Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι η μέρα που μας θυμίζει πόσο ερωτευμένοι είμαστε με το έτερον ήμισυ. Και το μενού που σας προτείνουμε για τη συγκεκριμένη μέρα, είναι αποκλειστικά για εσάς τους δύο.
Bloody Mary με γαρίδες
Το all time classic cocktail παρέα με μια γαρίδα θα ανοίξει όμορφα την όρεξη για ό,τι ακολουθήσει.
Υλικά για 2
- 250 ml ντοματοχυμό
- 100 ml vodka
- 1 κουτ. σούπας χυμό από λεμόνι
- 5-6 σταγόνες tabasco (ή παραπάνω αν το θέλετε πιο καυτερό)
- 5-6 σταγόνες worcestershire sauce
- αλάτι, πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
- Λεμόνι
- Πάγο
- Αλάτι + πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 κλωνάρια σέλερι καλά πλυμένα και καθαρισμένα από τις ίνες τους
- πράσινες ελιές
- ντοματίνια
- αγγουράκι τουρσί
- γαρίδες βρασμένες
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά του κοκτέιλ για περίπου ένα λεπτό σε μέτρια ένταση και σουρώνουμε σε κανάτα
- Κόβουμε στη μέση ένα λεμόνι, το στύβουμε και κρατάμε τον χυμό στην άκρη.
- Βρέχουμε το χείλος ενός ποτηριού με το κέλυφος του λεμονιού.
- Το βουτάμε μέσα σε αλάτι δημιουργώντας ένα στεφάνι αλατιού στο ποτήρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
- Βάζουμε αλάτι σε ένα πιάτο και βουτάμε μέσα το χείλος του ποτηριού για να φτιάξουμε ένα όμορφο στεφάνι αλατιού.
- Τινάζουμε το ποτήρι για να φύγει το περιττό αλάτι και μοιράζουμε παγάκια και το κοκτέιλ προσθέτουμε λίγο μαύρο πιπέρι από πάνω κι επιπλέον χυμό λεμόνι και tabasco αν επιθυμούμε.
- Γαρνίρουμε με ένα κλωνάρι σέλερι, γαρίδες, ελιές και ντοματίνια.
Σαλάτα με πορτοκάλι, παντζάρι ανθότυρο και βασιλικό
Μια δροσερή κι άκρως χρωματιστή και αρωματική σαλάτα κατάλληλη για την περίσταση.
Υλικά για 2
- 2 πορτοκάλια κατά προτίμηση σανγκουίνια
- 2-3 βολβούς παντζαριών μέτριου μεγέθους βρασμένους (μπορείτε να βρείτε κι έτοιμους)
- 2-3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 150 γρ. ανθότυρο σε φέτες
- 1 κλαδάκι βασιλικό
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Παίρνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και φιλετάρουμε τη σάρκα από το ενάμιση. Αν δυσκολευόμαστε, το χωρίζουμε σε φέτες και μετά τις κόβουμε κυβάκια.
- Κόβουμε και το παντζάρι σε φέτες, τις αλατίζουμε και τις μαρινάρουμε με το ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, το βαλσάμικο ξύδι και λίγο ελαιόλαδο.
- Για να σερβίρετε: Στραγγίζουμε τα παντζάρια από τη μαρινάδα και στη μαρινάδα προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα χτυπάμε όλα μαζί μέσα σε ένα βαζάκι με καπάκι για να κάνετε μια ωραία βινεγκρέτ.
- Βάζουμε σε σαλατιέρα τα φιλέτα του πορτοκαλιού, τις φέτες του παντζαριού και του ανθότυρου, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σκορπάμε τα φυλλαράκια του βασιλικού. Την τελευταία στιγμή προσθέτουμε την βινεγκρέτ.
Φιλέτο στο τηγάνι με σάλτσα μουστάρδας και λαχανικά σοτέ
Το κυρίως πιάτο είναι άλλη μια κλασσική επιλογή που θα χρειαστούμε ελάχιστο χρόνο να το ετοιμάσουμε. Την τελευταία στιγμή φυσικά, δηλαδή 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Υλικά για 2 άτομα
- 300γρ. φιλέτο μινιόν κομμένα σε 2 χοντρές φέτες
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κλαδάκια θυμάρι
- Λίγο δεντρολίβανο
- Αλάτι κατά προτίμηση ανθό αλατιού
- 2-3 κουτ. σούπας μουστάρδα
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για συνοδεία
- Πατάτες baby βρασμένες και κομμένες σε φέτες ή άλλα λαχανικά της επιλογής σας
Εκτέλεση
- Αφήνουμε τα φιλέτα μισή ώρα εκτός ψυγείου. Για να διατηρήσουν το στρογγυλό σχήμα τους, αν θέλουμε τα δένουμε περιμετρικά με λίγο σπάγκο ψησίματος.
- Βάζουμε στη φωτιά ένα βαρύ αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το μισό βούτυρο και ολόκληρη τη σκελίδα του σκόρδου και αφήνουμε να αφρίσει και να σκουρύνει.
- Πιάνουμε τότε τα φιλέτα με τσιμπίδα (δεν πρέπει να τα τρυπήσουμε με πιρούνι) και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα πρώτα από τη μια και ύστερα και από την άλλη προσθέτοντας στο τηγάνι το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Τα γυρίζουμε με την τσιμπίδα.
- Τα βγάζουμε σε πιάτο όταν είναι έτοιμα, αλατοπιπερώνουμε, αφαιρούμε τον σπάγκο αν χρησιμοποιήσαμε και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε να ηρεμήσουν για 5 λεπτά.
- Στο μεταξύ, στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε την τρίτη κουταλιά βούτυρο, ρίχνουμε τα βραστά λαχανικά της επιλογής μας και τα σοτάρουμε να πάρουν λίγο χρώμα.
- Ρίχνουμε τη μουστάρδα στο τηγάνι με την τέταρτη κουταλιά βούτυρο και τα φέρνουμε μερικές βόλτες ανακατεύοντας ζωηρά.
- Μοιράζουμε σε πιάτα τα φιλέτα και τις πατάτες ή τα λαχανικά. Περιχύνουμε τα φιλέτα με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.
Red Velvet Brownies
Ένα εύκολο γλυκάκι στο χρώμα του έρωτα με κρεμώδη επικάλυψη και μερικές φράουλες στο τελείωμα. Αντί για τετράγωνα κομμάτια, με τη βοήθεια κουπ πατ μπορείτε να το κόψετε σε στρογγυλά και να τα γαρνίρετε με ροζέτες κρέμας που θα φτιάξετε με κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Υλικά
- 150γρ. βούτυρο μαλακωμένο
- 275γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουτ. γλυκού κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής tsp Red Food Colouring
- 4 αυγά μέτρια
- 30γρ. κακάο σκόνη
- 125γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού λευκό ξύδι
Για την επικάλυψη
- 250γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 50γρ. βούτυρο μαλακωμένο
- 100γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 3-4 φράουλες ψιλοκομμένες
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις και ντύνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψάκι 24Χ30εκ.
- Χτυπάμε μέσα σε ένα μπολάκι το εκχύλισμα της βανίλιας με ένα πιρούνι.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψει. Προσθέτουμε το μείγμα με το χρώμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε χαμηλότερη ταχύτητα.
- Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και αμέσως μετά το αλεύρι και το κακάο από σουρωτήρι εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να γίνουν ενιαίο μείγμα. Τελευταίο ενσωματώνουμε το ξύδι.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου. Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό.
- Στο τέλος ανακατεύουμε με σύρμα χειρός το μαλακωμένο βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια και τελευταίο ενσωματώνουμε το τυρί κρέμα σε δύο δόσεις.
- Βγάζουμε το γλυκό στον πάγκο μαζί με το χαρτί και το αλείφουμε με το μείγμα του τυριού. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένες φράουλες.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, μπλέντερ, μίξερ χειρός.