Συνταγές με τσάι

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το τσάι εκτός από ωφέλιμο αφέψημα μπαίνει σε φαγητά και επιδόρπια χαρίζοντας φινέτσα και νοστιμιά σε ό,τι αγγίζει.

Η λίστα με τα είδη του τσαγιού που κυκλοφορούν στην αγορά κι έχουμε στη διάθεσή μας είναι ατελείωτη. Εδώ επιλέγουμε πράσινο τσάι για το κοτόπουλο, Earl gray για το ζελέ κόκκινων φρούτων και τσάι γιασεμί για το κέικ λεμονιού…

 

 

 

Κοτόπουλο με τσάι, λεμόνι, δυόσμο και τζίντζερ

Μια πρόταση για το καθημερινό τραπέζι και όχι μόνο. Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στα αρώματα και την πλούσια σάλτσα αυτού του κοτόπουλου. Ούτε το ταπεινό ρύζι…

 

Υλικά

  • 4 μπούτια κοτόπουλο κομμένα στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 φακελάκια πράσινο τσάι
  • 5-6 φετούλες τζίντζερ
  • 300 ml νερό από βραστήρα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • 100 γρ. κρέμα καρύδας
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε μεγάλη κούπα τις φετούλες του τζίντζερ, 3-4 φυλλαράκια από τον δυόσμο και τα 3 φακελάκια πράσινο τσάι. Προσθέτουμε το βραστό νερό από βραστήρα και φτιάχνουμε ένα δυνατό τσάι. Στα 3 λεπτά αφαιρούμε τα φακελάκια από την κούπα -όχι όμως το τζίντζερ και τον δυόσμο- και αφήνουμε το τσάι στην άκρη.
  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι το μισό βούτυρο και όλο το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο πρώτα από τη μια και ύστερα και από την άλλη πλευρά. Προς το τέλος ρίχνουμε στο τηγάνι και το σκόρδο και το φέρνουμε μερικές βόλτες να μυρίσει.
  3. Σβήνουμε το φαγητό με το τσάι και αφού πάρει μια δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι κι αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για μισή ώρα περίπου.
  4. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και ελέγχουμε μήπως χρειάζεται το φαγητό έξτρα αλατοπίπερο. Αφήνουμε να μαγειρευτεί λίγο ακόμα μέχρι να μείνει με λίγη σάλτσα.
  5. Στο τέλος δένουμε τη σάλτσα με το υπόλοιπο βούτυρο και την κρέμα καρύδας και προσθέτουμε τα υπόλοιπα φυλλαράκια του δυόσμου ψιλοκομμένα.
  6. Σερβίρουμε το φαγητό μαζί με το τηγάνι, συνοδεύοντας με ρύζι μπασμάτι ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής μας.

 

 

Ζελέ κόκκινων φρούτων με τσάι

Ζελέ με αληθινά φρούτα και τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού. Ένα πραγματικά υγιεινό επιδόρπιο.

 

Υλικά για 8 άτομα:

  • 500 γρ. μείγμα κόκκινων φρούτων (φράουλες, βατόμουρα, κλπ) ζυγισμένα αφού τα καθαρίσουμε
  • 350 ml καυτό νερό από βραστήρα
  • 2 φακελάκια τσάι earl gray
  • 15 γρ. ζελατίνη σε σκόνη ( 1 ½ φακελάκι) ή 4 1/2 μικρά φύλλα
  • 50 γρ. φρουκτόζη
  • Χυμό από 1/3 λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε ένα μπρίκι τη ζελατίνη και τη μουλιάζουμε σε μισό φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά.
  2. Πλένουμε, στραγγίζουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες από το κοτσανάκι τους. Τις ψιλοκόβουμε και τις ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα φρούτα, αν χρησιμοποιήσουμε.
  3. Ετοιμάζουμε ένα δυνατό τσάι με 350 ml καυτό νερό και τα 2 φακελάκια τσάι. Στα 3 λεπτά αφαιρούμε τα φακελάκια του τσαγιού και διαλύουμε τη φουσκωμένη ζελατίνη στο καυτό τσάι.
  4. Πολτοποιούμε τις φράουλες προσθέτοντας στο μπλέντερ τη φρουκτόζη και το τσάι με το ζελέ.
  5. Περνάμε το μείγμα από λεπτή σήτα και το μοιράζουμε σε 6 χαμηλά ποτήρια ή μπολ. Εναλλακτικά μεταφέρουμε όλο το μείγμα σε μια πλαστική φόρμα για ζελέ περιεκτικότητας ενός λίτρου και το αφήνουμε στο ψυγείο για 6-7 ώρες να πήξει.
  6. Σερβίρουμε τα ατομικά ζελέ στο ποτήρι ή ξεφορμάρουμε το ζελέ σε πιατέλα και το σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.

 

 

Κέικ λεμονιού με τσάι γιασεμί και πλούσιο γλάσο

Η λεπτή γεύση από πράσινο τσάι, γιασεμί και λεμόνι δίνει υπέροχη γεύση σε αυτό το πραγματικά ζουμερό κέικ.

 

Υλικά:

  • 250 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 4 αυγά
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 φακελάκια πράσινο τσάι με άρωμα γιασεμί
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι

 

Για το γλάσο και τη διακόσμηση

  • 60 γρ. μείγμα από βούτυρο – κρέμα γάλακτος
  • 150-170 γρ. άχνη ζάχαρη
  • κόκκινα φρούτα της επιλογής μας

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε μπρίκι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και λίγο πριν πάρει βράση προσθέτουμε το φακελάκι του τσαγιού και τραβάμε το μπρίκι από τη φωτιά. Αφήνουμε το φακελάκι του τσαγιού στην καυτή κρέμα για 3 λεπτά πριν το αφαιρέσουμε.
  2. Προσθέτουμε στην καυτή κρέμα το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Κρατάμε στην άκρη 60 γρ. από το μείγμα για να το χρησιμοποιήσουμε στο γλάσο.
  3. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το ξύσμα από το λεμόνι και τα αυγά και τα χτυπάμε με αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα βούτυρο – κρέμα γάλακτος, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι κι ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο και παχύρρευστο χυλό.
  5. Βουτυρώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ και την αλευρώνουμε. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το κέικ για περίπου 40-45 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο).
  7. Αφού κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε το κέικ σε πιατέλα και ετοιμάζουμε το γλάσο: Παίρνουμε τα 60 γρ. από το μείγμα βούτυρου-γάλακτος και το χτυπάμε μέχρι να πήξει ελαφρά. Προσθέτουμε τμηματικά ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.
  8. Περιχύνουμε με όσο γλάσο είναι απαραίτητο να καλύψει την επιφάνεια του κέικ και να αρχίσει να χύνεται λίγο στα πλαϊνά.
  9. Όταν αρχίσει να σταθεροποιείται το γλάσο, διακοσμούμε το κέικ με φρέσκα ή αποξηραμένα κόκκινα φρούτα και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με το υπόλοιπο γλάσο σε μπολ για όσους θέλουν να προσθέσουν ακόμα λίγο στο κομμάτι τους.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνοςμπλέντερ, τηγάνι, βραστήρας.

Μπορείς να δεις ακόμη