655
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Το ενδιάμεσο γεύμα που παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο σαν κολατσιό πρέπει να είναι μικρό, νόστιμο και θρεπτικό, αλμυρό ή γλυκό. Αν είναι και φτιαγμένο από τα χεράκια της μαμάς, τότε είναι σίγουρα τέλειο!
Ελιόψωμα με ντοματίνια και φέτα
Όταν το σπιτικό ψωμί περιέχει ντομάτα φέτα ελιές θυμίζει πίτσα με μεσογειακά αρώματα και γίνεται το τέλειο κολατσιό για το σχολείο.
Υλικά
- 500γρ. αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
- 350ml νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1 φλιτζάνι μαύρες, χωρίς κουκούτσι
- 10 ντοματίνια ψιλοκομμένα
- 150γρ. φέτα σε κυβάκια
- λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το ζύμωμα
- λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και το αλάτι σε ένα μπολ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη που θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε εκεί πάνω, ζυμώνοντας και διπλώνοντας για 10 λεπτά περίπου. Όσο πιο πολύ τη δουλέψουμε τόσο πιο ελαστική θα γίνει.
- Όταν η ζύμη γίνει μαλακή κι ελαστική της προσθέτουμε τις ελιές και ζυμώνουμε λίγο ακόμα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
- Βγάζουμε στον πάγκο και ξαναζυμώνουμε για πολύ λίγο τη ζύμη. Την πλάθουμε σε σχήμα φρατζόλας και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια τα οποία πιέζουμε αρχικά με την παλάμη και με ένα πλάστη στη συνέχεια δίνοντάς τους πλατύ και οβάλ σχήμα.
- Τοποθετούμε τα ψωμιά σε δύο ταψιά και μοιράζουμε από πάνω κομματάκια από φέτα και ντοματίνια. Αφήνουμε τα ελιόψωμα να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC. Πριν το ψήσιμο ραντίζουμε τα ψωμιά με λίγες σταγόνες επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και τα τυλίγουμε σε χαρτοπετσέτες και αλουμινόχαρτο.
Τοστ με μπανάνα και αμυγδαλοβούτυρο με κακάο
Όταν θέλουμε να δώσουμε στο κολατσιό του παιδιού ελαφρώς γλυκιά και φρουτώδη γεύση ετοιμάζουμε τοστ με μπανάνα και σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο.
Υλικά
- Ψωμί του τοστ
- μπανάνες
για το αμυγδαλοβούτυρο:
- 200γρ. αμύγδαλα ανάλατα με τη φλούδα τους
- 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- 100γρ. μέλι ή καστανή ζάχαρη
- 2-5 κουτ. σούπας κακάο σε σκόνη (ανάλογα πόσο σοκολατένιο το προτιμάτε)
- ¾ φλιτζανιού νερό περίπου (ίσως να μην χρειαστεί όλο)
Εκτέλεση
- Για το αμυγδαλοβούτυρο: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο μια-δυο φορές.
- Αφήνουμε τα αμύγδαλα εκτός φούρνου να κρυώσουν για λίγο και τα μεταφέρουμε στον κάδο του μπλέντερ. Αλέθουμε για 5-7 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν σκόνη. Στο ενδιάμεσο θα χρειαστεί να ανοίξουμε τον κάδο, να καθαρίσουμε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα και να προσθέσουμε το λάδι ώστε να δουλευτούν πιο εύκολα.
- Ύστερα προσθέτουμε το μέλι, το κακάο και το μισό περίπου από το νερό. Χτυπάμε για λίγο ακόμη μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα σαν αλοιφή.
- Μεταφέρουμε το αμυγδαλοβούτυρο σε γυάλινο βάζο με καπάκι και φυλάμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 εβδομάδες ή στο ψυγείο για πολύ περισσότερο.
- Για τα τοστ: Ψήνουμε στην τοστιέρα όσες φέτες ψωμί του τοστ θέλουμε και κόβουμε 1-2 μπανάνα σε φέτες.
- Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με αμυγδαλοβούτυρο και προσθέτουμε στις μισές από αυτές φέτες μπανάνας. Τις σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες αλειμμένες φέτες ψωμιού και κόβουμε τα τοστ στη μέση. Τυλίγουμε σε χαρτοπετσέτα και αλουμινόχαρτο.
Ανοιχτά τυροπιτάκια και σπανακοπιτάκια με σφολιάτα
Όταν δεν μπορείς να αποφασίσεις αν θέλεις να φτιάξεις τυροπιτάκια ή σπανακοπιτάκια, απλά φτιάχνεις και τα δυο μαζί. Ή χώρια να το προτιμάτε.
Υλικά για 24 κομμάτια:
- 24 δίσκοι σφολιάτας ή ζύμης κουρού
Για τα τυροπιτάκια
- 250γρ. ανθότυρο
- 100γρ. φέτα
- 3 αυγά
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
Για τα σπανακοτυροπιτάκια
- 200γρ. σπανάκι πλυμένο, στεγνωμένο και ψιλοκομμένο
- 200γρ. φέτα πατημένη με πιρούνι
- 50γρ. κεφαλοτύρι
- 2 αυγά
- 125γρ. γάλα
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τη γέμιση με τυρί: Βάζουμε τα τυριά σε μπολ και πατάμε με πιρούνι να λιώσουν. Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Για τη γέμιση με σπανάκι: Βάζουμε το ψιλοκομμένο σπανάκι σε μπολ, το αλατίζουμε και το τρίβουμε με τα χέρια να μαραθεί.
- Βάζουμε στον πολυκόφτη τη μισή φέτα, το γάλα και τα αυγά. Χτυπάμε να γίνουν κρέμα και τα ρίχνουμε στο σπανάκι.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, την υπόλοιπη φέτα, πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και βάζουμε δύο σχάρες στον φούρνο μία στην πρώτη και μια στην τρίτη θέση.
- Παίρνουμε 2 φόρμες για μάφινς 12 θέσεων και τις «ντύνουμε» με τους δίσκους της ζύμης κουρού ή της σφολιάτας.
- Μοιράζουμε στα πιτάκια του ενός ταψιού τη γέμιση τυριού και στα δεύτερα τη γέμιση με το σπανάκι. Τοποθετούμε τα ταψιά στον φούρνο στις δύο σχάρες.
- Ψήνουμε τα πιτάκια για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να σφίξει η γέμιση και να ροδοκοκκινίσει η σφολιάτα φροντίζοντας να αλλάξουμε θέση στα ταψάκια κάπου στη μέση του ψησίματος.