Η φράουλα δοξάζεται

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ποιος είπε πως η φράουλα μπαίνει μόνο σε smoothies, μαρμελάδες και επιδόρπια; Αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά της γι’ αυτό την απολαμβάνουμε με κάθε τρόπο, ακόμη και σε αλμυρή εκδοχή.

 

 

Ριζότο με φράουλες

Το ριζότο αλλιώς, σε μια εκδοχή που θα φέρει την άνοιξη στο πιάτο μας!

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα καλής ποιότητας
  • 150 γρ. φράουλες
  • 1200 ml ζωμό κοτόπουλου (φρέσκο ή από ζελεδάκι)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 ml λευκό κρασί ή ροζέ
  • 1 κουτ. γλυκού μπαλσαμικό ξύδι
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. παρμεζάνα λεπτοτριμμένη
  • 3 κουτ. σούπας βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στη φωτιά ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα. Στο μεταξύ πολτοποιούμε τις μισές φράουλες στον πολυκόφτη και τις προσθέτουμε στο τηγάνι με το ρύζι. Τις υπόλοιπες φράουλες τις κόβουμε σε λεπτά φετάκια ή καρεδάκια.
  3. Ξεκινάμε στη συνέχεια να προσθέτουμε τον ζωμό καυτό στο ριζότο και σε δόσεις, ανακατεύοντας τακτικά. Μόλις θα απορροφά το ριζότο την πρώτη δόση, θα προσθέτουμε τη δεύτερη. Η όλη διαδικασία θα πάρει περίπου 20 λεπτά και δεν θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να απομακρυνθούμε από το φαγητό. Το ριζότο μας είναι έτοιμο μόλις το ρύζι μαγειρευτεί αλ ντέντε και μείνει αρκετά ζουμερό.
  4. Προσθέτουμε τότε το βούτυρο, το μπαλσάμικο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε τις φετούλες της φράουλας, δοκιμάζουμε το ριζότο και ρίχνουμε ανάλογο αλατοπίπερο και τον ψιλοκομμένο βασιλικό ή το μυρωδικό της επιλογής μας.
  5. Αφήνουμε το ριζότο να σταθεί 2 λεπτά εκτός φωτιάς και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα. Αν θέλουμε μπορούμε να το φορμάρουμε, χρησιμοποιώντας τσέρκι, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

 

 

Σαλάτα σπανάκι με φράουλες αβοκάντο καρύδια και μανούρι

Μια ανοιξιάτικη σαλάτα που θα δώσει χρώμα και άρωμα στο τραπέζι σας.

 

Υλικά:

  • 200 γρ. σπανάκι baby καλά πλυμένο και στραγγισμένο
  • 5-6 φράουλες σε φετούλες
  • 1 αβοκάντο ώριμο σε φετούλες
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε λεπτέ φετούλες μαζί με τα τρυφερά πράσινα φύλλα
  • 3 κουτ. σούπας καρύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 100 γρ. μανούρι ή ανθότυρο σε κυβάκια
  • Φυλλαράκια βασιλικού για το σερβίρισμα

 

Για τη βινεγκρέτ

  • 80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ
  • 1 φράουλα σε φετούλες
  • τα φύλλα από ένα κλαδάκι βασιλικού
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη ή μέλι
  • 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξύδι
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε στεγνώνουμε και κόβουμε τα υλικά μας όπως περιγράφεται παραπάνω.
  2. Φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί στον πολυκόφτη και δοκιμάζουμε για επιπλέον αλάτι ή οξύτητα. Την αφήνουμε στην άκρη.
  3. Ανακατεύουμε σε μια πιατέλα ή σαλατιέρα το σπανάκι, το αβοκάντο, τα κρεμμυδάκια και τις φράουλες και σκορπίζουμε από πάνω ομοιόμορφα τα καρύδια και το μανούρι.
  4. Περιχύνουμε τη σαλάτα την τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε και διακοσμούμε με φυλλαράκια βασιλικού.

 

 

Κέικ με φράουλες

Ένα κέικ ζουμερό, δροσερό και γεμάτο ανοιξιάτικα αρώματα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι στο σπίτι.

 

Υλικά για μια μέτρια φόρμα με τρύπα στη μέση

  • 225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 225 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 4 αυγά
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • 225 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες

 

Για τη διακόσμηση

  • 250 γρ. φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες
  • λίγη ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 – 175οC και βουτυρώνουμε μια φόρμα κανονική με τρύπα στη μέση. Πασπαλίζουμε με αλεύρι να πάει να κολλήσει παντού και την τινάζουμε να φύγει το περιττό.
  2. Χτυπάμε σε μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν λίγο και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τη βανιλίνη και τη φαρίνα. Σταματάτε το μίξερ όταν πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Τελευταίες ρίχνουμε τις φράουλες και ανακατεύουμε με σπάτουλα να πάνε παντού.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα που ετοιμάσαμε και ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί καλά έως μέσα. Το ξεφουρνίζετε και μετά από 5 λεπτά το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει.
  5. Το μεταφέρουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε με τις υπόλοιπες φράουλες και λίγη ζάχαρη άχνη.

 

 

Πανακότα με φράουλες

Το αγαπημένο ιταλικό επιδόρπιο στην πιο φραουλένια εκδοχή του.

 

Υλικά για 10 ποτηράκια

  • 400 ml γάλα
  • 600 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. φράουλα
  • 20 γρ. ζελατίνη σε φύλλα

 

Για τη διακόσμηση

  • 5 φράουλες κομμένες στη μέση
  • Φυλλαράκια δυόσμου

 

Για τη σάλτσα φράουλας

  • 250 γρ. φράουλες
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • Χυμό από μισό λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη μέσα σε κρύο νερό για 10 λεπτά.
  2. Στο μεταξύ πλένουμε, καθαρίζουμε, κόβουμε στη μέση και πολτοποιούμε τις φράουλες μαζί με τη μισή ζάχαρη.
  3. Βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά.
  4. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και μόλις πάρει βράση το μείγμα, τραβάμε από τη φωτιά το κατσαρόλι και ανακατεύουμε μέσα τη φουσκωμένη ζελατίνη αφού πρώτα τη στραγγίσουμε καλά. Ανακατεύουμε μέσα και τον πολτό της φράουλας και περνάμε το μείγμα από σουρωτήρι, μεταφέροντάς το παράλληλα σε μια κανάτα.
  5. Μοιράζουμε το μείγμα σε όμορφα ποτηράκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει η πανακότα. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 4-5 ώρες.
  6. Στο μεταξύ βράζουμε τα υλικά της σάλτσας της φράουλας για 10 λεπτά και τα πολτοποιούμε επιπλέον με ραβδομπλέντερ. Μεταφέρουμε σε μπολ και αφού έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος την αφήνουμε κι αυτή στο ψυγείο.
  7. Σερβίρουμε την πανακότα προσθέτοντας λίγη σάλτσα πάνω από κάθε ποτηράκι και μία φράουλα κομμένη στη μέση και φυλλαράκια δυόσμου.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, κατσαρόλα, τηγάνι, ραβδομπλέντερ, μίξερ χειρός, πολυκόφτης.

Μπορείς να δεις ακόμη