Σαρακοστιανά θαλασσινά

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Νηστίσιμες προτάσεις για το καθημερινό τραπέζι της Σαρακοστής με πρωταγωνιστή τα θαλασσινά.

 

Kαλαμαράκια κρασάτα με ρύζι

Ένα πολύ νόστιμο και απλό φαγητό για το τραπέζι της Σαρακοστής και όχι μόνο!

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 κιλό καλαμάρια φρέσκα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε φετούλες μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες
  • 2 φλιτζάνια ρύζι νυχάκι πλυμένο και στραγγισμένο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια με ένα ψαλίδι. Αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά σε σουρωτήρι.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα πλασοτέ και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 1 λεπτό.
  3. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε και το ρύζι και το φέρνουμε μερικές βόλτες στο τηγάνι να γυαλίσει.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό καυτό από βραστήρα, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  5. Μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει χωρίς να το σκεπάσουμε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον ζεστό νερό.
  6. Όταν το ρύζι μας μαγειρευτεί αλ ντέντε και μείνει αρκετά ζουμερό, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να ηρεμήσει για 5 λεπτά.
  7. Ανακατεύουμε μέσα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

 

Μύδια σαγανάκι με μουστάρδα

Ένας αξεπέραστος μεζές με άρωμα Θεσσαλονίκης, ο οποίος χωρίς την προσθήκη της φέτας είναι και νηστίσιμος!

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 500 γρ. μύδια καθαρισμένα (κατεψυγμένα και αποψυγμένα)
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριά κέρατο σε ροδελίτσες
  • 1 πιπεριά καυτερή σε ροδελίτσες (προαιρετικά)
  • ½ πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
  • 100 γρ. φέτα (προαιρετικά)
  • 3-4 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή κορν φλάουρ
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Ανάβουμε την εστία μας στη μέγιστη θερμοκρασία και τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά.
  2. Όταν κάψει το τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις πιπεριές και σοτάρουμε 1-2 λεπτά να μαλακώσουν λίγο.
  3. Προσθέτουμε τα μύδια τα οποία μετά από λίγο αρχίζουν να βγάζουν ζουμάκια. Ρίχνουμε τότε τη μουστάρδα, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι γιατί και τα μύδια είναι αλμυρά από μόνα τους και ανακατεύουμε.
  4. Μόλις πάρουν μια δυο βράσεις τα μύδια προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό και δίνουμε μια τελευταία βράση να πήξει η σαλτσούλα του φαγητού. Δεν παραμαγειρεύουμε γιατί θα σκληρύνουν τα μύδια.
  5. Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο. Αν δεν νηστεύουμε πασπαλίζουμε από πάνω τη φέτα και σερβίρουμε το σαγανάκι μαζί με το τηγάνι ή το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Συνοδεύουμε με ωραίο φρυγανισμένο ψωμί.

 

Σουπιές με αρακά και πατάτες

Ο συνδυασμός λαχανικών και θαλασσινών είναι η καλύτερη ίσως εκδοχή σαρακοστιανού φαγητού κι οι σουπιές μαγειρεμένες με γλυκό κρασί και αρακά σκέτο μέλι!

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 770 γρ. σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 750 γρ. αρακά καθαρισμένο
  • 2 πατάτες σε χοντρά κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι γλυκό κρασί Σάμου
  • 1 μεγάλη κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα πλασοτέ να ζεσταθεί καλά και τότε ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Μόλις μυρίσει όμορφα προσθέτουμε τις σουπιές καλά στεγνωμένες και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να τσιγαριστεί ελαφρά πριν σβήσουμε με το γλυκό κρασί. Προσθέτουμε λίγο νερό ζεστό από βραστήρα, σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  3. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες και τον αρακά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά ακόμη να γίνουν και τα λαχανικά.
  4. Αφήνουμε το φαγητό μας όσο ζουμερό το θέλουμε. Στο τέλος πασπαλίζουμε με άνηθο ψιλοκομμένο και το αφήνουμε να ηρεμήσει εκτός φωτιάς για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε σε πιάτα.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, τηγάνι, βραστήρας.

Μπορείς να δεις ακόμη