817
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Φέτος θα χαρίσουμε στους φίλους μας μικρά και νόστιμα δωράκια που θα φτιάξουμε με τα χέρια μας εύκολα και γρήγορα και θα αμπαλάρουμε μαζί με την αγάπη μας μέσα σε μικρά γιορτινά κουτιά ή γυάλινα δοχεία.
Τρουφάκια σοκολάτας
Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει σε ένα μόνο τέτοιο τρουφάκι.
Υλικά
- 1 πακέτο μπισκότα digestive
- 250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 250γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 1 σφηνάκι ποτό της επιλογής μας
- Κακάο για το τελείωμα
Εκτέλεση
- Σπάζουμε τα μπισκότα και τα τρίβουμε στον πολυκόφτη σε δύο δόσεις. Κρατάμε το τριμμένο μπισκότο στην άκρη.
- Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα μέσα σε ένα μπολ και βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση.
- Τη ρίχνουμε σε δύο δόσεις στην ψιλοκομμένη σοκολάτα ενώ ανακατεύουμε με μαρίζ να λιώσει η σοκολάτα.
- Προσθέτουμε το τριμμένο μπισκότο και το ποτό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μερικές ώρες να πήξει.
- Με ένα κουτάλι παίρνουμε μικρές ποσότητες και τις πλάθουμε σε μπαλίτσες τις οποίες στη συνέχεια κυλάμε σε κακάο να καλυφθούν παντού.
- Τα τρουφάκια μας είναι έτοιμα για αμπαλάζ.
Gingerbread
Μοσχομυριστά γιορτινά μπισκότα σε διάφορα σχήματα. Για τον καφέ, το τσάι, την καλή παρέα.
Υλικά:
- 150γρ. ζάχαρη καστανή
- 100γρ. μέλι ή μελάσα
- 1 ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 2 κουτ. γλυκού κοφτά σόδα
- 125γρ. βούτυρο αγελαδινό σε κομματάκια
- 1 αυγό
- 420γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε σε κατσαρολάκι το μέλι και τη ζάχαρη πάνω σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα. Τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά. Θα αφρίσει το μείγμα, αλλά είναι φυσιολογικό.
- Προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Μετά ρίχνουμε το αυγό και τέλος το αλεύρι. Στο τέλος κάνουμε ένα ζύμωμα στο χέρι μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη που θα πλάθεται εύκολα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψάκια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια πλάστη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών περίπου και κόβουμε με κουπ πατ διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα.
- Αραδιάζουμε τα μπισκοτάκια στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα κι όχι να ροδοκοκκινίσουν πολύ, γιατί μετά θα παρασκληρύνουν.
- Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο πρέπει να είναι ακόμα μαλακά. Θα γίνουν τραγανά αφού κρυώσουν.
Αμυγδαλόκρεμα με κακάο και μέλι
Ένα πεντανόστιμο άλειμμα για το ψωμί ή τη φρυγανιά που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.
Υλικά για ένα μέτριο βαζάκι:
- 200γρ. αμύγδαλα ανάλατα με τη φλούδα τους
- 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- 100γρ. μέλι
- 2-5 κουτ. σούπας κακάο σε σκόνη, κατά προτίμηση βιολογικό (ανάλογα πόσο σοκολατένιο το προτιμάτε)
- ½ φλιτζανιού νερό περίπου (ίσως να μην χρειαστεί όλο)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο μια-δυο φορές.
- Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν τα αμύγδαλα εκτός φούρνου και τα μεταφέρουμε στον κάδο του μπλέντερ. Αλέθουμε για 5-7 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν σκόνη. Στο ενδιάμεσο θα χρειαστεί να ανοίξουμε τον κάδο, να καθαρίσουμε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα και να προσθέσουμε το λάδι ώστε να δουλευτούν καλύτερα.
- Ύστερα προσθέτουμε το μέλι, το κακάο και το μισό περίπου από το νερό. Χτυπάμε για λίγο ακόμη μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα σαν αλοιφή.
- Μεταφέρουμε το αμυγδαλοβούτυρο σε γυάλινο βάζο με καπάκι και φυλάμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 εβδομάδες ή στο ψυγείο για πολύ περισσότερο.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, ταψί, μπλέντερ, πολυκόφτης.