Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η πρότασή μου γι’ αυτά τα Χριστούγεννα συνδυάζει παράδοση και δημιουργικότητα μαζί κι αξιοποιώντας στο έπακρο τα προϊόντα της εποχής ετοιμάζουμε ένα πλούσιο μενού με σούπα, πίτα, σαλάτα, κυρίως πιάτο και γλυκό που δεν απαιτεί ούτε πολλά χρήματα αλλά ούτε και πολύ κόπο.
Κοτόσουπα αυγολέμονο
Η παραδοσιακή κοτόσουπα αυγολέμονο είναι πάντα μια καλή ιδέα για το άνοιγμα του γιορτινού τραπεζιού!
Υλικά
- 1 κότα κομμένη στα 8
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
- 2 κλαδιά σέλερι
- 2 καρότα σε κυβάκια ή ροδέλες
- Αλάτι, πιπέρι
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ ή καρολίνα
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- Χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
- Βάζουμε την κότα σε ευρύχωρη κατσαρόλα και γεμίζουμε με νερό να σκεπαστεί καλά. Προσθέτουμε τα φύλλα της δάφνης, το κρεμμύδι, αλάτι και φέρνουμε τη σούπα σε βρασμό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξαφρίζοντας από την επιφάνεια τους αφρούς και βράζουμε για 1 ώρα περίπου. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και βράζουμε για 30 λεπτά ακόμη.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο και τα φύλλα δάφνης από τη σούπα και σβήνουμε τη φωτιά.
- Αφού κρυώσει λίγο το κοτόπουλο και γίνει διαχειρίσιμο, το ξεψαχνίζουμε αφαιρώντας κόκαλα και πέτσες. Κρατάμε στην άκρη μια ποσότητα ίση με 2 φλιτζάνια (για την πίτα) και ρίχνουμε τα υπόλοιπα ψαχνά στη σούπα μαζί με το ξύσμα του λεμονιού.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει βράση και τότε προσθέτουμε το ρύζι καλά πλυμένο και στραγγισμένο. Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα.
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός μέσα σε μπολ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους εξακολουθώντας το χτύπημα και μετά τον χυμό του λεμονιού σταδιακά. Τέλος ενσωματώνουμε μια κουταλιά από τη σούπα και ρίχνουμε το αυγολέμονο στη σούπα.
- Πιάνουμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και την κουνάμε κυκλικά να πάει παντού το αβγολέμονο. Σβήνουμε τη φωτιά και διατηρούμε τη σούπα ζεστή μέχρι το σερβίρισμα.
Ζουμερή κοτόπιτα με σφολιάτα
Γέμιση με λίγο ψαχνό κότας που θα κλέψουμε από τη σούπα, μερικά κοινά λαχανικά, αυγά τυρί και λίγο γάλα. Θα τα τυλίξουμε ανάμεσα σε δυο έτοιμα φύλλα σφολιάτας κι έτοιμη η γιορτινή μας κοτόπιτα!
Υλικά
- 2 φύλλα έτοιμης σφολιάτας
- 2 φλιτζάνια βρασμένα ψαχνά κότας
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 κρεμμύδια σε φέτες
- 1 πράσο σε φέτες
- 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
- 1 ½ φλιτζάνι γάλα
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το πράσο και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα ψαχνά του κοτόπουλου.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο γάλα και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Μόλις πάρει βράση και πήξει, ενσωματώνουμε τα αυγά και το τυρί εκτός φωτιάς και τέλος τον μαϊντανό. Αφήνουμε τη γέμιση να γίνει χλιαρή.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας σε ταψί καλύπτοντας με αυτό τον πάτο και τα πλαϊνά του. Τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι και αδειάζουμε μέσα τη γέμιση της πίτας.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας, ασφαλίζουμε την πίτα τριγύρω βρέχοντας ελαφρά τις άκρες και τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια της πίτας. Ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.
- Σερβίρουμε την πίτα ζεστή στο τραπέζι.
Κόκκινη γιορτινή σαλάτα
Μια απλή, αλλά πεντανόστιμη σαλάτα με λαχανικά και φρούτα εποχής που θα δώσει χρώμα και δροσιά στο τραπέζι της γιορτής.
Υλικά
- 4 φλιτζάνια κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 παντζάρι καθαρισμένο και ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 ρόδι τα σποράκια
- ½ φλιτζάνι καρύδια
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
Για το ντρέσινγκ
- ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι σταφυλιού ή πετιμεζι ροδιού ή μέλι
- ½ κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τα λαχανικά μας όπως περιγράφεται στη λίστα των υλικών και τα ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα. Αλατίζουμε κι ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε τα καρύδια σε αντικολλητικό τηγάνι και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα υλικά του ντρέσινγ όλα μαζί και περιχύνουμε με αυτά τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τα καρύδια και σερβίρουμε αμέσως!
Πορκέτα με κρατσανιστή πέτσα και αρωματική γέμιση
Πορκέτα λέγεται το κομμάτι της κοιλιάς μαζί με το φιλέτο της μπριζόλας, το λίπος και την πέτσα. Για να γίνει τέλεια, επιλέγουμε το σωστό κομμάτι κρέατος, το οποίο προετοιμάζουμε με υπομονή και ψήνουμε στον οικιακό μας φούρνο σύμφωνα με τις οδηγίες.
Υλικά
- 1 κομμάτι χοιρινό κατάλληλο για πορκέτα (ξεκοκαλισμένη η κοιλιά μαζί με την μπριζόλα, το εξωτερικό λίπος και την πέτσα)
- Αλάτι χοντρό
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Σακοράφα + Σπάγκο ψησίματος
Για την αρωματική πάστα
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι δεντρολίβανο
- 1 χούφτα φύλλα από φρέσκο φασκόμηλο
- 1 ματσάκι θυμάρι (τα φύλλα μόνο)
- 2 κουτ. σούπας μαραθόσπορο ελαφρά σπασμένο στο γουδί
- Τη φλούδα από 1 μανταρίνι
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
- Η σωστή προετοιμασία του κρέατος είναι πολύ σημαντική για να έχουμε τραγανή πέτσα. Πρέπει λοιπόν το κρέας να μείνει τουλάχιστον 4 ώρες εκτός ψυγείου, πάνω σε πάγκο ή σε ταψί, να κάνουμε μασάζ με άφθονο χοντρό αλάτι στην πλευρά με το λίπος για 3-4 λεπτά τουλάχιστον και κάθε τόσο να σκουπίζουμε την υγρασία από την πέτσα με χαρτί κουζίνας. Στο τέλος θα περάσουμε από πάνω της τη λάμα ενός μαχαιριού έτσι ώστε να αφαιρέσουμε και το τελευταίο ίχνος υγρασίας. Αυτό θα τη βοηθήσει να γίνει όσο κρατσανιστή πρέπει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160οC στον αέρα και ανοίγουμε το κρέας στον πάγκο μας, έχοντας το λίπος από κάτω. Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε προσεκτικές χαρακιές, ανοίγοντας το κομμάτι μας όσο καλύτερα μπορούμε, προσέχοντας μην κόψουμε την πορκέτα στα δύο.
- Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά της αρωματικής γέμισης. Αλατοπιπερώνουμε γενναία και απλώνουμε τον πολτό σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του κρέατος.
- Πιάνουμε το κρέας από την πλευρά της μπριζόλας και ξεκινάμε να τυλίγουμε σε όσο πιο σφιχτό ρολό γίνεται. Στο τέλος ράβουμε την άκρη της ένωσης με σακοράφα και κλωστή ψησίματος.
- Δένουμε το ρολό κάθετα με κλωστή ψησίματος σε 5-6 τουλάχιστον σημεία κάνοντας κάθε φορά κόμπο. Με ένα μυτερό μαχαίρι τρυπάμε προσεκτικά την πέτσα παντού γύρω γύρω, όσο πιο επιφανειακά μπορούμε, προσέχοντας να μην φτάσουμε στο ψαχνό.
- Τοποθετούμε το ρολό μας στη σχάρα στη μέση του φούρνο, ντύνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε κάτω από τη σχάρα να μαζεύεται το λίπος που θα πέφτει. Δεν πρέπει να βάλουμε νερό στο ταψί, γιατί η υγρασία είναι εχθρός της τραγανής πέτσας.
- Ψήνουμε την πορκέτα για δυόμιση ώρες. Αν έχουμε θερμόμετρο κρέατος μετράμε την εσωτερική θερμοκρασία, πρέπει να έχει φτάσει τους 72-74οC. Μετά δυναμώνουμε τον φούρνο στους 220οC και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πέτσα και να γίνει κρατσανιστή.
- Σερβίρουμε την πορκέτα ζεστή μόλις βγει από τον φούρνο, απομακρύνοντας τους σπάγκους και κόβοντας σε φέτες το κρέας με πριονωτό μαχαίρι. Συνοδεύουμε με πατάτες ψητές ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής μας.
Τράιφλ με μους γιαουρτιού, μελομακάρονα και μανταρίνι
Με μερικά σπασμένα μελομακάρονα που έχουμε ήδη στο σπίτι, λίγα μανταρίνια χωρίς κουκούτσι και μια εύκολη μους γιαουρτιού θα ετοιμάσουμε με ελάχιστο κόπο μέσα σε ποτήρια ένα δροσερό επιδόρπιο που θα εντυπωσιάσει όλη την παρέα.
Υλικά για 10 άτομα
Για τη μους γιαουρτιού
- 200γρ. κρέμα γάλακτος
- 50γρ. ζάχαρη άχνη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για το σερβίρισμα
- Μερικά μελομακάρονα ή άλλα μπισκότα έτοιμα ή σπιτικά
- 3 μανταρίνια σε φετούλες
- Κλαδάκια από μέντα ή δεντρολίβανο
Εκτέλεση
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί.
- Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ και κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη από πάνω.
- Παίρνουμε το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού πάνω από τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε με σύρμα.
- Προσθέτουμε τη σαντιγί στο αρωματισμένο γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν τα δυο μείγματα.
- Αφήνουμε τη μους γιαουρτιού στο ψυγείο να παγώσει για 3 ώρες.
- Τη σερβίρουμε σε ποτήρια του κρασιού μαζί με σπασμένα μελομακάρονα ή μπισκότα, φέτες από μανταρίνι και κλαδάκια δεντρολίβανου ή μέντας.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, πολυκόφτης, μίξερ, τηγάνι, μίξερ χειρός, φούρνος, ταψί.