Καταλάνα με άρωμα καφέ και πορτοκάλι

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η ισπανική εκδοχή της κρεμ μπρουλέ, εδώ αρωματισμένη με καφέ και πορτοκάλι είναι ένα φίνο επιδόρπιο, σκέτη απόλαυση!

 

Υλικά για 4 – 5 άτομα

  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 300 ml γάλα πλήρες
  • 1 κουτ. σούπας καφέ φίλτρου
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 κρόκους αυγών
  • 1 κουτ. σούπας γεμάτη κορν φλάουρ
  • 50 γρ. ζάχαρη

 

Για το τελείωμα και τη διακόσμηση

  • 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη γεμάτες

 

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού (είναι προτιμότερο να το πάρετε με peeler) και τον καφέ. Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά να ζεσταθεί. Μόλις πάρει βράση το τραβάμε από τη φωτιά κι αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο και να απορροφήσει τα αρώματα.
  2. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε την αρωματισμένη κρέμα και ανακατεύουμε ζωηρά να ομογενοποιηθούν.
  3. Επιστρέφουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
  4. Περνάμε την κρέμα από σήτα για να συγκρατήσει το ξύσμα του πορτοκαλιού και τυχόν γρομπαλάκια και τη μοιράζουμε σε 4-5 ρηχά, ειδικά πυρίμαχα σκεύη. Αφήνουμε τις κρέμες να κρυώσουν εντελώς πριν τις βάλουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά.
  5. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, μοιράζουμε πάνω τους ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια από μια γερή κουταλιά σούπας ζάχαρη και την καίμε με φλόγιστρο να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα και να καραμελώσει. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να γίνει σαν τζάμι η καραμέλα και σερβίρουμε αμέσως!

 

Σημείωση: Είναι σημαντικό να κάνουμε την καραμέλα την τελευταία στιγμή. Αν αυτό γίνει νωρίτερα και αφήσουμε τις κρέμες στο ψυγείο, η καραμέλα θα υγρασιάσει, θα λιώσει και η κρέμα μας θα βρεθεί να κολυμπάει μέσα σε ένα αραιό σιρόπι καραμέλας, πράγμα που δεν θέλουμε…

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα.

Μπορείς να δεις ακόμη