1,K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μην πάει το μυαλό σας στην παράδοση, μιλάμε κυριολεκτικά, για τα λαχανικά που συνηθίζουμε να τρώμε τη βολβώδη ρίζα τους κι όχι πάντα τον βλαστό και τα φύλλα. Για πατάτες, κρεμμύδια, γλυκοπατάτες, παντζάρια, καρότα, τις σελινόριζες, μαραθόριζες…
Σαλάτα με φινόκιο, πορτοκάλι και ελιές
Δροσερή σισιλιάνικη σαλάτα, όλο γεύση και αρώματα.
Υλικά για 2 άτομα:
- 1 μαραθόριζα κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1 πορτοκάλι
- 10-12 ελιές μαύρες ή πράσινες
- Τα φυλλαράκια της μαραθόριζας ψιλοκομμένα
Για το ντρέσινγ
- 60ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 5ml χυμό λεμόνι
- 10ml χυμό πορτοκάλι
- Αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού μέλι
Εκτέλεση
- Παίρνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού με το πίλερ και το καθαρίζουμε από τη φλούδα. Το φιλετάρουμε.
- Κόβουμε τη μαραθόριζα σε λεπτές φέτες και τις ανακατεύουμε σε σαλατιέρα με τα φιλέτα του πορτοκαλιού. Αλατίζουμε και προσθέτουμε από πάνω τα φυλλαράκια της μαραθόριζας, τις ελιές και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
- Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα βαζάκι που κλείνουμε καλά με καπάκι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε αμέσως!
Σαλάτα με ψητά καρότα, κόλιανδρο, αμύγδαλα και σος γιαούρτι-ταχίνι
Η καροτοσαλάτα αλλιώς, στην ψητή και ανατολίτικη εκδοχή της.
Υλικά
- 4 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 1 ματσάκι κόλιανδρο
- 50γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
- 100γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κουτ. σούπας ταχίνι
- Χυμό από μισό λεμόνι και ξύσμα από ολόκληρο
- Αλάτι
- Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Βάζουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος σε ταψί και απλώνουμε από πάνω τα καρότα. Αλατίζουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα οι άκρες των καρότων. Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας το ταχίνι με το γιαούρτι, αλάτι και λεμόνι (ξύσμα και χυμός).
- Απλώνουμε το περισσότερο ντρέσινγκ σε πιατέλα και μετά τα καρότα σε μια στρώση. Πασπαλίζουμε με τα καβουντισμένα αμύγδαλα και τον κόλιανδρο, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ντρέσινγ και σερβίρουμε αμέσως!
Ψητές ρίζες ψημένες στο χαρτί
Τόσο απλή συνταγή και τόσο εύκολη, μόνο που τα διαφορετικά και έντονα χρώματα τους και οι γεύσεις τους θα ενθουσιάσουν τους πάντες στο τραπέζι.
Υλικά για 4 άτομα:
- 4 πατάτες μικρές
- 4 παντζάρια μικρά
- 4 μικρά καρότα
- 1 κρεμμύδι κομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο σκόνη σκόρδου
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα κι ετοιμάζουμε τα λαχανικά: Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση. Το ίδιο κάνουμε και με τα παντζάρια, εκτός κι αν είναι πιο μεγάλα οπότε τα κόβουμε στα 4. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα αφήνουμε ολόκληρα. Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4 .
- Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου και ξερό θυμάρι. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου.
- Αφαιρούμε το χαρτί και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε λίγο επιπλέον να πάρουν χρώμα τα λαχανικά μας.
- Τα σερβίρουμε στο τραπέζι μαζί με το χαρτί, ραντίζοντας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και ξύσμα από 1 λεμόνι.
Βελουτέ σελινόριζας
Μια πεντανόστιμη βελουτέ που θα ανοίξει θριαμβευτικά τα γιορτινά τραπέζια.
Υλικά
- 1 σελινόριζα
- 2 καρότα σε χοντρά κομμάτια
- 1 πατάτα στα 4
- 1 κρεμμύδι στα 4
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
- 1,2 λίτρα νερό από βραστήρα
- 200ml γάλα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 6 φέτες ψωμί του τοστ σε κυβάκια
- αυγά βραστά
- λίγο φρέσκο θυμάρι
- μπέικον ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε όλα τα λαχανικά με το βούτυρο και το ελαιόλαδο μέχρι να ιδρώσουν.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό από βραστήρα και το γάλα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
- Παράλληλα ετοιμάζουμε τα κρουτόν. Τα απλώνουμε σε ταψάκι, ραντίζουμε με σταγόνες από ελαιόλαδο και σκορπάμε το ψιλοκομμένο μπέικον. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει το ψωμί και να τραγανίσει το μπέικον.
- Όταν μαλακώσουν καλά τα λαχανικά της σούπας τα πολτοποιούμε μέσα σε κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο και ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας. Ίσως χρειάζεται περισσότερο νερό αν είναι πηχτή ή περισσότερο βράσιμο αν είναι πολύ αραιή.
- Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ, τοποθετούμε στο κέντρο του καθενός μερικά κρουτόν, τοποθετούμε από πάνω ένα βραστό αυγό, κομμένο στη μέση, λίγο φρέσκο θυμάρι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, ραβδομπλέντερ, φούρνος, ταψί, βραστήρας.