Κροκ μεσιέ και κροκ μαντάμ

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η ιστορία των δύο πιο εμβληματικών σάντουιτς των γαλλικών μπιστρό που η νοστιμιά τους τα έκανε διάσημα σε όλο τον κόσμο και η συνταγή για να τα φτιάχνουμε μόνοι μας και να τα απολαμβάνουμε με καλή παρέα στο σπίτι.

Πληθωρικό, χορταστικό και πεντανόστιμο αυτό το ζεστό σάντουιτς είναι ό,τι πρέπει για σπιτικό κυριακάτικο πρωινό και brunch αλλά και για ένα γρήγορο μεσημεριανό ή βραδινό, παρέα με μια μικρή σαλάτα. Και το όνομα αυτού, κροκ μεσιέ. Croque στα γαλλικά θα πει τραγανός και monsieur κύριος. Άρα κροκ μεσιέ θα πει τραγανός κύριος; Από πού κι ως πού; Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή.

 

 

Τι είναι;

Το κροκ μεσιέ είναι ένα ζεστό σάντουιτς από pain de mie -ψωμί φόρμας δηλαδή-ή πιο απλά του ψωμί τοστ- το οποίο γεμίζεται με μια φέτα ζαμπόν βραστό καλής ποιότητας και μια φέτα γραβιέρα. Στη συνέχεια ψήνεται στον φούρνο αλειμμένο με λιωμένο βούτυρο ή ψήνεται στο τηγάνι με λίγο βούτυρο. Κάποιες φορές σκεπάζεται από πάνω με μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ και πασπαλίζεται με τριμμένη γραβιέρα. Στην περίπτωση που πάνω από την μπεσαμέλ του προστεθεί κι ένα αυγό μάτι (το οποίο με λίγη φαντασία μοιάζει με γυναικείο καπέλο) τότε μετατρέπεται σε croque madame, σε μια τραγανή κυρία δηλαδή…

 

 

Η ιστορία του…

Το κροκ-μεσιέ πρωτοεμφανίστηκε στα μενού των γαλλικών μπιστρό και καφέ στις αρχές του 20ου αιώνα. Γρήγορα πήρε διαβατήριο και ταξίδεψε εκτός Γαλλίας κι έτσι στις μέρες μας, το κροκ-μεσιέ αποτελεί δημοφιλές «γρήγορο» έδεσμα, το οποίο παραλλάσσεται από χώρα σε χώρα, με την αντικατάσταση ή την προσθήκη τοπικών υλικών. Όλα ξεκίνησαν το 1910 όταν στο “Le Bel Age”, ο ιδιοκτήτης του μπιστρό Michel Lunarca ξέμεινε από μπαγκέτα. Η μπαγκέτα τρώγεται μόνο ολόφρεσκη, εντός λίγων ωρών από τη στιγμή που θα βγει από τον φούρνο. Προκειμένου λοιπόν να χορτάσει τους βιαστικούς πελάτες του που κατέφταναν πεινασμένοι μετά τις θεατρικές παραστάσεις από τα γύρω θέατρα, σκέφτηκε και σκάρωσε στα γρήγορα ένα ζεστό σάντουιτς από δυο φέτες ψωμί φόρμας pain de mie το οποίο γέμισε με ζαμπόν και τυρί και τραγάνισε μέσα σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο.

 

 

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 8 φέτες ψωμί του τοστ
  • 4 φέτες ζαμπόν βραστό καλής ποιότητας
  • 4 φέτες γραβιέρα ή άλλο τυρί που λιώνει
  • λίγο βούτυρο μαλακωμένο
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1-4 αυγά μάτια

 

Για την μπεσαμέλ:

  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 400 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα
  • ελάχιστο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και όταν τσιτσιρίσει ρίχνουμε το αλεύρι και ξεκινάμε να ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα μέχρι να γίνει απαλή πάστα.
  2. Ψήνουμε λίγο ακόμα μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και προσθέτουμε το γάλα τμηματικά εξακολουθώντας το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
  3. Εκτός φωτιάς ενσωματώνουμε το αυγό και ενισχύουμε τη γεύση με λίγο μοσχοκάρυδο, την παρμεζάνα και αλατοπίπερο.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Φτιάχνουμε 4 σάντουιτς προσθέτοντας στο καθένα από μια φέτα ζαμπόν και από μια φέτα τυρί. Τα απλώνουμε σε ταψάκι, παίρνουμε ένα πινέλο και τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο.
  5. Σκεπάζουμε τα σάντουιτς με λίγη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η μπεσαμέλ και να λιώσει το τυρί.
  6. Σερβίρουμε τα κροκ μεσιέ ζεστά, μόλις βγουν από τον φούρνο. Αν θέλουμε προσθέτουμε πάνω σε όσα σάντουιτς θέλουμε, από ένα αυγό μάτι, μετατρέποντάς τα σε κροκ μαντάμ.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, κατσαρόλα, τηγάνι.

 

Μπορείς να δεις ακόμη