646
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τώρα που είναι στα καλύτερά τους, δεν χάνουμε την ευκαιρία κι ετοιμάζουμε αλμυρές και γλυκές συνταγές με βάση τα σύκα.
Γεμιστά σύκα φούρνου με κατσικίσιο τυρί, μέλι και καρύδια
Τα σύκα αγαπούν τα λευκά τυριά και τα καρύδια. Εδώ ψήνονται παρέα στον φούρνο και σερβίρονται σαν ορεκτικό περιχυμένα με ελάχιστο μέλι.
Υλικά για 6 άτομα
- 12 σύκα μεγάλα, ώριμα και κρουστά
- 120γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί
- 6 καρύδια καθαρισμένα και χωρισμένα στη μέση
- λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο μέλι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί με το πιπέρι και το χωρίζουμε σε δώδεκα ίσα μέρη.
- Πλένουμε τα σύκα και τα σκουπίζουμε καλά. Χαράζουμε τα σύκα στη μέση σταυρωτά χωρίς να τα κόψουμε μέχρι κάτω και ύστερα τα γεμίζουμε με μια κουταλιά τυρί το καθένα.
- Πιέζουμε ένα καρύδι από πάνω και τα κλείνουμε. Τα καρφώνουμε προσεκτικά με μια οδοντογλυφίδα και τα αραδιάζουμε σε ταψί.
- Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου και όταν κάψει τοποθετούμε το ταψί στη δεύτερη σκάλα. Παρακολουθούμε το ψήσιμο και όταν αρχίζει να λιώνει το τυρί είναι έτοιμα.
- Ξεφουρνίζουμε τα σύκα και αφαιρούμε προσεκτικά τις οδοντογλυφίδες. Στρώνουμε μια πιατέλα με πλυμένα και στεγνωμένα φύλλα συκιάς και τοποθετούμε πάνω τους τα σύκα.
- Τα σερβίρουμε αμέσως περιχυμένα με λίγο μέλι.
Τάρτα σφολιάτας με κρέμα αμυγδάλου και σύκα
Πραγματικά απολαυστική τάρτα που φτιάχνεται πανεύκολα μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Υλικά:
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 8 σύκα καλά πλυμένα και στεγνωμένα
- 2 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ
Για τη γέμιση
- 100γρ. αμύγδαλα
- 2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο (προαιρετικά)
- 60γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό μεγάλο
- ½ φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο μαλακωμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βάζουμε όλα τα υλικά της κρέμας στον πολυκόφτη και τα πολτοποιούμε να γίνουν μια σχεδόν ρευστή κρέμα.
- Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας μέσα στο χαρτί της και στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε πάνω σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
- Την ισιώνουμε όσο μπορούμε και την τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια την αλείφουμε με την κρέμα αμυγδάλου.
- Κόβουμε το κάθε σύκο στα 4 και απλώνουμε τα κομμάτια σε σειρές πάνω στην κρέμα αφήνοντα δύο δάχτυλα απόσταση μεταξύ τους. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η σφολιάτα και να σταθεροποιηθεί η κρέμα αμυγδάλου.
Μαρμελάδα σύκου με κόκκινο κρασί και κόλιανδρο
Αυτή η μαρμελάδα περιέχει ολόκληρα κομματάκια σύκου και μπορούμε να τη σερβίρουμε στο πρωινό πάνω σε ψωμί αλειμμένο με βούτυρο ή παρέα με λευκά τυριά και κριτσίνια.
Υλικά
- 1 κιλό σύκα καλά πλυμένα
- 450γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο
- ¾ φλιτζανιού κρασί κόκκινο
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τα σύκα και τα κόβουμε στα 4 ή στη μέση αν είναι πολύ μικρά.
- Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρασί και τη ζάχαρη. Δένουμε τον κόλιανδρο μέσα σε ένα κομμάτι τούλι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Όταν πάρει βράση η μαρμελάδα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει. Αφαιρούμε το τούλι με τον κόλιανδρο.
- Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε καθαρά βάζα όπως είναι καυτή, σκεπάζουμε με καπάκι και αναποδογυρίζουμε. Κρατάμε τα βάζα σε αυτή τη στάση μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα. Τα γυρίζουμε από την καλή και διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ντουλάπι. Όταν ανοίξουμε τα βάζα τη διατηρούμε στο ψυγείο.