά σε πολλές ακόμη υπέροχες συνταγές που θα νοστιμίσουν το Σαρακοστιανό τραπέζι μας με τον καλύτερο τρόπο.

 

 

 

Ταραμοκεφτέδες

Δίνουμε δεύτερη ευκαιρία σε μια φρατζόλα ψωμί που περίσσεψε και φτιάχνουμε ένα πλήρες γεύμα που συνοδεύουμε με μια ωραία σαλάτα.

 

Υλικά

  • 1 φρατζολάκι μπαγιάτικο ψωμί
  • 100 γρ. ταραμά λευκό
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε φέτες (μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος)
  • 1 κρεμμύδι στα 4
  • ½ σκελίδα σκόρδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Πιπέρι

 

Για το τηγάνισμα

  • Λίγο αλεύρι
  • Μείγμα από αραβοσιτέλαιο και ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, το κόβουμε σε φέτες και το βάζουμε σε ένα μπολ να μουλιάσει με κρύο νερό.
  2. Περνάμε το κρεμμύδι από το μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια και προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με το ψωμί αφού πρώτα το στραγγίσουμε καλά.
  3. Προσθέτουμε τον ταραμά, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού και ανάλογο πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές και το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει.
  4. Στη συνέχεια πλάθουμε με το μείγμα κεφτεδάκια τα οποία αλευρώνουμε ελαφρά και στη συνέχεια τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  5. Βγάζουμε τους κεφτέδες μας να στραγγίσουν από τα λάδια πάνω σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.
  6. Τους σερβίρουμε ζεστούς συνοδεύοντας με χόρτα ή λαχανικά βραστά ή άλλη σαλάτα της επιλογής μας.

 

 

 

Μακαρονάδα με ντομάτα, ταραμά κι ελιές

Μια πανεύκολη μακαρονάδα που θα δώσει γεύση και χρώμα στη νηστεία μας.

 

Υλικά

  • 1 πακέτο σπαγγέτι
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 75 γρ. ταραμά
  • ½ φλιτζάνι ελιές μαύρες ή πράσινες αποπυρηνωμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα και τον ταραμά. Ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα να σπάσει ο ταραμάς, προσθέτοντας και λίγο νερό και βράζουμε τη σάλτσα για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  2. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε ξεχωριστή κατσαρόλα μέσα σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαγειρευτούν λίγο πιο αλ ντέντε από ότι συνήθως.
  3. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτα της ντομάτας, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε, το ξύσμα λεμονιού, τον μαϊντανό, τις ελιές και μπόλικο πιπέρι.
  4. Ανακατεύουμε καλά δίνοντας μια τελευταία βράση ώστε να ενωθούν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και να στεγνώσουν από τα υγρά.
  5. Σερβίρουμε αμέσως.

 

 

 

Πατατοσαλάτα με μαγιονέζα ταραμά

Μια αλλιώτικη πατατοσαλάτα που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια!

Υλικά

  • 4 πατάτες μεγάλες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους
  • αλάτι
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένο
  • Άνηθο ψιλοκομμένο

 

Για τη μαγιονέζα ταραμά

  • 50 γρ. ταραμά
  • 1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 1 λεμόνι χυμός και ξύσμα

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τον ταραμά σε μια κανάτα με 2-3 κουταλιές και τον χτυπάμε με ραβδομπλέντερ να σπάσει.
  2. Προσθέτουμε το ξύδι και λίγο λάδι και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ.
  3. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνει η γαλακτωματοποίηση και να πάρει το μείγμα υφή μαγιονέζας. Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
  4. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μακαλώσουν καλά, προσέχοντας μην μας λιώσουν.
  5. Τις στραγγίζουμε καλά και όταν γίνουν χλιαρές τις ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα με τη μαγιονέζα, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και άνηθο.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: μπλέντερ, ραβδομπλέντερ, κατσαρόλα.

Μπορείς να δεις ακόμη