Ας μιλήσουμε για μήλα…

by Ioanna Tsoutsia

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τα μήλα εκτός από πρώτης τάξης χειμωνιάτικο φρούτο, εκτός από άριστη πρώτη ύλη για μηλόπιτες κι άλλα γλυκά, είναι και μια υπέροχη βάση για σαλάτες, ορεκτικά και κυρίως πιάτα.

 

 

Σαλάτα Waldorf με κοτόπουλο

Η διάσημη σαλάτα, με την προσθήκη του κοτόπουλου πολύ χορταστική. Τόσο που μπορείτε να την απολαύσετε και σαν ελαφρύ γεύμα.

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 φιλέτο στήθους κοτόπουλου
  • ½ κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φλιτζάνι καρύδια
  • μήλα πράσινα (καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους)
  • 1 φλιτζάνι σταφύλια κόκκινα κομμένα στη μέση ή ¼ φλιτζανιού σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι σέλερι καθαρισμένο από ίνες και κομμένο σε φετούλες λεπτές
  • 100 γρ. μαγιονέζα
  • 3 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • ½ κουτ. σούπας μέλι (ελαφρώς ζεσταμένο)
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Τρυφερά φύλλα και καρδιές από μαρούλι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το κοτόπουλο σε αλατισμένο νερό μαζί με το φύλλο δάφνης και τα πιπέρια μέχρι να μαλακώσει καλά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το μαδάμε.
  2. Στο μεταξύ ψήνουμε τα καρύδια στους 150οC για 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε στoν πολυκόφτη.
  3. Αν χρησιμοποιήσουμε σταφίδες τις μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό για μια ώρα και τις στραγγίζουμε.
  4. Ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι.
  5. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα μήλα, το σέλερι, τα σταφύλια ή τις σταφίδες, τα μισά καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
  6. Στρώνουμε μια σαλατιέρα με φύλλα μαρουλιού και απλώνουμε από πάνω τη σαλάτα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα καρύδια και σερβίρουμε.

 

 

Ορεκτικό με ψητά μήλα γεμιστά με κιμά

Ένα διαφορετικό ορεκτικό που συνδυάζει τα μήλα με κιμά, μπαχαρικά, σταφίδες και καρύδια.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 8 ξινόμηλα μεγαλούτσικα (όσο πιο ομοιόμορφου μεγέθους γίνεται)
  • 50ml ελαιόλαδο

 

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο μοσχάρι με χοιρινό
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ ξύλο κανέλας
  • 1 σκελίδα σκόρδο ξυσμένο
  • 50 ml μπράντι
  • 50 γρ. σταφίδα ξανθή
  • 50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 μικρή ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • Φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Για το σερβίρισμα

  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι μικρό ξύσμα και χυμός
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο και βασιλικό πολύ ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τα μήλα: τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Με ένα κουταλάκι παριζιέν αφαιρούμε μέρος της σάρκας τους από το κέντρο. Κόβουμε τη σάρκα που αφαιρούμε σε μικρότερα κυβάκια.
  2. Σοτάρουμε τα κρεμμύδι και το σκόρδο να μυρίσουν και προσθέτουμε τον κιμά και την κανέλα. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να καβουρντιστεί.
  3. Ανακατεύουμε μέσα τα κυβάκια του μήλου και σβήνουμε με το μπράντι. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε την ξυσμένη ντομάτα, τις σταφίδες, τα καρύδια, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά της η γέμιση.
  4. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε τον μαϊντανό και το θυμάρι και γεμίζουμε με αυτήν τα μήλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC, αραδιάζουμε τα μήλα σε ταψάκι, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο νερό και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.
  5. Ετοιμάζουμε το μείγμα με το γιαούρτι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και σερβίρουμε τα μήλα ζεστά ή χλιαρά συνοδεύοντας με τη σάλτσα γιαουρτιού.

 

 

Χοιρινές μπριζόλες με μήλα και φασκόμηλο

Ένα ρουστίκ πιάτο που με την προσθήκη των μήλων γίνεται πιο ανάλαφρο και αρωματικό.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 μπριζόλες χοιρινές σπάλας ή λαιμού
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Για τη σάλτσα μήλων:

  • 3 πράσινα μήλα καθαρισμένα, σε ψιλά κυβάκια
  • 3 κουτ. σούπας φουντούκια
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2-3 φύλλα φασκόμηλο
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ

 

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε τις μπριζόλες μισή ώρα εκτός ψυγείου να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  2. Ζεσταίνουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι πολύ καλά, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τις μπριζόλες κατεβάζοντας λίγο την ένταση. Αφού πάρουν χρώμα από τη μια, τις γυρίζουμε και από την άλλη.
  3. Τις βγάζουμε στη άκρη, αλατοπιπερώνουμε και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να τις διατηρήσουμε ζεστές.
  4. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και κουνάμε να πάει παντού. Αφού λιώσει και τσιτσιρίσει, ρίχνουμε τα κυβάκια των μήλων, το φασκόμηλο ψιλοκομμένο, τα φουντούκια και τα σοτάρουμε κουνώντας το τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  5. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κονιάκ. Βγάζουμε τα μήλα από το τηγάνι και προσθέτουμε τις μπριζόλες. Τις φέρνουμε μερικές βόλτες από τη μια και την άλλη να ζεσταθούν και να πάρουν τα αρώματα του τηγανιού και τις περιχύνουμε με τα μισά μήλα.
  6. Σερβίρουμε τις μπριζόλες ζεστές μαζί με τα μήλα από πάνω. Τα υπόλοιπα μήλα τα σερβίρουμε ξεχωριστά στο τραπέζι για να πάρει επιπλέον στο πιάτο του, όποιος το επιθυμεί.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, αντικολλητικό τηγάνι, πολυκόφτης.

Μπορείς να δεις ακόμη