Τσουρέκια κουλούρες

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Κλασική συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια που θα πλέξουμε σε κοτσίδες και θα ενώσουμε σε κουλούρες.

 

 

Υλικά για 4 κουλούρες

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γρ. μαγιά νωπή
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 400 γρ. γάλα
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 130 γρ. βούτυρο
  • 10 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 4-5 δάκρυα μαστίχας
  • 5 αυγά
  • Λίγο ηλιέλαιο για το πλάσιμο

 

Για τη διακόσμηση:

  • Αμύγδαλο φιλέ
  • 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλιά γάλα

 

Εκτέλεση

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό τρίβοντας με το χέρι, ανακατεύουμε 2 κουταλιές από το αλεύρι και 1 από τη ζάχαρη κι αφήνουμε το προζύμι μέσα στο μπολ για μερικά λεπτά να κάνει φουσκάλες και να φουσκώσει.
  2. Τρίβουμε στο πολυμιξεράκι τη μαστίχα μαζί με λίγη από τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη και τα ρίχνουμε μαζί με το αλεύρι και το αλάτι στον κάδο του μίξερ. Προσαρμόζουμε τους γάντζους.
  3. Βάζουμε το γάλα με το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και όταν λιώσει το βούτυρο το τραβάμε στην άκρη. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά και ανακατεύουμε με σύρμα.
  4. Κάνουμε στο κέντρο του αλευριού μια λακκούβα και ρίχνουμε εκεί το προζύμι και το μείγμα του γάλακτος. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τους γάντζους μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για ένα δίωρο περίπου.
  6. Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια και τον πάγκο μας και βγάζουμε εκεί πάνω τη ζύμη. Την πατάμε με την παλάμη να ξεφουσκώσει, της κάνουμε μερικά διπλώματα και την κόβουμε σε 12 ίσα μέρη (των 180 γρ. περίπου) τα οποία πλάθουμε σε κορδόνια.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC για 5 λεπτά και τον σβήνουμε. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 2 ταψιά ρηχά. Παίρνουμε ανά τρία τα κορδόνια της ζύμης, τα στρίβουμε και ενώνουμε τις άκρες τους δημιουργώντας κουλούρες. Τοποθετούμε από 2 κουλούρες σε κάθε ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  8. Αλείφουμε προσεκτικά τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου. Βάζουμε το πρώτο ταψί με τα τσουρέκια στον χλιαρό φούρνο να φουσκώσουν για 15 -20 λεπτά περίπου.
  9. Ανεβάζουμε τότε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 155-160οC πάνω κάτω και ψήνουμε τα τσουρέκια για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Μόλις βγάλουμε το πρώτο ταψί από τον φούρνο βάζουμε να ψηθεί το δεύτερο με τα υπόλοιπα τσουρέκια.
  10. Αφήνουμε να κρυώσουν τα τσουρέκια και τα τυλίγουμε ένα ένα με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραθούν και να διατηρηθούν τρυφερά.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, κατσαρόλα, πολυμίξερ.

Μπορείς να δεις ακόμη