Καλοκαιρινές σαλάτες με όσπρια

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ετοιμάζουμε πλούσιες χορταστικές σαλάτες με βάση όσπρια που συνδυάζουμε με λαχανικά εποχής, αρωματικά και ψαρικά.

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα όσπρια από μια λανθασμένη πλευρά και να τα σκεφτόμαστε μαγειρεμένα σε σούπες και χειμωνιάτικα πιάτα. Κι όμως τα όσπρια είναι μια πρώτης τάξεως πρώτη ύλη για να φτιάξουμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο δροσερές, χορταστικές σαλάτες που θα απολαύσουμε σαν ελαφρά γεύματα που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας σε μπολ ακόμη και στην παραλία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μουλιάζουμε αν είναι απαραίτητο και να τα βράζουμε από πριν, να τα χωρίζουμε σε σακουλάκια και να τα φυλάμε σε μερίδες στην κατάψυξη. Κάθε φορά που θα θέλουμε να φτιάξουμε σαλάτα θα βγάζουμε αποβραδίς την ποσότητα που χρειαζόμαστε και θα την αφήνουμε στη συντήρηση. Αν ξεχαστούμε, τα ξεπαγώνουμε την τελευταία στιγμή σε ζεστό νερό.

 

 

Χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια

Η κλασική χωριάτικη σαλάτα, εδώ εμπλουτίζεται με βρασμένα ρεβίθια και μετατρέπεται σε ένα απολαυστικό ελαφρύ γεύμα.

 

Υλικά για 2 άτομα

  • 1 κούπα ρεβίθια βρασμένα
  • 2 ντομάτες σε μικρά κομμάτια
  • 1 αγγούρι με τη φλούδα του χωρίς τα σπόρια σε φέτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
  • 100γρ. φέτα τρίμμα
  • 1 κουτ. σούπας κάπαρη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Λίγο ξύδι
  • Αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα τις κομμένες ντομάτες, την πιπεριά, το κρεμμύδι και το αγγούρι. Αλατίζουμε κι ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, τη φέτα, την κάπαρη, τον μαϊντανό ή τη ρίγανη και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λίγο ξύδι.
  3. Κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται έξτρα αλάτι και σερβίρουμε σε σαλατιέρα ή σε πιάτα.

 

 

Φασόλια πιάζ με ντομάτα

Το πιάζ είναι μια βραστή φασουλοσαλάτα που σερβίρουμε με κρεμμύδι, μαϊντανό και λαδόξυδο. Εδώ εμπλουτισμένη με κύβους ντομάτας και πιπεριές είναι ένα άκρως δροσερό πιάτο που μοσχοβολάει καλοκαίρι.

 

Υλικά για 2 άτομα:

  • 2 φλιτζάνια φασόλια της επιλογής μας βρασμένα (ψιλά, χοντρά, γίγαντες, μαυρομάτικα)
  • 2 ντομάτες μέτριες σε κυβάκια
  • 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά κέρατο σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας όπως περιγράφεται στη λίστα των υλικών.
  2. Ρίχνουμε τα φασόλια σε σαλατιέρα και προσθέτουμε από πάνω όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το ξύσμα του λεμονιού και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
  3. Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα πριν σερβίρουμε.

 

 

Φασόλια με τόνο, λιαστές ντομάτες και βασιλικό

Μια χορταστική σαλάτα εμπλουτισμένη με τόνο. Στη θέση του μπορούμε να βάλουμε καπνιστή πέστροφα, αντσούγια ή κάποιο άλλο ψαρικό της επιλογής μας.

 

Υλικά για 2 άτομα

  • 2 φλιτζάνια φασόλια μέτρια βρασμένα
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή ξυσμένο στον τρίφτη
  • 1 κονσέρβα τόνο
  • 10 ντομάτες λιαστές σε λάδι ψιλοκομμένες
  • 1 καλή χούφτα φύλλα βασιλικού
  • 10 ελιές
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε τα φασόλια και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε σαλατιέρα και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
  2. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τον τόνο, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού και περιχύνουμε τη σαλάτα με ελαιόλαδο.
  3. Σερβίρουμε προσθέτοντας τα φύλλα του βασιλικού και τις ελιές.

 

 

Δροσερή σαλάτα με φακές, αγγούρι και ντομάτα και σος από κεφίρ και ταχίνι

Μια απλή φακοσαλάτα με ένα ιδιαίτερο ντρέσινγκ που θα κλέψει τις εντυπώσεις.

 

Υλικά

  • 1 ½ φλιτζάνι φακές χοντρές βρασμένες
  • 1 ντομάτα σε κυβάκια
  • 1 αγγουράκι σε κυβάκια
  • ½ πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι μικρό σε λεπτές φέτες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας κάσιους ή μείγμα ξηρών καρπών κοπανισμένα

 

Για το ντρέσινγ κεφίρ

  • ½ φλιτζάνι κεφίρ
  • 1 κουτ. σούπας ταχίνι
  • Ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Ραντίζουμε τις φακές με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε σε ένα μπολ.
  2. Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε το κεφίρ το ταχίνι τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ σε ένα βαζάκι με καπάκι, το κλείνουμε και χτυπάμε πολύ καλά. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε.
  4. Σερβίρουμε προσθέτοντας τον κόλιανδρο και τους κοπανισμένους ξηρούς καρπούς.

 

 

Πράσινη σαλάτα με ρεβίθια, αβοκάντο και σταφύλια

Μια άκρως δροσερή και χορταστική σαλάτα με βάση τα ρεβίθια που ζωντανεύει με σταφύλια και καρύδια.

 

Υλικά για 2 άτομα

  • 1 ½ φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα
  • 1 αβοκάντο ώριμο σε φέτες
  • 1 μπολ πράσινη σαλάτα της επιλογής σας
  • 1 φλιτζάνι ρόγες από κόκκινα ή λευκά σταφύλια
  • ½ φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα
  • 1 ½ λάιμ ξύσμα και χυμός
  • 50ml εξαιρετικό παρθένοελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε σε φέτες το αβοκάντο και το περιχύνουμε με τον χυμό του μισού λάιμ.
  2. Ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα τα μαρούλια ή τις πρασινάδες της επιλογής μας με τα ρεβίθια και προσθέτουμε το αβοκάντο και τα σταφύλια.
  3. Χτυπάμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με το ξύσμα και τον υπόλοιπο χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε τη σαλάτα.
  4. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και σερβίρουμε αμέσως.

Μπορείς να δεις ακόμη