Καλοκαιρινές ατομικές πάβλοβες

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ατομικές φωλιές τραγανής μαρέγκας, γεμισμένες με σαντιγί που θα σερβίρουμε με σορμπέ κόκκινων φρούτων και ψιλοκομμένα φρούτα εποχής περιχυμένα με φρουτένια σάλτσα.

 

Υλικά για 6 δίσκους ατομικούς ή ένα δίσκο των 23εκ.

  • 3 ασπράδια από μεγάλα αυγά (110 γρ. περίπου)
  • 220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ψιλή
  • 1 βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

 

Για τη γέμιση:

  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 βανιλίνη
  • 400 γρ. σορμπέ βατόμουρο ή φράουλα

 

Για τη διακόσμηση:

  • 100 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο ή φράουλα
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ της επιλογής μας
  • φρούτα εποχής (βανίλιες, κεράσια, σταφύλια, ροδάκινα κλπ.) ψιλοκομμένα

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα ασπράδια των αυγών μαζί με τον χυμό λεμονιού και το αλάτι να χτυπιούνται στο μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ξεκινάμε τότε να προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και μετά τη βανιλίνη.
  2. Όταν η μαρέγκα σφίξει πολύ καλά και κάνει κορυφούλες που θα στέκονται όταν την ανασηκώνουμε με τη σπάτουλα, είναι έτοιμη. Στο τέλος προσθέτουμε το κορν φλάουρ ρίχνοντάς το από σουρωτήρι και ομογενοποιούμε με σπάτουλα σιλικόνης. Αν θέλουμε, τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 110οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα επίπεδο ταψί. Κόβουμε πάνω του 6 δίσκους και κάνουμε περιφερειακά ένα ακόμη δαχτυλίδι ώστε να μοιάζουν με φωλιές. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε σακούλα ζαχαροπλαστικής παίρνουμε με ένα κουτάλι ποσότητες μαρέγκας και τις μοιράζουμε σε απόσταση πάνω στο χαρτί. Ύστερα τους δίνουμε σχήμα φωλιάς με το κουτάλι.
  4. Ψήνουμε τις μαρέγκες στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να σκληρύνουν αρκετά. Σβήνουμε τον φούρνο και τις αφήνουμε μέσα μέχρι να κρυώσουν.
  5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη σε σφιχτή σαντιγί και την αφήνουμε στο ψυγείο.
  6. Στήνουμε το γλυκό την τελευταία στιγμή ως εξής: Τοποθετούμε τον κάθε δίσκο μαρέγκας σε πιάτο και γεμίζουμε με σαντιγί. Προσθέτουμε στο κέντρο του μια μπάλα σορμπέ και διακοσμούμε τριγύρω με ψιλοκομμένα φρούτα. Τέλος αραιώνουμε τη μαρμελάδα με λίγο λικέρ, να γίνει σάλτσα και πεχιχύνουμε με αυτήν τα φρούτα τριγύρω. Σερβίρουμε αμέσως!

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, ταψί, μίξερ.

Μπορείς να δεις ακόμη