|  | 

Κουζίνα

Σαρακοστιανά πιάτα με θαλασσινά

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Η νηστεία θέλει καλοπέραση γι’ αυτό φτιάχνουμε πεντανόστιμα πιάτα με βάση τα θαλασσινά και σε συνδυασμό με ζυμαρικά, ρύζι, λαχανικά και όσπρια.

Ως γνωστόν η νηστεία της Σαρακοστής μας αποκλείει από την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης όπως αυγά, γαλακτοκομικά, κρέας και ψάρι. Ένα διάλειμμα για ψαροφαγία γίνεται μόνο για χάρη της 25η Μαρτίου και της Κυριακής των Βαΐων πριν τη Μεγάλη εβδομάδα. Θαλασσινά όμως μπορούμε να τρώμε, επιτρέπονται, όπως επίσης και σαλιγκάρια. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί δεν περιέχουν αίμα. Έτσι λοιπόν έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε πιάτα με χταπόδι, καλαμαράκια, μύδια και πάσης φύσεως όστρακα, γαρίδες, καραβίδες, αστακούς. Επειδή όλα αυτά ανεβάζουν πολύ το budget μας, τα συνδυάζουμε με ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια και λαχανικά ώστε να το κατεβάζουμε. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

 

 

Ρεβίθια με χταπόδι

Ένα απολαυστικά πληθωρικό πιάτο που συνδυάζει τη γη με τη θάλασσα.

Υλικά:

  • 1 χταπόδι του ενός κιλού περίπου καθαρισμένο (η κουκούλα)
  • 400γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα βράζουμε σε φρέσκο νερό για 15 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο με φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.
  2. Στο μεταξύ βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο να κάψει. Τότε τοποθετούμε μέσα το χταπόδι ολόκληρο, προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο, σκεπάζουμε με καπάκι και κατεβάζουμε τη φωτιά στο μισό.
  3. Αφήνουμε το χταπόδι να βγάλει τους χυμούς του και να μαγειρευτεί μέσα σε αυτούς μέχρι να μαλακώσει.
  4. Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και κρατάμε 2 φλιτζάνια από τον χυμό τους. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα σουρωμένα ρεβίθια, λίγο αλατοπίπερο και 1 φλιτζάνι από το ζωμό που έβρασαν. Μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσουν.
  5. Παράλληλα βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει σε επιφάνεια κοπής. Σουρώνουμε το ζωμό του χταποδιού και τον προσθέτουμε κι αυτόν στα ρεβίθια.
  6. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και να χυλώσει και την τελευταία στιγμή κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια και το προσθέτουμε στα ρεβίθια.

 

 

Ζεστή σαλάτα με φακές, φασολάκια και γαρίδες

 

Υλικά

  • 10 γαρίδες μέτριες φρέσκες η κατεψυγμένες και αποψυγμένες
  • 200γρ. φακές χοντρές βρασμένες και σουρωμένες
  • 100γρ. φασολάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μπαστούνια
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα με το πράσινο μέρος
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 λάιμς χυμό και ξύσμα
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τις φακές σε αλατισμένο νερό αφού τους αλλάξουμε στο ενδιάμεσο ένα νερό.
  2. Βράζουμε και τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά και τα σουρώνουμε. Τα κρυώνουμε κάτω από κρύο νερό στη βρύση και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφήνοντας μόνο την ουρά και τις σοτάρουμε σε μεγάλο τηγάνι με το σκόρδο και 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο ίσα να αλλάξουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε τις φακές, τα φασολάκια και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε και τον χυμό του λάιμ και δίνουμε μια τελευταία βράση.
  5. Τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες, το ξύσμα λάιμ και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε αμέσως!

 

 

Γαριδομακαρονάδα στο τηγάνι με ντοματίνια, σπανάκι και βασιλικό

Μια τέλεια γαριδομακαρονάδα για 3 άτομα σε 1 μόνο σκεύος το οποίο μπορεί να είναι βαθύ και φαρδύ τηγάνι ή μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα. Τα ζυμαρικά κρατάνε το άμυλό τους και αυτό κάνει τη σάλτσα συγκλονιστικά νόστιμη και δεμένη.

 

Υλικά για 3 άτομα

  • 350γρ. γαρίδες μέτριες καθαρισμένες από κεφάλι, πόδια και κέλυφος
  • 350γρ. σπαγγέτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 80ml ελαιόλαδο
  • 200γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 150γρ. σπανάκι baby
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 2-3 κλωναράκια βασιλικό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 λίτρο νερό περίπου

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από κεφάλι και κέλυφος κρατώντας μόνο την ουρά. Αφαιρούμε το εντεράκι.
  2. Σε βαθύ και πλατύ τηγάνι ή σε χαμηλή κατσαρόλα βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη μαζί με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες. Προσθέτουμε 600ml νερό από τον βραστήρα και βράζουμε για 15 λεπτά. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη ζεστό.
  3. Στο ίδιο σκεύος τοποθετούμε στο κέντρο τα ζυμαρικά και μοιράζουμε αριστερά δεξιά τα ντοματίνια, το σπανάκι, το σκόρδο, αλατοπίπερο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βάζουμε ξανά στη φωτιά.
  4. Προσθέτουμε τον καυτό ζωμό από τις γαρίδες όσο να καλύπτει τα υλικά και σκεπάζουμε το σκεύος με καπάκι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό καυτό από τον βραστήρα.
  5. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση το φαγητό και μετά κατεβάζουμε στο μέτριο. Ανακατεύουμε με λαβίδα για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά. Προσέχουμε μήπως χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό στην πορεία.
  6. Μόλις τα ζυμαρικά μαγειρευτούν al dente, προσθέτουμε τις γαρίδες, το ούζο και τον μισό βασιλικό. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
  7. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες ανακατεύοντας συχνά και σερβίρουμε γαρνίροντας με τον υπόλοιπο βασιλικό ψιλοκομμένο.

 

 

Καλαμαράκια με ρύζι

Ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό φαγητό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό καλαμάρια μέτρια φρέσκα καθαρισμένα
  • 2 ½ φλιτζάνια ρύζι μακρύκοκκο καλά πλυμένο και στραγγισμένο
  • 75γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 75ml κρασί λευκό
  • 1 μεγάλη ντομάτα φρέσκια τριμμένη
  • 5 φλιτζάνια βραστό νερό (από βραστήρα)
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα καλαμαράκια σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους. Τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά.
  2. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα (ρηχή και φαρδιά ) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
  3. Σοτάρουμε στο ζεστό λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας για λίγο και όταν γίνει διάφανο προσθέτουμε τα καλαμάρια (καλά στεγνωμένα) και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.
  4. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τότε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και να γίνει διάφανο για 2 λεπτά.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το βραστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και μισοσκεπάζουμε το φαγητό.
  6. Σιγοβράζουμε (σε χαμηλή φωτιά) για περίπου 15 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι. Προς το τέλος του βρασμού πασπαλίζουμε άνηθο και ξύσμα λεμονιού.
  7. Όταν πιει το ρύζι όλα σχεδόν τα υγρά του, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζουμε το φαγητό με καθαρή πετσέτα και μετά με το καπάκι.
  8. Σερβίρουμε μετά από 5-10 λεπτά που θα έχει τραβήξει το ρύζι όλα τα υγρά του.

Δείτε ακόμη