614
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Χορταστικές και γρήγορες συνταγές που θα φτιάξουμε πανεύκολα χρησιμοποιώντας ένα μόνο σκεύος κάθε φορά.
Λαχανικά με αβγά στο πήλινο
Ένα εύκολο φαγάκι φούρνου με λαχανικά εποχής κι αβγά που θα σερβίρουμε μαζί με μια χωριάτικη σαλάτα και καλό ζυμωτό ψωμί.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ ή 2-3 ντομάτες ώριμες
- 4-5 αυγά
- 2 σκελίδες σκόρδο σε χοντρές φέτες
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κολοκύθι σε ροδέλες
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά σε μπαστούνια
- 1 χούφτα φασολάκια πράσινα (ζεματισμένα)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 χωριάτικο λουκάνικο σε φέτες (προαιρετικά)
- Λίγη φέτα τριμμένη, μαϊντανό και πάπρικα (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες ντομάτες τις περνάμε από τον πολυκόφτη αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα κοτσάνια και τις κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια.
- Ανακατεύουμε μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος την ντομάτα με το σκόρδο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και βάζουμε το σκεύος στον φούρνο.
- Προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά και 10 λεπτά αργότερα βγάζουμε το σκεύος με τη σάλτσα από τον φούρνο.
- Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα την πράσινη και κόκκινη πιπεριά, το κολοκύθι, τα φασολάκια, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμη.
- Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, σπάμε τα αυγά ένα ένα σε ένα φλιτζανάκι και τα τοποθετούμε ομοιόμορφα ανάμεσα από τα λαχανικά, αν θέλουμε προσθέτουμε και μερικές φέτες λουκάνικο και ξαναβάζουμε το σκεύος στον φούρνο.
- Ψήνουμε μέχρι να ασπρίσει το ασπράδι των αυγών και σβήνουμε τον φούρνο. 5 λεπτά αργότερα βγάζουμε το σκεύος και το σερβίρουμε στο τραπέζι προσθέτοντας τρίμμα φέτας, πάπρικα γλυκιά ή καυτερή και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- Σερβίρουμε το σκεύος απευθείας στο τραπέζι συνοδεύοντας με καλό ζυμωτό ψωμί.
Σπαγγέτι με ντομάτα, πιπεριά, μανιτάρια και βασιλικό στο τηγάνι
Δεν φαντάζεσαι τη νοστιμιά κι όμως αυτό το φαγητό φτιάχνεται τόσο εύκολα. Και πόσο γρήγορα!
Υλικά για 3 άτομα
- 350γρ. σπαγγέτι ή λινγκουίνι
- 2 ντομάτες μέτριες σε κύβους
- 10 μανιτάρια λευκά κομμένα στη μέση
- 1 πιπεριά πράσινη σε μπαστούνια
- 1 μικρό κρεμμύδι σε φετούλες λεπτές
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
- 1 χούφτα φύλλα βασιλικού
- 1 φλιτζανάκι του καφέ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Τυρί τριμμένο της επιλογής σας για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Γεμίζουμε με νερό και βάζουμε τον βραστήρα στην πρίζα να πάρει βράση.
- Παίρνουμε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι και τοποθετούμε στη μέση τα ζυμαρικά.
- Τοποθετούμε τριγύρω το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τις πιπεριές, τους κύβους της ντομάτας, ανάλογο αλάτι και πιπέρι.
- Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και σκεπάζουμε τα υλικά με βραστό νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό και ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά.
- Όταν πιει το φαγητό όλα σχεδόν τα ζουμιά του και γίνουν τα ζυμαρικά αλ ντέντε, τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε προσθέτοντας το τυρί της επιλογής μας.
Κοτόπουλο με πιπεριές και κριθαράκι στο τηγάνι
Το πιο εύκολο και γρήγορο γιουβέτσι γίνεται με φιλέτο κοτόπουλου στο τηγάνι!
Υλικά για 3-4 άτομα:
- 700γρ. φιλέτο κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι) σε μεγάλες μπουκιές
- 300γρ. κριθαράκι χοντρό
- 1 πιπεριά κόκκινη σε μπαστούνια
- 1 πιπεριά πράσινη σε μπαστούνια
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
- 1 κρεμμύδι ξυσμένο
- 1 φλιτζάνι ντομάτα φρέσκια ξυσμένη στον τρίφτη
- 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Φέτα τριμμένη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε πλατύ και βαθύ τηγάνι. Το βάζουμε στη φωτιά να κάψει και ροδίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές αφού πρώτα το αλατοπιπερώσουμε.
- Το βγάζουμε στην άκρη και ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά να μαλακώσουν και ρίχνουμε στο τηγάνι το σκόρδο και το κοτόπουλο ξανά.
- Ανακατεύουμε για λίγο όλα τα υλικά μαζί και ρίχνουμε την ντομάτα, το κριθαράκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, επιπλέον αλατοπίπερο και αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό.
- Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας σταδιακά βραστό νερό από βραστήρα μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι αλ ντέντε και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι.
- Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και τη φέτα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ηρεμήσει για λίγο πριν σερβίρουμε.