Galette με μελιτζάνες, ντομάτα και βασιλικό

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Μια άκρως καλοκαιρινή τάρτα που κλείνει μέσα στην τραγανή ζύμη τις ψημένες μελιτζάνες, ντομάτα, βασιλικό και φέτα.

 

Υλικά

 

Για τη ζύμη:

  • 125 γρ. βούτυρο κάπως μαλακωμένο, σε κυβάκια
  • 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος παγωμένη

 

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. Μελιτζάνες σε λεπτές φέτες
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 2 ντομάτες ώριμες στα 4
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 150 γρ. φέτα
  • 50 γρ. Γραβιέρα τριμμένη
  • 2 αυγά

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και αφού πλύνουμε και κόψουμε σε φέτες τις μελιτζάνες τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε σε ελαφρώς λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι και από τις δυο πλευρές μέχρι να μαλακώσουν κάπως.
  2. Τις αφήνουμε να κρυώνουν κι ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Κρατάμε λίγο αλεύρι στην άκρη και βάζουμε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη το αλάτι, τον κρόκο του αυγού και το βούτυρο. Με το φτερό χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σταδιακά το αλεύρι που έχουμε κρατήσει. Όταν ενσωματωθεί (αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο παγωμένο νερό στο ζύμωμα) σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα. Την αφήνετε στο ψυγείο τυλιγμένη σε σελοφάν για 15 λεπτά.
  3. Ετοιμάζουμε στο μεταξύ τη γέμιση: Λιώνουμε τη φέτα με πιρούνι και την ανακατεύουμε με το γιαούρτι, την τριμμένη γραβιέρα, 1 κουταλιά ψιλοκομμένο βασιλικό και τα αυγά.
  4. Ύστερα τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, την πατάμε με την παλάμη να πλατύνει και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτή ζύμη. Τη μεταφέρουμε σε ταψί ρηχό μαζί με τις λαδόκολλες και ξεκολλάμε προσεκτικά την πάνω λαδόκολλα.
  5. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη το μείγμα της φέτας αφήνοντας τριγύρω ένα περιθώριο όσο 3 δάχτυλα, τοποθετούμε από πάνω τις προψημένες μελιτζάνες. Περνάμε τις ντομάτες από τον πολυκόφτη και νοστιμίζουμε τη σάλτσα με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερο και τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο βασιλικό. Την απλώνουμε προσεκτικά πάνω από τις μελιτζάνες.
  6. Φέρνουμε όση ζύμη περισσεύει από τριγύρω πάνω από τη γέμιση και την αφήνουμε μαζί με το ταψί στην κατάψυξη. Στο μεταξύ προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC.
  7. Όταν ζεσταθεί ο φούρνος, βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε τη γαλέτα για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη της.
  8. Τη σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα κόβοντας σε κομμάτια.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: τηγάνι, φούρνος, πολυκόφτης, ταψί, μίξερ.

Μπορείς να δεις ακόμη