923
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η 1η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια ημέρας Αυστηρής Χορτοφαγίας. Και το μενού που ετοιμάσαμε είναι γιορτινό κι αφιερωμένο σε όσους έχουν επιλέξει τη vegan διατροφή στην καθημερινότητά τους!
Σαλάτα με ρόκα, αβοκάντο και ντοματίνια
Μια απλή και νόστιμη σαλάτα για κάθε ώρα και στιγμή που χρειάζεσαι να τσιμπήσεις κάτι ελαφρύ και νόστιμο ή για να ανοίξεις ένα πλούσιο γεύμα.
Υλικά
- 100γρ. ρόκα
- 1 αβοκάντο καθαρισμένο
- 20 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ
- Αλάτι
- Σουσάμι λευκό και μαύρο
Εκτέλεση
- Πλένουμε και στεγνώνουμε τη ρόκα. Την απλώνουμε σε πιατέλα και από πάνω σκορπίζουμε τα ντοματίνια.
- Κόβουμε το αβοκάντο σε ροδέλες και τις τοποθετούμε πάνω από τη ρόκα.
- Αλατίζουμε, σκορπάμε το ξύσμα του λάιμ και τα σουσάμια.
- Περιχύνουμε με το χυμό του λάιμ, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
Μπιφτέκια από ρεβίθια
Μπορούμε να τα σερβίρουμε παρέα με μια σαλάτα ή ανάμεσα σε ψωμάκια του μπέργκερ. Έτσι ή αλλιώς είναι υπέροχα!
Υλικά
Για τα μπιφτέκια
- 400γρ. ρεβίθια μουλιασμένα για 24 ώρες
- 1 πατάτα μέτρια βρασμένη και καθαρισμένη
- ½ κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε χοντρές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό σε χοντρά κομμάτια
- Λίγο κύμινο
- Αλάτι, πιπέρι
- Τριμμένη φρυγανιά για το πανάρισμα
- Λίγο αραβοσιτέλαιο για το τηγάνι
Για το σερβίρισμα
- Ψωμάκια του μπέργκερ
- Κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- Χούμους ή vegan μαγιονέζα
Εκτέλεση
- Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα περνάμε από τον πολυκόφτη σε δύο δόσεις. Ρίχνουμε τα αλεσμένα ρεβίθια σε ένα μπολ.
- Περνάμε το κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το μαϊντανό από τον πολυκόφτη. Τα ρίχνουμε στο μπολ με τα ρεβίθια.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το κύμινο, τη βρασμένη πατάτα ξυσμένη στον τρίφτη και ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά μας μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές σφιχτό μείγμα. Αν το νιώθουμε αραιό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε λίγο ακόμα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον.
- Πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια, τα περνάμε από τη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι. Στην αρχή έχουμε δυνατή τη φωτιά ώστε να κάνουν κρούστα, τα γυρίζουμε να κάνουν κρούστα και από την άλλη πλευρά και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι ώστε να ψηθούν μέχρι μέσα.
- Σερβίρουμε τα μπιφτέκια ανάμεσα σε ψωμάκια που αλείφουμε με χούμους ή vegan μαγιονέζα, προσθέτοντας ρόκα και κρεμμύδι.
Ορεκτικό με μελιτζάνες πιπεριές και ντοματίνια
Υγιεινό και πεντανόστιμο ορεκτικό με μελιτζάνες. Αν θέλουμε, μπορούμε να γαρνίρουμε με λίγο τριμμένο vegan τυρί.
Υλικά
- 3-4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριου μεγέθους
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 3 πιπεριές Φλωρίνης σε κυβάκια
- 1 ντομάτα σε κυβάκια
- 2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
- 1 ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί ρηχό. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες πάχους όσο ένα δάχτυλο. Τις αραδιάζουμε στο ταψί που ετοιμάσαμε, αλατίζουμε και ψήνουμε μια 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά οι μελιτζάνες.
- Στο μεταξύ βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά. .
- Στο τέλος σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε τον περισσότερο μαϊντανό. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και μοιράζουμε πάνω στις μελιτζάνες το μείγμα. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.
- Σερβίρουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα πασπαλίζοντας με τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Vegan τούρτα σοκολάτας
Μια αυστηρά χορτοφαγική τούρτα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια συμβατική.
Υλικά για το κέικ
- 1 μεγάλο αβοκάντο καθαρισμένο (150γρ. καθαρό βάρος)
- 300γρ. καστανή ζάχαρη
- 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50γρ. κακάο
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2 κ.γ. baking powder
- 400ml γάλα καρύδας ή άλλο φυτικό γάλα
- 150ml αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
- 2 κ.γ. εσάνς βανίλιας
Για το frosting
- 85γρ. σάρκα από ώριμο αβοκάντο
- 85γρ. μαργαρίνη
- 200γρ. κουβερτούρα 70% κακάο ψιλοκομμένη
- 25γρ. κακάο άγλυκο
- 125ml γάλα καρύδας ή άλλο φυτικό γάλα
- 200γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
- Φιλέ αμυγδάλου για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα και λαδώνουμε 2 ταψάκια διαμέτρου 20εκ.
- Λιώνουμε το αβοκάντο με πιρούνι και το βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής μαζί με την καστανή ζάχαρη. Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι το κακάο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής και τα προσθέτουμε τμηματικά κι εναλλάξ με το γάλα και το ηλιέλαιο. Στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι και χτυπάμε λίγο ακόμα να πάρουμε ένα ομοιογενές βελούδινο μείγμα.
- To μοιράζουμε στα δυο ταψάκια που ετοιμάσαμε και ψήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου ή μέχρι να βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι και να βγει στεγνό.
- Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά πριν τα ξεφορμάρουμε πάνω σε σύρμα και τα αφήσουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το frosting: Χτυπάμε στην κουζινομηχανή τη λιωμένη σάρκα του αβοκάντο με τη μαργαρίνη μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες απαλό μείγμα. Το περνάμε από σίτα βοηθώντας με σπάτουλα σιλικόνης και το αφήνουμε σε ένα μπολ.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Βάζουμε το γάλα να σιγοβράσει σε ένα μπρίκι και ανακατεύουμε μέσα το κακάο, ρίχνοντάς το σιγά σιγά από σουρωτήρι. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Προσθέτουμε στο μείγμα του αβοκάντο την άχνη ζάχαρη ρίχνοντάς τη από σουρωτήρι λίγη λίγη και χτυπώντας με σύρμα. Όταν ενωθεί στο μείγμα προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα, το μείγμα του φυτικού γάλακτος με το κακάο και τη βανίλια συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό γυαλιστερό μίγμα.
- Αλείφουμε τη μισή ποσότητα του frosting πάνω στο πρώτο κέικ και το μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κέικ και καλύπτουμε την επιφάνεια του με το υπόλοιπο frosting. Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου και αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 10 λεπτά τουλάχιστον πριν κόψουμε και σερβίρουμε.