Από την Ιωάννα Σταμούλου
Δροσερά, χορταστικά και πολύ πολύ νόστιμα σάντουιτς που θα απολαύσεις στο σπίτι ή θα πάρεις μαζί σου στην παραλία.
Το καλοκαίρι ο οργανισμός μας ζητά περισσότερα υγρά και πιο ελαφριά διατροφή. Ένα από τα δύο γεύματα της ημέρας μπορούμε κάλλιστα να το αντικαταστήσουμε με ένα σάντουιτς που θα πληρεί τις προδιαγραφές μιας ισορροπημένης διατροφής και θα μεταφέρεται εύκολα σε ειδική τσάντα. Μερικές παγοκύστες θα τα κρατήσουν ασφαλή για κατανάλωση στην κατάλληλη θερμοκρασία, κάποιες φορές θα χρειαστούμε μεμβράνη τροφίμων για να τα τυλίξουμε, ενώ κάποιες άλλες μπολ με καπάκι θα μας διευκολύνουν καλύτερα.
Σάντουιτς από μπαγκέτα ολικής άλεσης με αβοκάντο, σολομό, αυγό και μαρούλι
Υλικά για 3 άτομα:
- 1 μπαγκέτα ολικής άλεσης ή 3 ατομικά φραντζολάκια πολύσπορα
Για τη γέμιση:
- 180γρ. καπνιστό σολομό σε φέτες
- 1 αβοκάντο ώριμο σε φέτες
- 3 αυγά βρασμένα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 ντομάτα σε φέτες
- 3 φύλλα μαρουλιού ή πράσινης λόλας
- αλάτι, πιπέρι
- 3-4 κουτ. σούπας μαγιονέζα
- 1 κουτ. γλυκού καυτερή μουστάρδα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης όπως περιγράφονται στα υλικά.
- Κόβουμε την μπαγκέτα σε τρία ίσα μέρη και ανοίγουμε το καθένα στη μέση. Αν χρησιμοποιήσουμε φραντζολάκια, απλώς τα ανοίγουμε στη μέση.
- Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα και αλείφουμε το ψωμί και από τις δύο μεριές.
- Στρώνουμε το κάτω μέρος με φύλλα μαρουλιού ή λόλας και από πάνω τοποθετούμε εναλλάξ φέτες καπνιστού σολομού, αβοκάντο και αυγού.
- Σκεπάζουμε με το πάνω μέρος του ψωμιού και σερβίρουμε το κάθε σάντουιτς τυλιγμένο σε ένα κομμάτι λαδόκολλας ή χαρτοπετσέτας. Αν θέλουμε να τα πάρουμε μαζί μας, τα τυλίγουμε σφιχτά με πλαστική μεμβράνη.
Ανοιχτά σάντουιτς με αβοκάντο και γαρίδες
Υλικά:
- Ψωμί προζυμένιο ή πολύσπορο σε φέτες
- 300γρ. γαριδάκι κατεψυγμένο (καθαρισμένο και προβρασμένο)
- 2 λάιμ ξύσμα και χυμό
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
- Αλάτι, καυτερή πάπρικα
- Κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 αβοκάντο ώριμα
- Αλάτι
- ½ κρεμμύδι μέτριου μεγέθους σε χοντρά κομμάτια
Εκτέλεση
- Ξεπαγώνουμε τα γαριδάκια και τα μαρινάρουμε με ξύσμα και χυμό από ένα λάιμ και μισό λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο και καυτερή πάπρικα.
- Πολτοποιούμε τα αβοκάντο στον πολυκόφτη προσθέτοντας χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι και ένα λάιμ, αλάτι, πιπέρι και το κρεμμύδι.
- Αν θέλουμε, ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού στη φρυγανιέρα.
- Σερβίρουμε τα ανοιχτά τοστ αλείφοντας με μια γενναία στρώση πολτού αβοκάντο, μερικές μαριναρισμένες γαριδούλες από πάνω και πασπαλίζοντας από πάνω με μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο.
Club sandwich με κοτόπουλο, μπέικον ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι
Υλικά για 4 άτομα:
- 12 φέτες ψωμί του τοστ
- 2 φιλέτα από στήθος γαλοπούλας
- 1 δαφνόφυλλο
- Μερικά πιπέρια
- ½ κρεμμύδι
- 150γρ. μπέικον
- Αγγούρι
- Ντομάτα
- Μαρούλι
- Μαγιονέζα
- 1 κουτ. σούπας ταμπάσκο
Εκτέλεση
- Βράζουμε το κοτόπουλο με το δαφνόφυλλο, τα πιπέρια, το κρεμμύδι και ανάλογο αλάτι για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και το στραγγίζουμε. Το κόβουμε σε φέτες.
- Ψήνουμε σε τοστιέρα το ψωμί του τοστ σε 2 δόσεις και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ψήνουμε στην τοστιέρα και το μπέικον. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το αγγούρι και την ντομάτα. Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με το ταμπάσκο.
- Τοποθετούμε μια φέτα ψωμί σε επιφάνεια κοπής. Αλείφουμε με πικάντικη μαγιονέζα, στρώνουμε με φύλλα μαρουλιού και κάνουμε μια στρώση με κοτόπουλο. Συνεχίζουμε με μια στρώση ντομάτας, αλατίζουμε και σκεπάζουμε με δεύτερη φέτα ψωμιού.
- Συνεχίζουμε αλείφοντας με πικάντικη μαγιονέζα, κάνουμε μια στρώση με μαρούλι, φέτες αγγουριού και μπέικον. Αλείφουμε μια τελευταία φέτα ψωμιού με πικάντικη μαγιονέζα και σκεπάζουμε. Τοποθετούμε στις 4 άκρες οδοντογλυφίδες και κόβουμε το κάθε club sandwich χιαστή χωρίζοντάς το σε 4 τρίγωνα κομμάτια.
Wrap με ψητά λαχανικά, φέτα και δυόσμο
Υλικά για 4 άτομα:
- 4 τορτίγιες ή αραβικές πίτες
- 1 μελιτζάνα φλάσκα μεγάλου μεγέθους
- 2 κολοκύθια μέτριου μεγέθους
- 2 κόκκινες πιπεριές ή 3 πιπεριές Φλωρίνης
- Λίγο ελαιόλαδο
- 150γρ. φέτα
- 2 κουτ. σούπας γιαούρτι
- 1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Στρώνουμε δυο ταψιά με χαρτί ψησίματος και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα.
- Κόβουμε τη μελιτζάνα κατά μήκος στη μέση και μετά σε φέτες πάχους μισού εκατοστού. Κόβουμε τα κολοκύθια σε φέτες αντίστοιχου πάχους και την πιπεριά σε χοντρά φιλέτα.
- Αραδιάζουμε τα λαχανικά στα ταψιά που ετοιμάσαμε, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα λαχανικά για 25-30 λεπτά περίπου.
- Βγάζουμε τα ταψιά με τα λαχανικά από τον φούρνο και βάζουμε μέσα τις πίτες να ζεσταθούν λίγο.
- Πολτοποιούμε τη φέτα με το γιαούρτι και το δυόσμο και αλείφουμε τις πίτες. Προσθέτουμε μείγμα από ψητά λαχανικά και τυλίγουμε τις πίτες σε ρολά. Σερβίρουμε αμέσως.
Σημείωση: Μπορούμε να φυλάξουμε τα ψητά λαχανικά σε μπολ στο ψυγείο. Αν θέλουμε μπορούμε να πάρουμε μαζί μας την κρέμα του τυριού και τα ψητά λαχανικά ξεχωριστά σε μπολ και να φτιάξουμε τα wrap την τελευταία στιγμή που θέλουμε να τα σερβίρουμε