781
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Το αντίπαλο δέος του μουσακά είναι ένα κομψό πιάτο με μελιτζάνες κομμένες στη μέση, γεμισμένες με κιμά και μπεσαμέλ που σερβίρουμε πάντα σε ζευγάρι.
Υλικά για 6 άτομα
- 6 μελιτζάνες φλάσκες
- Λίγο ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα με κιμά
- 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Aλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 600ml γάλα
- 1 αυγό
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
- Aλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200οC. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για μισή ώρα περίπου. Τις ξεπλένουμε με νερό και τις στύβουμε με το χέρι για να φύγουν τα νερά.
- Τις στεγνώνουμε και με μυτερό μαχαίρι χαράζουμε την ψίχα τους σε ρόμβους. Τις αραδιάζουμε σε ταψί, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τότε τις βγάζουμε από τον φούρνο και με την ανάποδη ενός κουταλιού πιέζουμε την ψίχα και δημιουργούμε ένα βαθούλωμα.
- Για τον κιμά: Βάζουμε στη φωτιά ένα βαρύ κι ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα και να στεγνώσει.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγο ακόμη ανακατεύοντας με την κουτάλα. Ανακατεύουμε τον πελτέ στον κιμά και αφού τον γυρίσουμε λίγο στο τηγάνι, σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνουμε την ντομάτα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του. Αφαιρούμε τα μπαχάρια.
- Για την μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα. Όταν τσιτσιρίσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει.
- Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ, την αποσύρουμε από τη φωτιά και νακατεύουμε μέσα το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το μισό τυρί και το αυγό. Ανακατεύουμε ζωηρά να ομογενοποιηθούν.
- Ρυθμίζουμε τον φούρνο στους 180οC. Μοιράζουμε τον μαγειρεμένο κιμά στις μελιτζάνες και στη συνέχεια τον καλύπτουμε με 2 κουταλιές περίπου μπεσαμέλ ή όσο χρειάζεται να καλυφτεί.
- Πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να σχηματιστεί στην επιφάνεια της μπεσαμέλ μια χρυσή κρούστα.
- Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει ελαφρά πριν σερβίρουμε τα παπουτσάκια ανά 2 στη μερίδα.