Οι πίτες του καλοκαιριού

by Ioanna Tsoutsia

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η πίτα είναι το πιο ευπρόσδεκτο σνακ για την παραλία και όχι μόνο, ενώ γίνεται εύκολα ένα ελαφρύ μεσημεριανό, αν τη συνοδεύσεις στο τραπέζι με μια σαλάτα. Οι πίτες του καλοκαιριού γίνονται εύκολα με λαχανικά εποχής, λευκά τυριά και φρέσκα μυρωδικά. Άλλες φορές με έτοιμα φύλλα του εμπορίου κι άλλες χωρίς…

 

 

Κολοκυθόπιτα γυμνή

Έχετε 4-5 κολοκυθάκια κι ένα κρεμμύδι; Τότε ελάτε να φτιάξουμε μια νόστιμη πίτα στο πι και φι. Δεν θα χρειαστούμε καν φύλλο.

 

Υλικά για ένα ταψάκι Δ: 25Χ35εκ.

  • 4-5 κολοκύθια ξυσμένα στον τρίφτη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
  • 1 πιπεριά πράσινη κέρατο
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
  • 400 γρ. ανθότυρο
  • 2-3 αυγά
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • αλάτι πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Λαδώνουμε καλά το ταψάκι μας. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (από το πρώτο φλιτζανάκι) σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει προηγοημένως στη φωτιά να ζεσταθεί καλά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά και τα κολοκύθια, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη σπάτουλα για 5 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν τα κολοκύθια.
  2. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Τότε προσθέτουμε το ανθότυρο σπασμένο με τα δάχτυλα σε χοντρά κομμάτια, τον μαϊντανό, τον βασιλικό και ανακατεύουμε.
  3. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το αλεύρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο να γίνουν ομοιογενής χυλός τον οποίο ρίχνουμε στο μείγμα των κολοκυθιών και ανακατεύουμε καλά.
  4. Αδειάζουμε το τελικό μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι (δεν πρέπει να έχει πάχος πάνω από 2-3εκ.) και ψήνουμε την πίτα για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά της.
  5. Τη σερβίρουμε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα, πασπαλίζοντας με επιπλέον μαϊντανό ψικοκομμένο.

 

Σημείωση:

Αντί για ανθότυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτα ή μείγμα από φέτα και ανθότυρο και αντί για βασιλικό, δυόσμο.

 

 

Τάρτα με ντοματίνια και φέτα

Μια πανεύκολη τάρτα με βάση έτοιμη ζύμη και γέμιση από φέτα αρωματισμένη με δυόσμο και ντοματίνια.

 

Υλικά για μια ταρτιέρα διαστ.: 26εκ.

  • 1 φύλλο έτοιμη ζύμη κουρού ή μπριζέ για τάρτες

 

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φέτα τρίμμα
  • 2-3 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 2 κλαδάκια δυόσμο φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση.
  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Το ανακατεύουμε με τη φέτα, το γιαούρτι και τα φυλλαράκια από τον μισό δυόσμο και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Απλώνουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι διαμ. 26εκ. καλύπτοντας τη βάση και τα πλαϊνά του. Το κόβουμε τριγύρω αφήνοντας να εξέχει ελαφρά.
  4. Απλώνουμε μέσα στην τάρτα τη γέμιση της φέτας. Αλατοπιπερώνουμε τα ντοματίνια και ξεκινάμε να τα τοποθετούμε στην τάρτα ξεκινώντας από το κέντρο, δημιουργώντας κύκλους.
  5. Πασπαλίζουμε την τάρτα από πάνω με τα υπόλοιπα φυλλαράκια δυόσμου και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη της τάρτας.
  6. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή κόβοντας σε κομμάτια και πασπαλίζοντας με επιπλέον δυόσμο, αν το επιθυμείτε.

 

Πιπερόπιτα

Δυο φύλλα έτοιμης ζύμης που κλείνουν μέσα τους μείγμα από σοταρισμένες πιπεριές, μείγμα λευκών τυριών και φρέσκα μυρωδικά. Τι άλλο να ζητήσεις από μια πίτα;

 

Υλικά για ένα ταψί διαμ. 30εκ.

  • 2 φύλλα έτοιμη ζύμη κουρού ή 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα

 

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό πιπεριές σε διάφορα χρώματα σε καρέ κομμάτια
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. φέτα κατσικίσια σπασμένη με το χέρι ή μείγμα από φέτα, ανθότυρο, κατίκι Δομοκού
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλιτζάνι μείγμα από φύλλα βασιλικού, δυόσμου, μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση σοτάροντας τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια μέσα σε ευρύχωρο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και ανακατεύουμε μέσα τη φέτα ή το μείγμα των τυριών και των μυρωδικών.
  3. Λαδώνουμε ένα μακρόστενο ταψί διαστ. 25Χ35εκ. περίπου και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του και αφήνοντας το να εξέχει από τριγύρω. Αν χρησιμοποιήσουμε χωριάτικα φύλλα, θα απλώσουμε τα τρία πρώτα -το ένα μετά το άλλο- αλείφοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο.
  4. Απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στο ταψί τη γέμιση και σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο ζύμης κουρού ή με τα υπόλοιπα χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης. Γυρίζουμε τη ζύμη που εξέχει προς τα μέσα και με ένα πιρούνι την πιέζουμε σε διάφορα σημεία.
  5. Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό και στερεώνουμε τη σχάρα στο πρώτο επίπεδο. Τοποθετούμε το ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το φύλλο της.
  6. Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε την πίτα να «σταθεί» για 15-20 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: τηγάνι, ταψί, φούρνος.

Μπορείς να δεις ακόμη