Από την Ιωάννα Σταμούλου
Προτείνουμε 2 πανεύκολες αλμυρές συνταγές και μία γλυκιά για να τις φτιάξεις παρέα με τα παιδιά σου. Είναι εύκολες, είναι νόστιμες, είναι θρεπτικές και στα χέρια τους γίνονται… παιχνιδάκι!
Ένα παιδί 8 και 10 χρονών μπορεί σίγουρα να βάλει ένα χεράκι στην κουζίνα. Όχι για να μας βοηθήσουν, αλλά για να το βοηθήσουμε εμείς να κατανοήσει πώς μαγειρεύεται το φαγητό, πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τις φωτιές και τα μαχαίρια, αλλά και πως πρέπει να προσπαθούμε να βάζουμε στο πιάτο μας φυσικά υλικά. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μπορούν να τα πιάνουν, να τα γεύονται ωμά όταν αυτό είναι εφικτό, να μαθαίνουν το χρώμα και το σχήμα τους, σιγά σιγά και την εποχή τους. Είναι καλό μεγαλώνοντας ένα παιδί να μαθαίνει να ετοιμάζει μόνο του ως ένα σημείο το φαγητό του και να φροντίζει τη διατροφή του. Ένα παιδί που μαθαίνει από νωρίς τις βασικές αρχές της κουζίνας, δεν έχει ανάγκη από junk food, ξέρει τι του κάνει καλό και τι πρέπει να αποφεύγει. Επίσης αυτό το φαγητό που θα φτιάξουμε μαζί, πρέπει να το μοιραστούμε μαζί και στο τραπέζι μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, αν είναι εφικτό. Και να συζητάμε μετά γι’ αυτό. Πήγε καλά, δεν πήγε, τι άλλο θα μπορούσαμε να προσθέσουμε, τι να αφαιρέσουμε κλπ κλπ.
Καλά μαγειρέματα λοιπόν…
Τορτελίνια με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό
Τώρα που οι ντομάτες δεν είναι στον καιρό τους, χρησιμοποιούμε ντομάτες κονσέρβας. Αλλά και μερικά ντοματίνια που θα δώσουν υφή στη σάλτσα μας και έξτρα γεύση.
Υλικά
- 250γρ. τορτελίνια με γέμιση τυριών
Για τη σάλτσα:
- 1 κονσέρβα ντοματάκια
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 3 κ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ανοίγουμε την κονσέρβα της ντομάτας και την αδειάζουμε στον πολυκόφτη. Ασφαλίζουμε κι ενώ το κρατάμε σταθερό ζητάμε από το παιδί να πατήσει το κουμπί να τις πολτοποιήσουμε.
- Ανάβουμε την εστία και βάζουμε πάνω ένα βαθύ τηγάνι. Ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο. Ανοίγουμε τον πολυκόφτη, αφαιρούμε τις λεπίδες και ζητάμε από το παιδί μας να ρίξει τη σάλτσα στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τη σάλτσα για 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Στο μεταξύ βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, το αλατίζουμε και το βάζουμε στη φωτιά να πάρει βράση.
- Ανοίγουμε το πακέτο με τα τορτελίνια κι όταν πάρει βράση το νερό, ζητάμε από το παιδί να ρίξει τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα. Του δίνουμε ξύλινη κουτάλα να τα ανακατέψει.
- Όταν είναι έτοιμα τα τορτελίνια τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό και ζητάμε στο παιδί να τα ανακατέψει ελαφρά.
- Αφήνουμε να πάρουν μαζί μια βράση και κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά. Σερβίρουμε σε πιάτα και τρώμε παρέα!
Ομελέτα φούρνου με κοτόπουλο λαχανικά και φέτα
Επειδή δεν αφήνουμε τίποτα να πάει χαμένο, αξιοποιούμε το κοτόπουλο που περίσσεψε από το χτεσινό τραπέζι, συνδυάζοντάς το με λαχανικά, τυριά και αυγά.
Υλικά
Για την ομελέτα
- 8 αυγά
- 1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
Για τη γέμιση
- 250γρ. κοτόπουλο μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο
- 12 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή 2 ντομάτες μικρές σε ροδέλες
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 καρότο σε κυβάκια
- 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
- 1 φλιτζάνι αρακά
- 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Δυόσμο ψιλοκομμένο
- 150γρ. φέτα, σε κομματάκια
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200οC και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας. Τα βάζουμε σε μπολάκια όπως και τα υπόλοιπα υλικά.
- Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και ζητάμε από το παιδί να μας ρίξει τα κρεμμυδάκια, μετά το καρότο, την πιπεριά, τον αρακά και σοτάρουμε ελαφρά να μαλακώσουν λίγο.
- Ζητάμε από το παιδί να πατήσει τη φέτα με το πιρούνι μέσα στο μπολ της.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί διαστάσεων 23Χ33 και απλώνουμε μέσα το μείγμα του τηγανιού. Ζητάμε από το παιδί να μοιράσει ομοιόμορφα τα ντοματίνια το κοτόπουλο και τη φέτα από πάνω.
- Σπάμε τα αυγά σε λεκάνη και ζητάμε στο παιδί να τα χτυπήσει, κρατώντας του το μπολ.
- Αραιώνουμε το κορν φλάουρ στο γάλα και το προσθέτουμε τα αυγά. Προσθέτουμε ανάλογο αλατοπίπερο, τον μαϊνταό και ζητάμε να χτυπήσει λίγο ακόμα.
- Το βοηθάμε να ρίξει τα αυγά πάνω από το περιεχόμενο του ταψιού και ψήνουμε την ομελέτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει.
- Τη σερβίρουμε ζεστή κόβοντας σε κομμάτια, συνοδεύοντας με σαλάτα.
Ρυζόγαλο με σοκολάτα
Ένα γλυκάκι εύκολο, ελαφρύ και γευστικό.
Υλικά για 6 ποτηράκια ή μπολ
- 100γρ. ρύζι γλασέ
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 400γρ. νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 800γρ. γάλα κατσικίκιο ή αγελαδινό
- 50γρ. κορν φλάουρ
- 100γρ. ζάχαρη
- 100γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
- Φρέσκα φρούτα εποχής
Εκτέλεση
- Βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι, το τοποθετούμε πάνω σε μπολ και ζητάμε από το παιδί να το ξεπλύνει καλά κάτω από τρεχούμενο νερό στη βρύση.
- Το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό, αλατίζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ζητώντας από το παιδί να το έχει το νου του και να το ανακατεύει που και που.
- Διαλύουμε σε λίγο γάλα το κορν φλάουρ.
- Όταν το ρύζι πιει όλο το νερό του προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού και ζητάμε από το παιδί να ανακατεύει με ξύλινη κουτάλα.
- Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και δίνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Ζητάμε από το παιδί να ρίξει τη σοκολάτα και ανακατεύουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί στο ρυζόγαλο.
- Μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε μπολ και περιμένουμε να κρυώσει για να σερβίρουμε γαρνιρισμένο με φρέσκα φρούτα.