1,3K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Όσο τα κρύα θα δυναμώνουν, τόσο η όρεξή μας για σούπες θα μεγαλώνει. Τώρα λοιπόν είναι η καλύτερη στιγμή να προσθέσουμε όσπρια στις σούπες μας για να γίνουν ακόμη πιο απολαυστικές. Γιατί τα όσπρια είναι θρεπτικά, είναι υγιεινά και κάνουν άριστη παρέα με τα λαχανικά μας.
Κάρι κίτρινης φακής με γάλα καρύδας και κόλιανδρο
Η ινδική εκδοχή της φακής είναι ένα χορτοφαγικό πιάτο όλο αρώματα και χάρη που θα βάλει χρώμα και πικάντικη γεύση στο καθημερινό τραπέζι σας.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
- 1 καρότο σε καρεδάκια
- 1 μικρή πιπεριά κόκκινη σε καρεδάκια
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας κάρι
- 2 φλιτζάνια κόκκινη φακή
- 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας
- Αλάτι, πιπέρι
- Κόλιανδρο φρέσκο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε καλά τη φακή και τη στραγγίζουμε σε λεπτό σουρωτήρι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μαζί με το καρότο, το σκόρδο και την κόκκινη πιπεριά για 2 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε το κάρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο να μυρίσει. Ρίχνουμε και τις φακές, τις φέρνουμε μερικές βόλτες και προσθέτουμε ζεστό νερό από βραστήρα να σκεπαστούν καλά τα υλικά και αλατοπιπερώνουμε.
- Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τη σούπα μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και να χυλώσει η φακή.
- Προσθέτουμε τότε το γάλα καρύδας και δίνουμε μια τελευταία βράση στη σούπα. Τη σερβίρουμε ζεστή με ψιλοκομμένο κόλιανδρο και φρυγανισμένο ψωμί.
Σούπα με φασόλια μπαρμπούνια
Αυτή η απλούστατη σούπα χρειάζεται ελάχιστα υλικά να γίνει, όμως είναι τόσο νόστιμη, όσο δεν φαντάζεστε!
Υλικά για 4 άτομα
- 300γρ. φασόλια μπαρμπούνια ξερά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγη ρίγανη
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε και βράζουμε τα φασόλια για 10 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε να ξαναβράσουν με φρέσκο νερό.
- Όταν μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια, προσθέτουμε στη σούπα το τριμμένο κρεμμύδι, τον πελτέ, την πάπρικα και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να βράσουν πολύ καλά τα φασόλια και να χυλώσει η σούπα μας.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, ραντίζοντας κάθε πιάτο με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.
Πικάντικη καροτόσουπα με ρεβίθια
Μια διαφορετική σούπα που συνδυάζει το βελουτέ του καρότου με όσπρια!
Υλικά για 4 άτομα
- 200γρ. ρεβίθια
- 800γρ. καρότα καθαρισμένα σε φέτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ρέβα σε φέτες
- Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- Λίγο γιαούρτι για το σερβίρισμα
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Αποβραδίς μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο αλατισμένο κρύο νερό. Ύστερα από 10 ώρες περίπου τα στραγγίζουμε και τα ξεβγάζουμε.
- Τα βράζουμε σε άφθονο νερό, ξαφρίζοντας στην αρχή με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς που ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Προς το τέλος του βρασίματος αλατίζουμε και στο τέλος στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τα κρατάμε στην άκρη.
- Όση ώρα βράζουν τα ρεβίθια ετοιμάζουμε την καροτόσουπα. Πλένουμε καλά τα καρότα, τα ξύνουμε και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Τα σοτάρουμε μέσα σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη ρέβα μέχρι να ιδρώσουν καλά.
- Προσθέτουμε το κύμινο και τον κουρκουμά και τα γυρίζουμε λίγο όλα μαζί στην κατσαρόλα.
- Συμπληρώνουμε βραστό νερό από τον βραστήρα μέχρι να σκεπαστούν καλά τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 40 λεπτά τουλάχιστον.
- Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ να γίνει βελούδινη. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού και της δίνουμε μια τελευταία βράση.
- Σερβίρουμε την καροτόσουπα σε μπολ ή βαθιά πιάτα, συμπληρώνοντας ρεβίθια και μια κουταλιά γιαούρτι, αν θέλουμε. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, βραστήρας, ραβδομπλέντερ.